Bystričania majú aj Kanaďana z draftu NHL. Musíme byť vynaliezaví, vraví manažér

Hokejisti HC 05 Banská Bystrica počas vlaňajšej štvrťfinálovej série.

Bystričania majú aj Kanaďana z draftu NHL. Musíme byť vynaliezaví, vraví manažér

Hokejisti HC 05 Banská Bystrica počas vlaňajšej štvrťfinálovej série. (Autor: TASR)
Hokejisti HC 05 Banská Bystrica počas vlaňajšej štvrťfinálovej série.
Hokejisti HC 05 Banská Bystrica počas vlaňajšej štvrťfinálovej série. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|12. sep 2023 o 16:40

Zásluhu na príchode cudzincov má kanadský tréner.

Krízový manažment sa zmenil na plánovaný. Generálny manažér klubu HC 05 Banská Bystrica, ĽUBOŠ PISÁR (42), má pred sebou víziu, na ktorej postupne pracuje. 

„Banská Bystrica prešla v poslednom čase veľkou zmenou od majiteľa, manažmentu, hráčov a trénerov. V novej sezóne máme štrnásť nových hráčov. Prišlo k zmenám na všetkých postoch,“ prezradil v rozhovore pre Sportnet. 

V rozhovore sa dozviete:

- Akú príležitosť dostanú mladí hráči? 
- Prečo vlaňajšie vypadnutie v štvrťfinále nepovažuje za neúspech? 
- Aké sú nové posily v tíme? 
- Ako sa podarilo prilákať hráča z 2. kola draftu NHL? 
- Čo sa všetko naučil v zahraničí? 
- Ako sa dostal z Nórska do Banskej Bystrice? 

Minulú sezónu vypadol klub vo štvrťfinále so Spišskou Novou Vsou. S akými cieľmi idete do ďalšieho ročníka? 

Očakávame, že vyhráme toľko zápasy, koľko sa dá. Chceme sa pripraviť na vrchol sezóny. To je náš plán. Rozpis ligy to umožňuje. Máme v tíme veľa mladých hráčov, ktorí majú potenciál. Chceme aj s trénerom Dougom Sheddenom vidieť, či majú na to, aby hrávali extraligu a boli úspešní. 

Ktorí z mladých hráčov dostanú príležitosť? 

Je ich viac. Napríklad Boris Žabka (19 rokov), Ján Petrisko (22 rokov), Adam Stránsky (20 rokov), Roman Faith (21 rokov) alebo domáci hráči Dominik Sojka (22 rokov) a Dávid Šuchaň (18 rokov). 

Dvadsaťpäťročný Matej Macek ukázal, že vie hrať a byť dominantný hráč v prvej lige, keď pôsobil vlani v Žiline. Je síce starší, ale máme tu skupinu hráčov, u ktorých veríme, že môžu hrať pravidelne extraligu. Chceme im dať príležitosť na začiatku sezóny a potom uvidíme, či sa uchytia. 

Mali ste podobné nastavenie i v minulej sezóne? 

Do klubu som prišiel v novembri minulého roka ako člen krízového manažmentu. Klub bol vtedy na poslednom mieste v tabuľke. Nebol v dobrom stave, aj čo sa týka športovej časti. 

Neskôr som prešiel z krízového manažmentu do plánovaného. Ešte stále však nemám svoj tím, pretože existujú hráčske zmluvy, ktoré prechádzajú z minulých rokov. Niečo som teda zdedil. 

Poučili ste sa z minulej sezóny, aby nový ročník dopadol lepšie? 

Určite. Musíme si nastaviť športovú stránku. Stále sa učíme, na vlastných i cudzích chybách. Minulá sezóna pre nás nebola sklamaním. V novembri bol tím na poslednom mieste a základnú časť sme skončili v najlepšej šestke. Dokonca sme v jednej chvíli boli v top štvorke. 

Štvrťfinále play off sme hrali na sedem zápasov a vypadli sme až v predĺžení, keď sme hrali v oslabení. Hranica úspechu a neúspechu bola veľmi veľmi tenká. Nemyslím si, že toto bol neúspech. 

