Banskobystričania si vybojovali mečbal, dvoma gólmi rozhodol Urbánek

Radosť hokejistov HC 05 Banská Bystrica.
Radosť hokejistov HC 05 Banská Bystrica. (Autor: TASR)
TASR|23. mar 2023 o 19:32 (aktualizované 23. mar 2023 o 22:20)

Hokejisti Banskej Bystrice viedli už po úvodnej tretine 3:0.

Tipos extraliga - štvrťfinále play-off, 5. zápas

Banská Bystrica - Spišská Nová Ves 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)

Góly: 1. Výhonský (Gašpar), 4. Urbánek (Cormier, Ryczek), 10. Urbánek (Gašpar, Bačik), 50. Luža (Výhonský) - 42. Oullet-Beaudry (Rapáč, Verbeek)

Rozhodovali: Štefik, Hronský - Synek, D. Konc ml. Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 2468

Banská Bystrica: Sedláček - Bačik, Luža, Cormier, Ryczek, Ďatelinka, Holenda - Jendek, G. Gabor, Kabáč - Výhonský, Tamáši, Gašpar - Šoltés, Kontos, Watling - Urbánek, Bíreš, J. Sukeľ

Spišská Nová Ves: Melicherčík (10. Surák) - Ališauskas, Žiak, Oullet-Beaudry, Ulander, J. Valach, Romaňák, Groch - Rapáč, Bortňák, Vandas - La Porte, Vartovník, Verbeek - Džugan, Kerbashian, Majdan - Giľák, Miklucha, Réway

/stav série: 3:2/

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrickí hokejisti vyhrali piaty štvrťfinálový duel play-off Tipos extraligy, keď na svojom ľade zdolali Spišskú Novu Ves 4:1 a ujali sa tak v sérii hranej na štyri víťazstvá vedenia 3:2.

O postupe do semifinále môžu rozhodnúť už v sobotu na štadióne súpera.

Dvoma gólmi sa blysol 23-ročný Jakub Urbánek, pričom jeho prvý zásah bol aj víťazný.

Pod Urpínom sa všetko podstatné udialo v úvodných desiatich minútach. Už v 28 sekunde využili domáci presilovku, keď sa po strele Gašpara odrazil puk od tela Výhonského.

V štvrtej minúte pálil Cormier do žŕdky a puk upratal za chrbtom Melicherčíka do bránky Urbánek.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Banská Bystrica - Spišská Nová Ves

A tento bystrický útočník uspel aj v desiatej minúte počas ďalšej presilovky, odrazený puk od mantinelu zamietol medzi žrde a vyhnal na striedačku Melicherčíka, ktorého nahradil Surák.

Spišiaci znížili až na začiatku tretej tretiny, z medzikružia sa presadil Oullet-Beaudry, avšak v 50. minúte umlčal hostí voľný Luža z kruhu gólom na 4:1.

Hlasy po zápase

Alex Výhonský, útočník B. Bystrice: "Mali sme v úvode trochu šťastia. Vyplynulo to z hry. Bolo tam vylúčenie a tú presilovku sme cvičili od rána a triafalo nás to tam. Takže aj trochu so šťastím sme viedli, aj od brucha sa to odrazilo, potom Urbánek dorážal dvakrát. Do play off patria aj špinavé góly, myslím si, že tam je naša cesta. Ukázalo sa, že presilovky a oslabenia sú v takýchto dueloch kľúčové.

Tento výsledok nič neznamená. Musíme si vyčistiť hlavy a zodpovedne sa pripraviť na posledný krôčik, ktorý nás čaká v Spišskej Novej Vsi. Musíme sa poučiť z druhej tretiny, v nej nám niekedy uchádzajú zápasy, prestaneme sa sústrediť. Na tom musíme popracovať, aby sme boli 60 minút sústredení. Treba teraz dobre zregenerovať, vyčistiť si hlavy a nastúpiť na sobotňajší duel s pokorou, byť aj mentálne čistí, aby sme zvládli najmä úvod, ktorý je kľúčový.“

Jakub Urbánek, útočník B. Bystrice: "Vyšiel nám úvod a góly, ktoré sme dali, pramenili z dôrazu pred bránkou. Tréner najmä nás vyšších hráčov nabáda, aby sme boli pred bránkou súpera dôrazní, nenechali sa odtláčať a dorážať to tam. V úvode sme sa takto aj presadili, čo bolo kľúčové. Viedli sme 3:0 a potom sme si to celkom solídne udržali. Ja sa rozhodne nechcem uspokojiť týmito dvoma gólmi. Musím ďalej makať a pokračovať v tvrdej práci."

Dalibor Bortňák, útočník Spišskej Novej Vsi: "Zaspali sme začiatok zápasu, Je to neakceptovateľné. Vyrobili sme do desiatich minút dve zbytočné vylúčenia a bolo to 3:0. Už sa to doháňalo ťažko. Nie je nič príjemné prehrávať za desať minúť o tri góly. Snažili sme sa potom niečo urobiť, bolo ešte dosť času, streleným gólom sme ich zneistili, ale prišiel dosť neskoro. Keď sme inkasovali štvrtý, tak si to už Bystričania ukontrolovali. Vidíme, že presilovky rozhodujú, takže sa musíme z týchto vylúčení poučiť. Ísť domov s čistou hlavou, vyhrať v sobotu a vrátiť sa ešte do Banskej Bystrice."

Rozhodnutia Disciplinárnej komisie

Disciplinárna komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) potrestala obrancu Markusa Koja z klubu HC 05 Banská Bystrica zastavením činnosti na dva zápasy s účinnosťou od 22. marca.

Trest na tri zápasy vymerala disciplinárka útočníkovi Spišskej Novej Vsi Anthonymu Nellisovi. Útočník Banskej Bystrice Andrej Bíreš vyviazol iba s napomenutím komisie a vo štvrťfinálovej sérii Tipos extraligy môže pokračovať.

"DK SZĽH minulý týždeň nesprávnym rozhodnutím zasiahla do priebehu nášho kola play-off. Po našom opätovnom podnete na začatie disciplinárneho konania, DK zmenila svoje rozhodnutie a podľa nás tentokrát rozhodla v prípade Nellisa správne," uviedol pre oficiálnu stránku Banskej Bystrice generálny manažér pre športovú oblasť Ľuboš Pisár.

Bystričania však nesúhlasia s výškou trestu pre útočníka Spišskej Novej Vsi Anthonyho Nellisa.

"S čím ale nemôžeme súhlasiť, je výška trestu, ktorá je neadekvátna k závažnosti zranenia, ktoré Nellis spôsobil nášmu najlepšiemu strelcovi Troockovi, pre ktorého sa sezóna s najväčšou pravdepodobnosťou skončila. Je pre nás nepochopiteľné, ako môže byť trest pre Nellisa len o 1 zápas väčší ako pre Koja, keďže ide o zákrok, ktorý vedie k tomu, že je napadnutý hráč mimo hry do konca sezóny, naopak zákrok Koja nemá následky a napadnutý hráč dohral daný zápas a hral aj v ďalších zápasoch," dodal Pisár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Banskobystričania si vybojovali mečbal, dvoma gólmi rozhodol Urbánek