Aká bola sezóna Dvorského? Lepší ako on boli len Kane a Svečnikov

Dalibor Dvorský.
Dalibor Dvorský. (Autor: TASR)
Peter Vretenička|22. apr 2024 o 10:45

Už na jeseň sa Dvorský môže dostať do NHL.

SUDBURY. Minulú sezónu zakončil Dalibor Dvorský heroickým výkonom na MS hráčov do 18 rokov a následným draftom do NHL, v ktorom si ho z 10. pozície vybralo St. Louis Blues.

Bodku za touto sezónou spravil na klubovej úrovni ako najproduktívejší hráč Sudbury v playoff, pričom so 45 gólmi v základnej časti prekonal slovenský rekord OHL.

Aj napriek nadštandardným výkonom zrejme nenapodobní Richarda Pánika či Martina Réwaya, ktorí si po sezóne v kanadskej juniorke vybojovali nomináciu na seniorské majstrovstvá sveta.

Akú sezónu má skutočne za sebou?

Najlepší talent v kempe Blues

Krátko po drafte sa počas leta zvolenský rodák predstavil vo vývojovom kempe Blues. Novinár Matthew DeFranks zo St. Louis Post-Dispatch sledujúci spomínaný kemp mal po jeho ukončení úplne jasno v tom, kto v ňom bol najlepší:  „Dvorský a to so značným náskokom.“

Stále len 18-ročný mladík počas zápasov v kempe dosiahol viacero gólov, jeden z nich po pôsobivom obtočení prezývanom spin-o-rama a tiež bol súčasťou tímu Tkachuk, ktorý po skončení kempu získal trofej pre víťaza Plager Cupu 2023.

VIDEO: Spin-o-rama gól Dalibora Dvorského

V tejto súvislosti stojí za zmienku, že v kempe zatienil aj Zachary Bolduca, ktorý bol sedemnástym výberom v drafte 2021. Toho aj vzhľadom na vek v tejto sezóne neposlali do juniorky a nastupoval v AHL, kde mal priemer pol bodu na zápas.

Sezónu dohral v NHL, kde si v 25 zápasoch pripísal 9 bodov (5+4).

VIDEO: Gól Dvorského v scrimmage zápase počas kempu Blues

Bodové trápenie vo Švédsku

Dalibor Dvorský odštartoval sezónu v tíme IK Oskarshamn vo švédskej najvyššej súťaži SHL.

Bol to očakávaný posun vyššie, keďže v predošlej sezóne pôsobil v nižšej Allsvenskan, kde v drese AIK nazbieral 14 bodov (6+8) v 38 zápasoch základnej časti a zviditeľnil sa prekonaním rekordu Davida Pastrňáka, keďže dokázal streliť gól ako najmladší cudzinec v histórii ligy.

Hoci Oskarshamn prvý zápas sezóny vyhral, následne ťahal 7-zápasovú šnúru bez bodu. To sa odrazilo aj na priestore pre Dalibora Dvorského, ktorý následné dva zápasy odohral s minimálnym časom na ľade (1:35 a 0:44) a po nich nasledoval jeho presun do zámoria.

Aj keď v prvých ôsmich zápasoch vo Švédsku dostal solídny priestor a hral aj presilovky, nebodoval ani raz.

Pritom z jeho strany to herne nebolo vôbec zlé, napríklad vo štvrtom zápase proti HV71 bol suverénny s pukom, ukazoval perfektný pohyb a prehľad.

Mal dve strely z dobrej pozície, jedného spoluhráča vyslal do samostatného úniku a druhého neskôr skvele našiel na kruhu.

VIDEO: Zostrih najlepších Dvorského momentov zo zápasu proti HV71

Štvrtý najlepší strelec ligy

Po presune do zámoria zakotvil v Sudbury Wolves, ktoré si ho v roku 2022 vybralo v CHL Import drafte. Svoje nesporné kvality začal dokazovať prakticky okamžite.

Pri debute skóroval a z prvých dvadsať zápasov nebodoval iba dvakrát. So 45 gólmi v 52 zápasoch bol po základnej časti 4. najlepší strelec ligy.

Navyše prekonal rekord Martina Chromiaka v počte gólov Slováka v OHL.

Všetko to dokázal napriek tomu, že vzhľadom na pôsobenie vo Švédsku vynechal 16 zápasov Sudbury, čo bola približne štvrtina základnej časti.

S priemerom 1,69 bodu na zápas bol v tomto smere 4. najlepší hráč tejto sezóny. Až do predposledného zápasu základnej časti ťahal 14-zápasovú bodovú šnúru, počas ktorej nazbieral 31 bodov (15+16).

Impozantný gólový priemer

Začiatkom apríla bol na základe ankety trénerov OHL označený za hráča s najlepšou strelou a najlepšou prácou s hokejkou v rámci Východnej konferencie tejto súťaže.

Z pohľadu hernej inteligencie skončil druhý najlepší. To, že najlepšiu juniorskú ligu sveta prerástol, dokazujú okrem spomínanej ankety taktiež štatistiky.

Jeho gólový priemer bol 0,87 gólu na zápas, čo je za posledných 20 rokov spomedzi hráčov vo svojej prvej sezóne v lige tretie najvyššie číslo.

Lepší boli v tomto smere len Patrick Kane s priemerom 1,07 (62 gólov v 58 zápasoch) a Andrej Svečnikov s hodnotou 0,91 (40 gólov v 44 dueloch). Ruský útočník mal však pri svojej gólovej explózii nižší bodový priemer ako Dvorský.

O tom, že sa talentovaný Slovák nachádza v exkluzívnej spoločnosti svedčí fakt, že spomenutí hráči boli jednotka a dvojka draftu NHL.

Seniorská reprezentácia ho zatiaľ míňa

 „Ak ukáže Dvorský na MS do 18 rokov extratriedu, dostane šancu v seniorskej reprezentácii,“ povedal v januári minulého roka pre denník Šport asistent trénera Peter Frühauf.

Dalibor Dvorský na MS 18 nazbieral v siedmich zápasoch 13 bodov (8+5) a bol zaradený do All-Star výberu turnaja. Ak by Slovensko získalo medailu, bol by zrejme MVP svetového šampionátu.

Dvorský však šancu v príprave nedostal, hoci ukázal extratriedu. Dôvodom bol podľa realizačného tímu reprezentácie nedostatok času na skúšanie.

Po tejto sezóne môže pociťovať déja vu.  „Čo sa týka Dvorského a Mešára, ak by sme ich chceli vyskúšať, niekto z tých, ktorí hrajú dobre, by nás musel opustiť a nás by to potom mrzelo. No opakujem, my už máme málo času na skúšanie," vyjadril sa Frühauf pre TASR.

Hoci Dalibora Dvorského seniorská reprezentácia zatiaľ míňa, raz sa určite dočká.

Do NHL sa dostane možno už v budúcej sezóne a tým pádom by mal mať vzhľadom na zaužívané zvyklosti miestenku pre ďalšie majstrovstvá sveta prakticky zaručenú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»OHL»Aká bola sezóna Dvorského? Lepší ako on boli len Kane a Svečnikov