Slovan vymenil za Slovan. Neváhal som ani sekundu, tvrdí Růžička

Nový tréner HC Slovan Bratislava Vladimír Růžička
Nový tréner HC Slovan Bratislava Vladimír Růžička (Autor: TASR)
Boris Vanya|28. sep 2023 o 17:31

Slovan je jeho prvý zahraničný angažmán.

BRATISLAVA. V Česku ho považujú za hokejovú ikonu s poškvrnenou povesťou, starší fanúšikovia na Slovensku si ho pamätajú ako útočné eso Dukly Trenčín vo federálnej lige.

Vladimír Růžička je tréner už 23 rokov, no až teraz nastúpil na prvý zahraničný angažmán. Už v piatok bude stáť na striedačke Slovana Bratislava v extraligovom zápase v Nitre.

"Uvažovali sme nad rôznymi menami, ale on bol naša prvá voľba. Jeho skúsenosti, či už ako hráča alebo trénera, sú to najlepšie, čo môžeme klubu dať. Veríme, že tento impulz naštartuje mužstvo," vravel na stretnutí s novinármi člen predstavenstva HC Slovan Pavol Hofstädter.

Dohodli sa hneď

Růžička, ktorý v júni oslávil šesťdesiatku, trénoval ešte tento týždeň iný Slovan. V Ústí nad Labem, ktoré hrá tretiu najvyššiu súťaž, spôsobila prítomnosť majstra sveta a olympijského víťaza hokejový boom. Na domáci zápas proti Chebu prišlo v nedeľu vyše tisíc divákov.

Ešte v lete Růžička v rozhovore pre idnes.cz tvrdil, že mal nejaké ponuky aj zo Slovenska, ale nereagoval na ne, lebo je to ďaleko. Teraz je všetko inak.

"Nerozmýšľal som ani sekundu, dohodli sme sa prakticky hneď. Veľmi si to vážim, viem, že idem do klubu, ktorý má obrovské ambície. Verím, že sa nám ich podarí naplniť," vysvetľoval Růžička.

Zatiaľ si stihol pozrieť zopár sekvencií zo zápasov a asi pol hodinku debatoval s asistentmi Richardom Kapušom a Rudolfom Jendekom. "Z toho, čo som videl, mužstvo mužstvo je nabudené v ofenzíve, ale pri rýchlych protiútokoch hráči súpera unikali. V tomto sme sa celkom zhodli aj s asistentmi," dodal.

Trenčín? Fantastické spomienky

Zaspomínal si aj na mladosť, z ktorej podstatnú časť žiaril vo federálnej lige.

Produktívny center sa päťkrát stal najlepším strelcom súťaže, trikrát jej najproduktívnejším hráčom a dvakrát vyhral Zlatú hokejku. Dodnes tvrdí, že najlepšie hráčske časy na československej scéne prežil v Dukle Trenčín, kde vojenčil v rokoch 1987 až 1989. 

"Spomienky na Trenčín mám fantastické. Mal som ísť do Jihlavy, ale Jardo Walter zariadil, aby som šiel do Trenčína. Z Litvínova to bolo dvakrát tak ďaleko ako do Jihlavy, ale mal som tam kamarátov a rozhodol som sa správne. Na Slovensku mám veľa známych. Rozumieme si, nielen jazykovo. Keď sledujem futbal alebo hokej a hrajú Slováci, tak im fandím."

Kapitán olympijských víťazov z Nagana má v bohatom hokejovom životopise aj temné stránky. Od rodičov mladých hokejistov si údajne pýtal úplatky, aby ich deti mohli hrať za Slaviu.

V roku 2017 ho odsúdili za spreneveru. Hrozilo mu 16 mesiacov vo väzení, vykúpil sa z neho uhradením pokuty vo výške 400-tisíc českých korún.

Za vinu mu kládli, že na jar 2012 a v máji 2013 na zimnom štadióne v Edene prevzal sponzorský dar od podnikateľa Miroslava Palaščáka. Tieto peniaze mal odovzdať klubu, no namiesto toho si ich nechal. 

Tréner tvrdil, že peňažný dar neodovzdal, lebo mu podnikateľ nedodal potrebné dokumenty. Napokon mu peniaze vrátil, čo súd prijal ako poľahčujúcu okolnosť.

Namiesto Haščáka Dočekal

Novým športovým riaditeľom Slovana sa stal Rostislav Dočekal. Vo funkcii nahradí Ota Haščáka. V minulosti pôsobil na manažérskom poste najmä v Znojme, ale aj v tíme Bratislava Capitals. V Slovane mal už v minulej sezóne na starosti mládež a rezervný tím Modré krídla.

"S Láďom sme dlhoroční kamaráti. Zmeny v kádri budeme spolu konzultovať, aj s akcionármi klubu. Neviem povedať, koľko hráčov vymeníme. Kto nebude spĺňať výkonnostné parametre, pôjde preč," vravel.

Prvé nové meno, ktoré pribudne do kádra, oznámi Slovan už v piatok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Slovan vymenil za Slovan. Neváhal som ani sekundu, tvrdí Růžička