Hádzanári Španielska sa stali majstrami sveta

(Autor: SITA/AP)
TASR|27. jan 2013 o 18:56

Hádzanári Španielska získali druhýkrát v histórii titul majstrov sveta po nedeľňajšom jednoznačnom finálovom triumfe 35:19 nad Dánskom.

BARCELONA. Španieli dosiahli najvyššie finálové víťazstvo v histórii šampionátov a napodobnili tak svoj premiérový úspech z MS 2005 v Tunisku. Dáni neuspeli ani pri svojej tretej účasti vo finále MS, predtým brali druhé miesto aj v rokoch 1967 a 2011.

Vo vypredanej barcelonskej hale Palau Sant Jordi domáci úplne dianie v prvom polčase a v 5. minúte za stavu 3:0 si kouč Dánov Ulrik Wilbek zobral prvýkrát oddychový čas. Španieli si naďalej udržiavali tesný náskok, po štvorgólovej šnúre ale viedli v 23. minúte 13:8 a ich náskok do konca prvého dejstva aj zásluhou strelecky disponovaného Canellasa narástol až na osem gólov.

Po zmene strán rozdiel v skóre ešte stúpal, keď v bránke Španielov čaroval Sterbik a majstri Európy z vlaňajška Dáni nedokázali čeliť ani domácim rýchlym protiútokom. Záver sa už zmenil na exhibíciu domácich reprezentantov, ktorí súperovi nedali šancu a zaslúžene triumfovali.

Zverenci trénera Valera Riveru Lopeza vystriedali na svetovom tróne Francúzov, ktorí vypadli vo štvrťfinále a nedokázali ako prví v histórii získať tri prvenstvá na MS za sebou.

Bronz si zo šampionátu odniesli Chorváti, v sobotu v súboji o 3. miesto miesto si poradili so susedmi zo Slovinska 31:26.

Za najužitočnejšieho hráča šampionátu vyhlásili Dána Mikkela Hansena, jeho krajan Anders Eggert sa stal najlepším strelcom. V All-Star tíme figurujú Niklas Landin (Dán.) Timur Dibirov (Rus.), Julen Aguinagalde (Šp.), Hans Lindberg (Dán.), Alberto Entrerrios (Šp.), Domagoj Duvnjak (Chorv.) a László Nagy (Maď.)

finále:

Španielsko - Dánsko 35:19 (18:10)

Najviac gólov: Canellas 7, Rivera 6, Maqueda a Aguinagalde po 5 - Sonergaard a Mollgaard po 4, Eggert 3. Rozhodovali: Krstič, Ljubič (obaja Slovin.), vylúčenia: 3:2, 16.500 divákov.

o 3. miesto:

Chorvátsko - Slovinsko 31:26 (14:13)

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanári Španielska sa stali majstrami sveta