Chuťovky z NHLky: Regendovi a Kochovi ubudla konkurencia. Vybojujú si nové zmluvy?

Pavol Regenda.

Chuťovky z NHLky: Regendovi a Kochovi ubudla konkurencia. Vybojujú si nové zmluvy?

Pavol Regenda. (Autor: SITA/AP)
Pavol Regenda.
Pavol Regenda. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|14. mar 2024 o 12:00

Hoci Slováci neboli vymenení, prestupová uzávierka sa ich dotkla.

NEW YORK. Minulý piatok sa v NHL uskutočnila prestupová uzávierka. Po deadline sa už výmeny nedejú a kto sa nestihol posilniť podľa predstáv, má smolu. 

Tohtoročná uzávierka bola skôr tichšia. Udialo sa síce zopár väčších trejdov, avšak bežne ich býva viac. Dôvodov môže byť viacero - napríklad ten, že boli ceny nízke a manažéri opatrní, pretože sa museli zmestiť pod momentálne nastavený platový strop. 

Slovákov sa napokon trejdy priamo netýkali. Nájdu sa však takí, ktorým môžu pomôcť.

Reč je najmä o Patrikovi Kochovi a Pavlovi Regendovi. Ich kluby sa neštítili meniť svojich dôležitých útočníkov a obrancov. Otvorilo sa tak miesto, o ktoré sa musia popasovať, veď okrem iného bojujú o nové zmluvy.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

V podcaste Chuťovky z NHLky sa tentoraz po prvýkrát v sezóne stretli až traja diskutujúci. O uzávierke sa porozprávali Šimon Čop, Daniel Vágner a Samuel Tirpák. 

V článku sa dočítate aj o zvláštnom postoji Sidneyho Crosbyho k manažmentu, neúspešnej výmene Ullmarka za Duboisa, rekordnej noci Connora Bedarda, “posilách” v bránke New Jersey či o jubilujúcom Václavovi Nedomanskom.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Asi najväčším “blockbusterom” (výraz, ktorým v zámorí označujú veľkú výmenu, pozn. red.), bol trejd Tomáša Hertla. 

San Jose Sharks ho spolu s dvomi voľbami v treťom kole draftov 2025 a 2027 poslali do Vegas Golden Knights za práva na mladého švédskeho centra Davida Edstroma a výber v prvom kole draftu 2025.

Mnohí poukazujú na to, že má Hertl dlhý kontrakt, nepatrí k najmladším a na jeho otázne zdravie. 

So všetkým sa dá súhlasiť, ale napriek tomu si myslím, že je to výhra Vegas a výhra Hertla.

Golden Knights cielia na obhajobu a netaja sa tým. Preto získali aj výbornú posilu v podobe obrancu Noaha Hanifina či nebezpečného strelca do druhej vlny Anthonyho Manthu. Misia je teda posilniť sa v najvyššej možnej miere.

Tridsaťročný Hertl má kontrakt do konca ročníka 2029/30. Po tejto sezóne mu vyplatia ešte 48 825 000 dolárov. Podstatnú časť z tejto čiastky mu zhltnú dane, no tie sú v každom štáte iné a v Nevade mu z tejto sumy zostane o osem miliónov viac. Okrem toho odišiel z fackovacieho panáka ligy k jednému z favoritov na Stanley Cup. 

Sharks prišli o klubovú tvár veľmi lacno. Získali prvé kolo draftu a 32. výber v poslednom drafte, lenže ponechali si časť z Hertlovho kontraktu a ešte aj prišli o dve voľby. Viem si predstaviť aj lepší spôsob, ako predať takého hráča. 

2. Vegas Golden Knights si tieto posily mohli zabezpečiť len vďaka tomu, že je ich kapitán Mark Stone na listine dlhodobo zranených hráčov. Mnohým fanúšikom sa to zdá nefér a predpovedajú, že sa opäť “zázračne uzdraví” na prvý zápas play-off. 

Generálny manažér Kelly McCrimmon pochybovačov vyzval, aby mu predložili dôkaz. 

"Vyhľadajte si na Googli "roztrhnutá slezina" a potom dajte vedieť, ak určíte, kedy sa hráč vráti do hry. Je smiešne domnievať sa, že to nie sú dostatočne vážne zranenia. A liga má na toto jasné pravidlá. NHL si ich dôkladne sleduje," oboril sa v The Jeff Marek Show.

Podľa neho sa táto situácia príliš omieľa. 

"Vlani sme získali Ivana Barbašova, Jonathana Quicka a Teddyho Bluegera. Asi by sme ich mohli priviesť aj bez toho, aby bol Mark Stone na listine dlhodobo zranených. Tento rok sme využili možnosť a použili sme dodatočný priestor pod stropom. 

Myslím si, že keby som získal 9,5 milióna dolárov a sedel so založenými rukami, nebol by som dobrý manažér," pokračoval. 

O tom, ako vlastne fungujú tieto náležitosti okolo platového stropu a listiny dlhodobo zranených hráčov, som sa dopodrobna rozpísal v analýze po uzávierke.

Samuel Tirpák v podcaste doplnil, že od incidentu s Joffreyom Lupulom, ktorý obvinil Toronto z toho, že pri týchto pohyboch podvádza, si liga prísne stráži, či hokejisti naozaj spĺňajú podmienky, aby mohli byť umiestnení na tzv. LTIR zoznam.

3. Veľmi často sa nestretneme ani s výmenou kapitána za siedme kolo draftu a ajhľa, predsa je možná. Buffalo Sabres vymenili práve za výber v poslednom kole Kylea Okposa na Floridu. 

4. Tomáša Hertla som označil za víťaza obchodu medzi San Jose a Vegas. Podobným výhercom je aj Vladimir Tarasenko vymenený z Ottawy na Floridu. 

V zmluve mal klauzulu o nevymeniteľnosti a musel odsúhlasiť trejd. Na Floride žije jeho rodina a Panthers patria k najlepším tímom v súťaži. Viac si nemohol priať. 

Sens museli prijať protihodnotu v podobe voľby vo 4. kole draftu 2024 a 3. kole draftu 2025. Slabá útecha, ale majú z neho aspoň čosi. 

Inak je to hotová krádež - ale pochopiteľná. Inú možnosť “senátori” nemali.

5. Trh v týchto rokoch veľmi ovplyvňujú klauzuly o nevymeniteľnosti. Má ich čoraz väčšie množstvo hráčov. Generálnym manažérom sa tak významnejšie výmeny robia stále ťažšie. 

6. Pittsburgh Penguins podľa očakávaní vymenili Jakea Guentzela, ktorý podľa medializovaných informácií nechcel predĺžiť kontrakt s “tučniakmi”. 

Sťahuje sa spolu s obrancom Tyom Smithom. Pens za ich služby získali forvardov Michaela Buntinga, Vasilija Ponomarjova, Villeho Koivunena a Cruza Luciusa, podmienečnú voľbu v prvom kole draftu 2024 a podmienečnú voľbu v piatom kole draftu 2024. 

Spomedzi predajcov podľa mňa obišli najlepšie. Iste, trejd možno budeme o niekoľko rokov hodnotiť ako nevydarený, ale možností, ako by mohol vyjsť, je vzhľadom na slušnú kvantitu v protihodnote neúrekom. 

Nepochopil som však úplne Sidneyho Crosbyho. Kapitán v podstate podrobil kritike manažment organizácie, keď sa vyjadril, že “nevie, čo je to za signál” a že “sa musí porozprávať s vedením”. 

Áno, naráža na to, že táto výmena naznačuje prestavbu. Avšak manažment Pens nemal inú možnosť. Buď by živil nádeje na úspech v tejto sezóne, ktorým už verí snáď len Crosby a hŕstka skalných, alebo by o Guentzela prišli v lete úplne zadarmo. 

Výber bol jednoznačný, pochopiteľný a logický.

6. New Jersey Devils zrejme definitívne zabalili boje o play-off. Potvrdili to, keď Tylera Toffoliho poslali do Winnipegu za výber v druhom kole draftu 2025 a výber v treťom kole draftu 2024. Devils si zároveň ponechajú polovicu jeho platu.

Druhým dôkazom o tejto skutočnosti je fakt, že sa im nepodarilo priviesť špičkového brankára. Jednou nohou v Newarku bol Jacob Markström z Calgary, no ten sa o výmene dozvedel, nastalo faux pas a napokon z nej zišlo. “Diabli” sa o jeho angažovanie zrejme pokúsia v lete. 

Devils však zostali aktívni a získali hneď dvoch brankárov. Lenže Jake Allen a Kaapo Kähkönen asi nie sú úplne tým, čo si fanúšikovia predstavovali pod “brankárskou posilou na play-off". 

A keď mala pred uzávierkou táto organizácia tri brankárske dvojky, teraz ich má rovno štyri. Okrem spomenutých dvoch ešte Nica Dawsa a Akiru Schmida.

Kaapo Kähkönen pri debute za New Jersey Devils.
Kaapo Kähkönen pri debute za New Jersey Devils. (Autor: TASR/AP)

7. Boston Bruins a Los Angeles Kings sa počas prestupovej uzávierky dohodli na veľkej výmene. Do Kalifornie sa mal sťahovať obhajca Vezinovej trofeje Linus Ullmark a opačným smerom mal putovať forvard Pierre-Luc Dubois. 

Trejd stopol brankár “medveďov”. Využil klauzulu o nevymeniteľnosti. 

"Toto je tím, kde chcem byť. Mám naozaj šťastie, že môžem byť súčasťou tejto partie. Od prvého dňa to tu milujem," vyjadril sa o Bostone pre The Athletic po uzávierke prestupov. 

A keďže manažment Kings nemal v talóne nič iné, ich fanúšikom zostali oči pre plač. Od ďalšieho ročníka totiž začína Duboisovi platiť klauzula o nevymeniteľnosti. Jeho kontrakt zatiaľ vyzerá ako katastrofa a “králi” týmto prepásli ohromnú možnosť, ako ho vymeniť za vynikajúcu protihodnotu. 

8. Keď Arizona Coyotes po Troyovi Stecherovi vymenili aj Matta Dumbu, tešil som sa, že by Patrik Koch nemusel zostať pri jedinom zápase v NHL. Nádeje však podľa všetkého nezodpovedali realite.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Regendovi a Kochovi ubudla konkurencia. Vybojujú si nové zmluvy?