Byť ako Chára. Nový kapitán Bostonu ospevuje slovenského obra

Zdeno Chára a Brad Marchand.
Zdeno Chára a Brad Marchand. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|21. sep 2023 o 12:00

Zdeno Chára žil pre tím každú sekundu.

BOSTON. Sedel v reštaurácii a napäto čakal. Tušil, že tie slová prídu, túžil po nich, ale naťahovali ho ako na špagáte.

„Snažil som sa príliš si to nepripúšťať,“ vraví Brad Marchand o myšlienkach spred stredy. Keby ho vyhlásili za kapitána, splnil by sa mu sen a on sám dobre vedel, že je to blízko. Veď s Milanom Lucicom sú poslednými pamätníkmi majstrovskej jazdy v roku 2011 z terajšej zostavy „medveďov“.

Vedenie klubu si pre slávnostný okamih vybralo reštauráciu. Marchanda pozvali na večeru a hoci dobre vedel, že majú čosi za lubom, nechal, nech sa večer vyvinie sám.

Až nekonečné debaty „o ničom“ ho vyviedli z miery. Nevedel, či sa predsa len nepomýlil, keď si myslel, že mu pri tejto večeri odovzdajú kapitánske žezlo.

„Ale potom prišlo dlhšie ticho a chcel som vedieť, čo sa vlastne deje, tak som sa opýtal: Čo tu robíme?“ spomínal pre oficiálnu stránku Bostonu Bruins.

Prezident klubu Cam Neely sa po tejto otázke konečne rozhodol dostať to zo seba von. Brada Marchanda vymenoval 27. kapitánom 99 rokov starého klubu.

„Cítil som veľkú hrdosť, ale aj úľavu. Viete, v tíme máme viac chalanov, ktorí by mohli byť kapitánmi a bolo by to zaslúžené,“ priznal.

„Ale chcel som to a dúfal som, že dostanem šancu. Keď som sa díval na chalanov, ktorí tu hrali a čo tu dokázali, akú históriu tu vybudovali, chcel som byť toho súčasťou a pokúsiť sa s týmto mužstvom dosiahnuť niečo špeciálne.“

VIDEO: Predstavenie nového kapitána Bostonu Bruins

Medveďom už 15 rokov

Prianie sa mu splnilo. Hoci pripustil, že nebol jediným kandidátom, veľkú konkurenciu nemal.

Súčasťou Bostonu Bruins je od roku 2006. Vtedy si ho klub vybral v treťom kole zo 71. priečky.

Do NHL sa dostal až o tri roky neskôr, v sezóne 2009/10. Vo svojej prvej úplnej sezóne v lige získal Stanley Cup, ku ktorému v play-off pomohol 19 bodmi a na viac ako desaťročie zakotvil v prvom tíme.

V Bostone odohrá už 15. ročník. Za ten čas odohral 947 duelov so ziskom 862 (372+490) bodov. V play-off hral 11-krát a v 146 stretnutiach zaznamenal 128 (53+75) bodov. Trikrát bol vo finále, úspech mu nie je cudzí.

„Brad je „medveďom“ už 15 rokov a mal príležitosť učiť sa od lídrov ako Zdeno Chára či Patrice Bergeron. Je pripravený a náš tím sa môže inšpirovať jeho súťaživosťou a húževnatosťou. Som si istý, že našu organizáciu bude reprezentovať so srdcom a statočne,“ vyhlásil riaditeľ klubu Charlie Jacobs.

Chára ako vzor

„Som nesmierne hrdý a poctený, znamená to pre mňa viac, než si dokážete predstaviť. Mať „céčko“ na drese tohto tímu... Viem, čo všetko preto treba urobiť. Naozaj verím, že som mal možnosť zažiť jedných z najlepších lídrov všetkých čias, keď mužstvo viedli Chára a Bergeron,“ vyhlásil Marchand a naďalej ich ospevoval.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Byť ako Chára. Nový kapitán Bostonu ospevuje slovenského obra