Hochschornerovci sa o veľkej pocte dozvedeli z televízie

Pavol a Peter Hochschornerovci.
Pavol a Peter Hochschornerovci. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|29. mar 2012 o 17:00

Stanice londýnskeho metra ponesú počas olympiády mená športových legiend. Zo Slovákov sa medzi ne dostali bratia Hochschornerovci.

BRATISLAVA. „Zastávka Peter Hochschorner, nasledujú zastávky Pavol Hoschorner a Štepánka Hilgertová.“ Takto nejako bude znieť hlásenie v londýnskom metre počas olympijských hier.

info
Metro Londýn
  • Všetkých 361 staníc londýnskeho metra počas olympiády premenujú podľa slávnych športovcov.
  • Najväčšiu pocta podľa hlavného olympijského uzla dostal štrnásťnásobný olympijský víťaz Michael Phelps.
  • Slovensko reprezentujú bratia Hochschornerovci, Česko Emil Zátopek, Štepánka Hilgertová a Roman Šeberle.

Angličania si takto uctili olympijské hviezdy, ale aj športovcov, ktorí sa stali legendami vo svojom odvetví.

Všetkých 361 zastávok londýnskej verejnej dopravy tak na čas dostane názov podľa slávnych jednotlivcov, ktorým kraľuje štrnásťnásobný olympijský víťaz Michael Phelps. Podľa amerického plavca pomenujú hlavný olympijský uzol Stratford.

Oficiálne ich neoslovili

Z počinu anglických organizátorov ostali slávne slovenské dvojičky príjemne zaskočené. „Je to pre nás veľká pocta. Sme hrdí a veľmi si to vážime. Prekvapilo nás len to, že sme sa to dozvedeli až z televízie. Nikto nás doteraz ešte bližšie neinformoval,“ reagoval s úsmevom pre SME Pavol Hochschorner.

Trojnásobní olympijskí víťazi sa pôjdu pozrieť do západného Londýna, kde vedie ich kanoistická trasa, spolu s ďalšími legendami vodného slalomu.

Dve stanice – Park Royal a North Ealing – budú niesť meno našich olympijských víťazov .

„Cez sústredenia sa tam určite pôjdeme pozrieť. Sme zvedaví, ako to budú vyhlasovať, či naše mená aj vypíšu, bude to zaujímavé.“

Opory slovenskej výpravy sa neobávajú, že by ich mená domáci veľmi komolili.

„Doteraz sme sa stretli s tým, že ľudia z krajín hovoriacich po anglicky naše meno dobre vyslovovali. Problém im skôr robili mená iných Slovákov, ktoré sa nezdajú tak ťažké. Predsa len naše meno je nemecké, čo nie je pre nich až taký problém,“ dodal Pavol Hochschorner.

Jesse Owens či Dream Team

Na mapu sa dostali skoro všetky známe mená súčasnosti aj histórie.

Nechýbajú medzi nimi atléti Jesse Owens, Carl Lewis či Emil Zátopek, rumunská gymnastka Nadia Komanečiová, kompletný americký basketbalový Dream Team na čele s Michaelom Jordanom, najlepší futbalista súčasnosti Lionel Messi alebo legendárny maďarský kanonier Ferenc Puskás, podľa ktorého je pomenovaná zastávka pri štadióne Wembley.

Niektoré názvy sú aj úsmevné, keď si ich človek porovná s originálom. Napríklad Old Street reprezentuje Roger Federer.

Keď sa budete chcieť dostať z centra Londýna k olympijskému štadiónu v štvrti Stratford, budete musieť nastúpiť na zastávke Jessyho Owensa, prestúpiť na ďalšej stanici, ktorú reprezentuje Carl Lewis a cez Ryana Lochteho sa dostanete na cieľovú zastávku Michaela Phelpsa, kde vás čaká krásny olympijský park.

Celú mapu nájdete tu

mapa_web.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov