S tretím islandským tímom sa už dohodnúť nedá. Majiteľ Tatrana: Dúfam, že ich nedostaneme

Hádzanári Tatrana Prešov po postupe cez FH Hafnarfjordur v osemfinále Európskeho pohára EHF.
Hádzanári Tatrana Prešov po postupe cez FH Hafnarfjordur v osemfinále Európskeho pohára EHF. (Autor: Handball Team Tatran Prešov/Viktor Zamborský)
Ján Leško|19. feb 2024 o 07:00

Tatran Prešov odohral oba dvojzápasy proti Islanďanom na vlastnej palubovke.

PREŠOV. Po piatkovej prehre Tatranu Prešov v prvom osemfinále Európskeho pohára EHF proti islandskému FH Harnafjordur o päť gólov sa v sobotnom druhom zápase sedemnásťnásobný slovenský hádzanársky šampón vypol k priam heroickému výkonu.

Výsledkom po strhujúcom vývoji skóre bol napokon konečný rezultát 31:23 (15:13) postupovým medzi osem najlepších tímov súťaže.

Ten sa ale veru ľahko nerodil. Tatran nastúpil do odvety nielen bez zranených Rečičára, Fecha a Polanského, ale aj bez chorej kubánskej spojky Hernadeza.

Ten v prvom stretnutí hral vynikajúco, obetavo aj so zvýšenou teplotou. V sobotu musel ale zaľahnúť do postele.

Urban z ihriska prakticky nezišiel

Na poste pravej spojky ho nahradil kapitán tímu Lukáš Urban. Ten oba zápasy proti Islanďanom odohral prakticky bez striedania a patril k ťahúňom za postupom.

Ako z veľkej hádzanárskej knihy hral na poste strednej spojky Marko Davidovič, autor senzačných štrnástich presných zásahov.

Strelecky sa prebudil aj Francúz Adama Sako so siedmimi gólmi. Svoju tradičnú robotu na poste pivota odviedol Viačeslav Kasatkin.

Nuž a v bráne to viacerými famóznymi zákrokmi istil brankár Igor Čupryna.

Druhý zápas proti Harnafjorduru odtiahlo síce na ihrisku osem hráčov, avšak postup do elitnej osmičky Európskeho pohára je výsledkom práce celého prešovského tímu.

Najkrajší narodeninový darček

Všetci prešovskí hádzanári po spečatení postupu do štvrťfinále Európskeho pohára EHF žiarili šťastím. Tú si vychutnávali s divákmi v Tatran Handball Arene, ktorých sa v hľadisku tiesnilo niečo vyše troch tisícok.

Obrovskú radosť však neskrýval ani majiteľ klubu Miloslav Chmeliar. V sobotu slávil narodeniny a mužstvo mu pripravilo k životnému jubileu ten najkrajší darček.

„V postup som začal veriť už v prvom polčase, keď si mužstvo vypracovalo štvorgólový náskok. Po prestávke ale Islanďania znížili na rozdiel gólu a znovu to nevyzeralo najlepšie a i moje nádeje sa začali rozplývať. Tie však zase ožili po našom fantastickom závere.

Posledná desaťminútovka bola herným koncertom nášho mužstva. Krátko pred koncom viedli už o deväť gólov. Posledný gól hostí už na našom osemgólovom víťazstve a postupe do štvrťfinále nemohol nič zmeniť. Áno, bol to môj najkrajší darček k sobotným narodeninám.“

Majiteľ hádzanárskeho klubu Tatran Prešov Miloslav Chmeliar.
Majiteľ hádzanárskeho klubu Tatran Prešov Miloslav Chmeliar. (Autor: TASR)

Koho by bral vo štvrťfinále?

Štvrťfinálového súpera v Európskom pohár spozná Tatran v utorok 20. februára. Nuž a medzi postupujúcimi je aj ďalší islandský klubu Valur Reykjavík...

„Fúúúh, dúfam, že tohto súpera nedostaneme,“ spontánne reagoval Chmeliar.

„Ak by nebodaj, tak v tejto fáze súťaže už nie je možná dohoda klubov odohrať oba zápasy u jedného zo súperov. Ak by som si mohol vybrať, proti komu by sme mohli vo štvrťfinále hrať, tak by to bol jeden z dvojice - slovinský klub MRK Krka alebo RK Vogošča z Bosny a Hercegoviny. Na to, či tentoraz bude k nám žreb milostivý, musíme do najbližšieho utorka počkať.“

Zaujal ho výkon mladíka

Prednedávnom sa Chmeliar vyjadril, že až zápasy so silným islandským FH Harnafjordur ukážu, či sa Tatran Prešov, inak suverén slovenskej extraligy, výkonnostne posunul po predošlom nevydarenom ročníku ďalej.

„Aj cez druhý islandský klub, po Aftureldingu, sme v Európskom pohári postúpili. A to aj bez kvarteta hráčov základného kádra. Mužstvo hralo dobre a určite inak ako v minulej sezóne. Hlavne s príkladným nasadením.

Fakt, že po nepresvedčivom piatku v sobotu dokázalo súpera zlomiť, svedčí o tom, že skladba tímu je dobrá. Všetci naši hráči, ktorí zasiahli do hry, si zaslúžia moje absolutórium. Osobne by som však vyzdvihol skvelý výkon osemnásťročného Damiána Mitaľa.

Príjemne prekvapil predovšetkým bránením výbornej ľavorukej pravej spojky hostí. A dal aj tri dôležité góly. Samozrejme Čupryna, Davidovič či Urban a Kasatkin, všetci menovaní odviedli na palubovke takisto úžasnú robotu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»S tretím islandským tímom sa už dohodnúť nedá. Majiteľ Tatrana: Dúfam, že ich nedostaneme