Hantuchová: V Rusku máme šancu

(Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|12. feb 2013 o 16:29

Najskúsenejšia slovenská tenistka v Pohári federácie bude hrať v semifinále po tretí raz.

Paradoxne po dvoch víťazstvách v Srbsku klesla Hantuchová na 75. miesto WTA. Patrí oveľa vyššie, tvrdí kapitán tímu Lipták.

BRATISLAVA. Fakt, že Slovensko je v semifinále Pohára federácie tenisových tímov nie je pre najskúsenejšiu hráčku tímu Danielu Hantuchovú nič nové.

Premiéru vo fedcupovej súťaži zažila práve v súboji o postup do finále, bolo to v júli 1999 v Moskve s Ruskom. O tri roky neskoršie bola už hlavnou postavou reprezentácie Slovenska, ktorá trofej získala.

Hantuchová sa po štrnástich rokoch do Ruska vráti a znova sa s tímom pokúsi o postup do finále. "Je krásne, že po takom dlhom čase môžem ísť do Ruska ešte ako hráčka," usmiala sa rodáčka z Popradu. Dva dni po zápase s domácou zbornou 20. - 21. apríla oslávi tridsiatku.

Rada sa vracia do tímu

Hantuchová vlani s nadšením i pokorou prijala správu, že sa stala v Pohári federácie laureátkou ceny Heart Award za prístup k reprezentácii. Dostala najviac hlasov od fanúšikov tenisu a od vedenia súťaže "srdiečko".

Hantuchovej čísla v Pohári federácie

V slovenskom tíme je rekordérkou:

  • Vo Fedcupe hrá 12 rokov (druhá Henrieta Nagyová 9)
  • Odohrala 50 zápasov - z toho 41 v dvojhre, 9 vo štvorhre (druhá Karina Habšudová 40 - 27 - 13)
  • V singloch vyhrala 29 duelov (druhá Habšudová 18)

Počas minulého víkend v Niši dvoma víťazstvami v singloch pomohla Slovensku k víťazstvu 3:2 vo štvrťfinále svetovej skupiny nad Srbskom. Tretí bod pridala najmladšia členka tímu Jana Čepelová.

"Máme skvelý tím, rada sa sem vraciam. Je to úplne iná atmosféra ako na turnajoch," povedala v Niši. "Keď sme zápas vyhrali a od radosti v kruhu s celou partiou tancovali na kurte znova som si uvedomila, že pre takého momenty sa oplatí všetka drina v príprave."

Motivuje mladšie hráčky

Tréner Matej Lipták Hantuchovú dobre pozná, viedol ju v sezóne 2011. Piaty rok ju má ako kapitán v tíme Pohára federácie.

"Daniela ako skúsená tenistka motivuje mladšie spoluhráčky. Vie im pomôcť, povzbudí ich. Je jednou z líderiek tímu," vyzdvihol ju kapitán.

"Dbá na to, aby bola na zápas dobre pripravená, potrebuje vedieť svoje o súperke. Nechá si poradiť, hrá s rozumom."

Hantuchová v Srbsku najprv zdolala jednotku domácej zostavy Bojanu Jovanovskú 7:5, 6:2 a potom aj dvojku Vesnu Doloncovú 6:3, 6:2.

Paradoxne práve po dvoch víťazstvách v Pohári federácie klesla v rebríčku WTA z 58. na 75. miesto. Vypadli jej body za vlaňajšie prvenstvo na turnaji v Pattayi a vo Fedcupe sa žiadne body neudeľujú.

"Tenis Daniely je založený na začiatku hry: na servise, na returne," poznamenal Lipták. "Ak jej to vychádza, potom je schopná zdolať aj najlepšie svetové hráčky.

Proti Srbkám hrala rýchlo, variabilne, sebavedome. Sedemdesiate piate miesto v rebríčku neodráža jej kvality, patrí oveľa vyššie. Verím, že to dokáže už na najbližších turnajoch a potom v celej sezóne."

Tento týždeň hrá slovenská tenistka v katarskom hlavnom meste Dauhá.

Videla sa v Čepelovej

Kým Hantuchová v Niši vybojovala rozhodujúci tretí bod, vystískala sa s Čepelovou po jej výhre nad Jovanovskou.

"Videla som sa v Janke. Keď som ju sledovala, ako sa už v sobotu večer tešila zápas, vrátila som sa do Moskvy 1999," spomínala.

"Aj ja som sa vtedy nevedela dočkať, kedy sa dostanem na kurt. Nakoniec som nastúpila až vo štvorhre, o víťazstve Ruska už bolo rozhodnuté."

Šestnásťročná Hantuchová hrala v Olympijskej hale po boku Ľudmily Cervanovej, nad dvojicou Dementievová - J. Makarovová zvíťazili 7:5, 7:6.

"Čepelová teraz ukázala, že s ňou môžeme rátať aj do ťažkých zápasov. Náš tím je vyrovnanejší, silnejší," doplnila Hantuchová.

"Prvenstvo v Pohári federácie 2002 zaraďujem vo svojej kariére medzi najkrajšie chvíle. Ak by sa ho podarilo zopakovať, bolo by to niečo neuveriteľné. Máme fantastický kolektív, silnú motiváciu. Ideme krok po kroku. V Rusku nás čaká ťažký zápas. Ale myslím si, že máme dobrú šancu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová: V Rusku máme šancu