Chuťovky z NHLky: Fehérváry predbehol McDavida. Ako jediný v celej NHL!

Martin Fehérváry (vľavo) a Connor McDavid.

Chuťovky z NHLky: Fehérváry predbehol McDavida. Ako jediný v celej NHL!

Martin Fehérváry (vľavo) a Connor McDavid. (Autor: TASR/AP, SITA/AP)
Martin Fehérváry (vľavo) a Connor McDavid.
Martin Fehérváry (vľavo) a Connor McDavid. (Autor: TASR/AP, SITA/AP)
Šimon Čop|19. okt 2023 o 08:55

Nájde si Juraj Slafkovský nového stáleho spoluhráča?

NEW YORK.. Kirbyho Dacha je ťažko neľutovať. Mal byť druhým centrom Montrealu, poriadne zažiariť a konečne vstúpiť medzi elitu NHL. 

Namiesto toho skončil 22-ročný útočník už na začiatku sezóny 2023/24 na dlhej maródke. Zranil sa, paradoxne, proti Chicagu, klubu, ktorý ho draftoval z tretej pozície v roku 2019. 

Ortieľ je mimoriadne krutý. S potrhanými väzmi v kolene si už v prebiehajúcom ročníku nezahrá. Vynechá dôležitý rok vo vývoji a na spoluhráčov - pravdepodobne trápiacich sa – bude hľadieť iba z domova či z tribúny. 

Táto strata zabolí celý tím, predovšetkým mladíka Juraja Slafkovského. Práve pri Dachovi sa mal Slovák udomácniť v top-six Montrealu. S Dachom im to na ľade klapalo, ich formácia s Alexom Newhookom bola nebezpečná. 

Chuťovky z NHLky

V pravidelnej rubrike Sportnetu ponúkne Šimon Čop každý týždeň novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie, aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

To všetko je ale minulosť. Pre Newhooka je výzvou presun na post stredného útočníka, pre Slafkovského skutočnosť, že musí prekonať veľkú prekážku a nájsť si chémiu s niekým iným, alebo dokonca potiahnuť niekoho iného a stať sa ofenzívnym lídrom. 

Titulok najnovších Chuťoviek z NHLky naznačuje, že článok má viac hlavných tém. Rozhodne stojí za to spropagovať, akú veľkú vec dokázal Martin Fehérváry.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Slafkovského po prvých dvoch zápasoch chválili. Po treťom, teda po prvom kompletne odohratom bez Dacha, skôr kritizovali. 

Urobil dva útočné fauly a jedným z nich ukončil presilovku Canadiens. Obidve jeho vylúčenia potrestali hráči Minnesoty, ktorí po zápase oslavovali výhru 5:2.

VIDEO: Faul Juraja Slafkovského v presilovke

Aby sme však neboli iba negatívni - Slafkovský bol na ľadovej ploche pri góle Newhooka, ktorý uzavrel skóre. Kouč Martin St. Louis k nim do útoku na konci duelu postavil Colea Caufielda a už v ich prvom striedaní to rezultovalo do gólu. 

Žeby toto bola cesta? 

2. Počas minulého týždňa ste si na stránkach Sportnetu mohli prečítať exkluzívne pozápasové interview s Jurajom Slafkovským. 

Dostal otázku aj na súboj so Šimonom Nemcom v príprave. Nemec strelil kuriózny gól cez polovicu klziska, avšak ovácií od kamaráta sa nedočkal. 

“Nie, k takým gólom sa negratuluje. Ale ten druhý, čo dal v príprave proti Islanders bol už krajší, po tom som mu písal,” s úsmevom reagoval Slafkovský. 

3. “Okolnosti sú nešťastné, príležitosť je bezchybná.” 

Takýmito slovami opísal šance Alexa Newhooka konečne zažiariť novinár Steven Ellis. Nevysoký 22-ročný forvard bol 16. voľbou draftu 2019. V minulých sezónach hrával v Colorade, ale jeho hra bola skôr kritizovaná. 

V novom klube sa mu naskytá životná šanca. Pri Dachovi bol krídlom, ale tréneri ho v druhom dueli postavili do stredu druhej formácie. A on sa odvďačil už tretím gólom v sezóne.

4. Najproduktívnejším slovenským hokejistom je na začiatku základnej časti Adam Ružička. Dostal príležitosť na krídle druhej formácie a v presilovkách a po troch zápasoch má už tri body. 

Neprekvapuje ma to. Ružička skrátka potrebuje príležitosť a odvďačí sa. Rovnaké to bolo v minulej sezóne pri zranení Jonathana Huberdeaua. A potom sa ukázalo, že naozaj nie je hráčom do stredu štvrtého útoku. Skrátka je viac platný v top-six. 

Otázkou zostáva, či bude kouč Ryan Huska ochotný pristúpiť na to, že bude Slovák pevnou súčasťou jeho elitných útočných formácií. Darryl Sutter v minulej sezóne očividne nebol.

Slováci v NHL - kanadské bodovanie

Poradie

Meno

Klub

Zápasy

Góly

Asistencie

Body

+/-

1.

Juraj Slafkovský

Montreal

82

20

30

50

-19

2.

Tomáš Tatar

Seattle

70

9

15

24

+8

3.

Martin Pospíšil

Calgary

63

8

16

24

+14

5. Šimon Nemec je najtvrdší hokejista, akého poznáme. Tieto slová počúval kolega Samuel Grega, keď o mladom obrancovi točil krátky dokumentárny film

Ukázal to už aj na zámorských ľadoch. Zákrok, ktorého bol terčom v zápase medzi Uticou a Syracuse v prvom zápase sezóny, vyzeral drasticky. Napriek tomu bezprostredne po ňom neopustil zápas. Tréneri ho nechali sedieť až v tretej tretine z preventívnych dôvodov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Fehérváry predbehol McDavida. Ako jediný v celej NHL!