Handzuš: Stále nehrám dobre

Útočník Banskej Bystrice Michal Handzuš medzi Nitranmi Romanom Tománkom a Miroslavom Kováčikom.
Útočník Banskej Bystrice Michal Handzuš medzi Nitranmi Romanom Tománkom a Miroslavom Kováčikom. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|17. dec 2012 o 16:44

Známy hokejový džentlmen Michal Handzuš dostal osobný desaťminútový trest naposledy pred dvanástimi rokmi. V NHL ešte v drese Saint Louis.

Odvtedy si posedel 35-­ročný útočník Banskej Bystrice desať minút na trestnej lavici až v nedeľu v Nitre.

BRATISLAVA. Tréner Banskej Bystrice Vladimír Országh bol po prehre 3:5 v Nitre stručný. „Dnes by tu nevyhral ani Detroit.“

Bolo zrejmé, že narážal na výkony rozhodcov Kubuša s Müllnerom, ktorí rozdali dokopy 232 trestných minút. Domácim 67, hosťom 165. Rekord sezóny.

Center hostí, držiteľ troch medailí zo svetových šampionátov Michal Handzuš neobchádzal ani tému, ktorú sa najmä tréneri často zdráhajú rozoberať. Boja sa finančných trestov.

Pískali bez citu pre hru

„Rozhodcovia majú na svedomí , že namiesto hokeja to bola často divočina. Nemali cit pre hru. Rozdávali desaťminútové vylúčenia rad radom. Namiesto toho, aby upokojili hru, vyvolávali spornými verdiktmi ešte väčšie emócie. Škoda, mohol to byť lepší hokej. Trúfam si povedať, že sme mohli vyhrať. To by sme si však museli zachovať chladnejšie hlavy, čo sa však ľahko hovorí po zápase. Na ľade prevládali pocity krivdy,“ povedal Handzuš, ktorý odohral v NHL 911 zápasov v základnej časti plus ďalších 74 v play off.

„Problém bol aj v tom, že v našom mužstve hrajú aj Kanaďania svojím typickým štýlom. To nedokázali rozhodcovia rozlíšiť a posúdiť.“

V druhej tretine muži v pruhovanom dali desaťminútový trest aj Handzušovi.

„Hm, snažil som sa chrániť vlastného brankára a rozhodcovia ma poslali von. V druhej tretine som sa už nedostal do tempa. Spomínam si, že desaťminútový trest som dostal pred dvanástimi rokmi ešte v Saint Louis Blues. Tuším sa im vtedy nepáčilo, že som komentoval nejakú vec.“

V sezóne 1999 – 2000 korčuľoval Michal v Blues spolu s Pavlom Demitrom, Ľubošom Bartečkom i Ladislavom Nagyom.

V tejto sezóne Handzuš začal hrať za Banskú Bystricu až v novembri po doliečení zranenia panvového i chrbtového svalstva. Namiesto pôvodne plánovaných zopár zápasov odohral už dvanásť, nedávno prisľúbil, že bude pokračovať aspoň do Vianoc.

Stále si platí poistku z vlastných peňazí. „Hrám zadarmo. Nikde inde ako v rodnej Bystrici by som to neurobil,“ potvrdil Handzuš a od témy o peniazoch radšej unikol k sebareflexii.

NHL sa začne v januári

„Nehrám dobre. Stále to nie je ono, mám čo doháňať najmä korčuliarsky. Ani tie body, čo som pozbieral, si nezaslúžim,“ presviedča skôr seba typickým handzušovským okom. V dvanástich zápasoch urobil 16 bodov za osem gólov a osem asistencií. Počas lock outu 2004/2005 odohral sezónu v drese Zvolena, jeho Bystrica nebola v extralige.

„Vtedy bola jej úroveň oveľa vyššie. Hralo doma viac špičkových hráčov z NHL a mužstvá mali zväčša ešte kvalitnú strednú generáciu. Dnes hrajú mladí bojovnejšie, no doplácajú na množstvo chýb. Skúsenosti neprídu hneď.“

Hoci Michal sa v Banskej Bystrici cíti ako v nebi, racionálne odhaduje, že sa to skončí v januári, keď sa podľa neho predsa len rozbehne NHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Handzuš: Stále nehrám dobre