Poučili sme sa z týchto vecí. Nedalo sa však všetko vyriešiť za tri mesiace, či už sú to vnútorné záležitosti alebo hľadanie nových hráčov. Bude to chvíľku trvať. 

Nie je to jednoduché. Nepracujeme s rozpočtom na úrovni zahraničných tímov, kde je veľký tím skautov. Je to chémia. Mužstvo sa musí vyskladať a vnútorné procesy sa musia nastaviť tak, aby fungovali. 

Banská Bystrica prešla veľkou zmenou od majiteľa, manažmentu, hráčov a trénerov. Úspechy, ktoré klub dosiahol predtým, boli zásluhou dvojice ľudí – generálneho manažéra Júliusa Kovala a trénera Vladimíra Országha. Organizáciu nastavovali dlhé roky predtým, ako prišiel úspech. 

V klube došli k výraznej obmene kádra. Aké zmeny nastali? 

Zmeny sú výrazné. Máme štrnásť nových hráčov. Vychádzalo to z určitých parametrov a mantinelov, ktoré sú mi dané. Prispôsobili sme tomu stavbu tímu na začiatku sezóny. Prišlo k zmenám na všetkých postoch.

Z minulého roka pokračuje v útoku iba Andrej Bíreš, Rastislav Gašpar, Dominik Sojka. V obrane ostal Patrik Bačík, Matúš Holenda, Ivan Ďatelinka a Patrik Luža. Je to veľká zmena a bude chvíľu trvať, kým si to sadne.  

V bránke sa stále spoliehame na Filipa Belányiho. Veríme, že svojimi výkonmi bude úspešne pokračovať tam, kde minulú sezónu skončil. Má stále iba dvadsaťdva rokov. Má veľký potenciál. 

Máte za sebou prípravné zápasy. Ako vyzeral obmenený káder? 

Vyzerá to zaujímavo. Príprava je na to, aby sme ohodnotili jednotlivých hráčov z mentálnej a z kondičnej stránky. Ešte stále pokračujeme. Zatiaľ by som to nevyhodnocoval. 

K brankárovi Belányimu prišiel Fín Samuli Tervo. Je to jeho prvý angažmán mimo severskej krajiny. Ako ste ho získali? 

Pred dvoma rokmi mal zmluvu s Jokeritom Helsinki, keď klub ešte hrával v KHL. Bol tam ako tretí brankár. Jeho kariéra zrejme nešla smerom, aký by si on prial. Posledné dve sezóny pravidelne a veľmi dobre chytal v klube s nižším rozpočtom v druhej fínskej lige.

Dostali sme na neho tip a rozhodli sme sa mu dať šancu. Je to pre neho prvé pôsobisko mimo Fínska a je iba na ňom, či uspeje. Zatiaľ to vyhodnocujeme. Predstavil sa v bráne aj v prípravných zápasoch. Chytil sa celkom dobre. 

Prvá letná posila bol kanadský útočník Carter Turnbull zo Zvolena. Bolo náročné ho presvedčiť, aby prešiel od konkurencie? 

Pôsobenie vo Zvolene nebolo pre Kanaďana také úspešné, ako by očakával on aj klub. Pokiaľ bude zdravý, tak je v ňom potenciál, aby bol dominantný a rozhodujúci hráč v budúcej sezóne. 

Nemyslím si, že prechod pre hráča bol náročný, pretože poznal mesto, organizáciu aj ligu. Sám mal vnútorný pocit, že bol sklamaný, čo ukázal vo Zvolene a teraz chce ukázať svoju pravú tvár. 

Vlani ho pribrzdilo zranenie. Ako je na tom teraz? 

Teraz je úplne fit. 

Veríte, že by mohol nahradiť produktívneho krajana Brandena Troocka z minulej sezóny? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Bystričania majú aj Kanaďana z draftu NHL. Musíme byť vynaliezaví, vraví manažér