Hamilton vyhral druhý raz za sebou a výrazne znížil stratu na Rosberga

Lewis Hamilton sa cíti byť silnejším, než kedykoľvek predtým.
Lewis Hamilton sa cíti byť silnejším, než kedykoľvek predtým. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. jún 2016 o 22:08

Úradujúci majster sveta stráca v celkovom poradí na svojho tímového kolegu už len deväť bodov.

MONTREAL. Úradujúci majster sveta Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Kanady formuly 1. Tridsaťjedenročný jazdec Mercedesu zvíťazil po štarte z prvého miesta, hoci časť pretekov viedol Sebastian Vettel z Ferrari.

Brit oslavoval druhý úspech v tomto roku a celkovo 45. v kariére F1 po lepšej pneumatikovej stratégii- absolvoval o zastávku v boxoch menej oproti Nemcovi.

Hlasy po pretekoch:

Lewis Hamilton, víťaz pretekov: "Aký skvelý deň. Dnes som mal zase raz zlý štart, nie som si istý prečo - pravdepodobne som prehrial spojku. Sebastian (Vettel) a Nico (Rosberg) mali celkom dobrý vjazd do prvej zákruty. Pneumatiky som mal studené, bol som pretáčavý. Som rád, že sme si s Nicom nepoškodili autá. Potom som sa snažil dohnať Sebastiana. V roku 2007 som tu vyhral prvý raz, takže toto je ako požehnanie."

Sebastian Vettel, 2. miesto: "Lewis bol o niečo rýchlejší, to bol celý problém. Máme však za sebou dobrý víkend. V pretekoch sme si užili veľa zábavy."

Maurizio Arrivabene, šéf Ferrari: "Precenili sme degradáciu pneumatík. To je dôvod, prečo sme Sebastiana zavolali do boxov tak skoro. Bolo to zlé rozhodnutie. Nepotrebujeme z toho robiť veľkú kauzu. Dnes sme sa dopustili chyby, ale veľkou je to, keď pre ňu prehráte." 

Piate víťazstvo

Hamilton na okruhu Gillesa Villeneuva v Montreale dosiahol už piate víťazstvo po rokoch 2007, 2010, 2012 a 2015. Vettel zaostal o 5,011 sekundy.

Pre Nemca je to štvrté umiestnenie v tejto sezóne na stupňoch víťazov, stále mu však chýba víťazstvo. Pódium doplnil fínsky pilot Williamsu Valtteri Bottas, pre ktorého ide o najlepší výsledok v roku 2016.

Lewis Hamilton v Kanade dominoval.
Lewis Hamilton v Kanade dominoval. (Autor: TASR/AP)

Líder šampionátu Nico Rosberg sa ešte snažil predbehnúť Maxa Verstappena, ale urobil hodiny a prišiel o šancu na štvrtú priečku. V prvej desiatke finišovali aj Kimi Räikkönen (Ferrari), Daniel Ricciardo (Red Bull), Nico Hulkenberg (Force India), Carlos Sainz (Toro Rosso) a Sergio Pérez (Force India).

V celkovom poradí vedie stále Rosberg, ktorý má pred tímovým kolegom Hamiltonom deväťbodový náskok. Na priebežné tretie miesto sa posunul Vettel o 38 bodov za Rosberga.

Najbližšie preteky sa uskutočnia už o týždeň. Na programe je premiérová Veľká cena Európy na mestskom okruhu v azerbajdžanskom Baku.

Vettel skvelo odštartoval

Vettel vynikajúco vyštartoval z tretieho miesta a ešte pred prvou zákrutou sa dostal pred obidva ?Mercedesy. Medzi Hamiltonom a Rosbergom navyše došlo ku kontaktu, druhý menovaný skončil mimo trať a prepadol sa až na desiatu pozíciu.

Aktuálny líder poradia MS sa pomaly predieral dopredu. Vettel po desiatich kolách viedol pred Hamiltonom o niečo vyše sekundy.

Za nimi išli oba Red Bully, piaty bol Räikkönen. Vzápätí Buttonovi zhorel motor a nachvíľu zasvietil virtuálny safety car.

Hneď nato Vettel zamieril do boxov a vrátil sa na štvrtú priečku za Red Bully. O malú chvíľu už bol pred nimi. V 24. kole prišiel k mechanikom aj Hamilton, po výjazde sa zaradil na druhé miesto o trinásť sekúnd za vedúceho Vettela.

Úradujúci majster postupne ukrajoval z náskoku lídra. Po polovici pretekov mal Nemec k dobru okolo desať sekúnd. Vettel zamieril v 37. kole na výmenu pneumatík a ocitol sa na druhej pozícii o 7,5 sekundy za Hamiltonom.

Schyľovalo sa k boju o víťazstvo.

Pätnásť kôl pred koncom mal Hamilton k dobru 4,4 sekundy. Vettel ale spravil chybu, jeho manko sa zvýšilo na 5,7 sekundy a postupne rástlo. Brit napokon udržal prvé miesto a tešil sa z druhého víťazstva v tejto sezóne.

Lewis Hamilton prechádza cieľom Veľkej ceny Kanady.
Lewis Hamilton prechádza cieľom Veľkej ceny Kanady. (Autor: SITA/AP)

Veľká cena Kanady F1 (70 kôl):

1.Lewis HamiltonV. BritániaMercedes1:31:06,296 h
2.Sebastian VettelNemeckoFerrari+ 5,011 s
3.Valtteri BottasFínskoWilliams+ 46,422 s
4.Max VerstappenHolandskoRed Bull+ 53,020 s
5.Nico RosbergNemeckoMercedes+ 1:02,093 min
6.Kimi RäikkönenFínskoFerrari+ 1:03,017 min

Poradie MS (po 7 z 21 pretekov):

1.Nico RosbergNemeckoMercedes116 b
2.Lewis HamiltonV. BritániaMercedes107 b
3.Sebastian VettelNemeckoFerrari78 b
4.Daniel RicciardoAustráliaRed Bull72 b
5.Kimi RäikkönenFínskoFerrari69 b
6.Max VerstappenHolandskoRed Bull50 b

Pohár konštruktérov:

1.Mercedes223 b
2.Ferrari147 b
3.Red Bull130 b
4.Williams81 b
5.Force India42 b
6.Toro Rosso32 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton vyhral druhý raz za sebou a výrazne znížil stratu na Rosberga