Kanaďanom strelil slávny hetrik, učil Číňanov. Prebudí Réwayov inštinkt?

Jiří Šejba.
Jiří Šejba. (Autor: PROFIMEDIA)
Stanislav Benčat|28. sep 2021 o 06:00

Jiří Šejba je tréner Poruby v druhej českej lige.

JIŘÍ ŠEJBA patril v 80. rokoch k najlepším česko-slovenským hokejistom. Pamätný je jeho hetrik do siete Kanady na majstrovstvách sveta 1985 v Prahe, na ktorých získalo Československo zlaté medaily.

Dnes je 59-ročný rodák z Pardubíc trénerom prvoligovej Poruby, kde bude z lavičky šéfovať aj novému hráčovi v mužstve - Martinovi Réwayovi. Nielen o ňom hovoril pre Sportnet. 

Ako sa zrodil príchod Martina Réwaya do Poruby. Získať ho bola vaša iniciatíva alebo sa tak rozhodlo vedenie?

Rozprával som sa o tom s generálnym manažérom Pavlom Hinnerom. On následne posunul debatu o úroveň vyššie s majiteľmi klubu. Dohodli sme, že do toho pôjdeme. Martin je z hernej stránky hráč, ktorý nám môže pomôcť. S hokejkou to stále vie. To je vidno na prvý pohľad.

Ako dobre ho poznáte?

Nie je mi cudzí. Spoznal som ho už počas jeho pôsobenia v Kladne, keď som viedol ako tréner čínsky tím China Golden Dragon. Naše zápasy sme hrávali práve v Kladne. Býval s nami v rovnakom hoteli.

Mal som možnosť sledovať ho počas tréningov. Je to dobrý hráč, má hokejové myslenie. Sem-tam sme prehodili slovo. Veľa sa o ňom hovorí, ale hodnotiť to nemôžem, keďže detailne som ho nespoznal.

Réway má povesť hokejového enfant terrible. Ste na to pripravený?

Mali sme už nejaký ten rozhovor. Pôsobil na mňa veľmi pokojne. Martin mal tréningový výpadok, dohodli sme sa, že mu dáme desať dní na prípravu, nech sa dostane do formy.

Veci na suchu si robí sám, na ľade trénuje s mužstvom, ale zatiaľ sme ho nezaradili do formácie. Chceme mu dať priestor, hádam nám to oplatí výkonmi na ľade.

Neviem, akú mal pozíciu v predošlých mužstvách, ale my ho určite chceme vyťažiť. Dôvera by mu mohla pomôcť aj vo veciach mimo ľadu.

Spoločne s mojím asistentom Davidom Moravcom sme sa rozprávali, aký prístup k nemu zvoliť. Zhodli sme sa, že ho nebudeme buzerovať, dávať mu školenia. Chceme nájsť spoločnú reč, aby z tohto spojenia profitovali obe strany.

Rozprávali ste sa o Réwayovi aj s Jaromírom Jágrom, s ktorým hrával v Kladne?

S Jardom sa poznám. Neraz sme o ňom hovorili. Keď hrali spolu, vyzeralo to dobre, hoci zanedlho sa objavili iné problémy späté s Réwayom. Ale to je už iná story.

Práve počas pôsobenia v Kladne priznal Réway psychické problémy. Chodil k terapeutovi, bral antidepresíva. Z rozprávania pôsobíte racionálne, nejavíte sa ako tréner 'tyran'. Ste pripravený dávať mu 'otcovské' rady?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Kanaďanom strelil slávny hetrik, učil Číňanov. Prebudí Réwayov inštinkt?