Ukázali sme, že hádzanú predsa len vieme hrať na úrovni, znie z Prešova

Radosť hráčov Tatrana Prešov z postupu do štvrťfinále po odvetnom zápase osemfinále EHF Európskeho pohára
Radosť hráčov Tatrana Prešov z postupu do štvrťfinále po odvetnom zápase osemfinále EHF Európskeho pohára (Autor: TASR)
Ján Leško|18. feb 2024 o 13:20

Urban nestriedal, Davidovič strelecky exceloval, Mitaľ upútal, Čupryna to za sebou zavrel.

PREŠOV. Ako sa ukázalo, po prehre v prvom osemfinále proti FH Harnafjordur o päť gólov, viac bolo tých, ktorí verili, že Tatran Prešov v odvete zaberie a postúpi do štvrťfinále Európskeho pohára EHF.

Do hľadiska Tatran handball areny prišlo v sobotu i napriek v Prešove nezvyklo neskorému začiatku stretnutia (20.h) viac ako tritisíc divákov.

Aj ich výrazným pričinením sa mužstvo Tatranu vyplo k obdivuhodnému finišu a v záverečných minútach zrežírovalo zaslúžený postup presvedčivou výhrou o osem gólov 31:23.

Všetci hrali na maximum

Jedným z ťahúňov tímu bol hráč prešovského spojkového radu Lukáš Urban. „Prvý zápas to bola pre nás ako nočná mora. Prehrali sme o päť, no verili, že o postup sme ešte neprišli. Škoda, že nemocný „Paša“ Hernandez s vysokou horúčkou už nemohol nastúpiť. Tak som na pravej strane hral ja a všetci sme hrali aj zaňho.

Napokon sme ukázali, že hádzanú predsa len vieme hrať na úrovni. Všetci, ktorí sme hrali, šli na maximum herne i fyzicky. Výnimočne to gólovo sypalo štrnásťgólovému Markovi Davidovičovi. Perfektný zápas. Vďaka divákom, vytvorili mu fantastickú kulisu.“

Hráč a asistent trénera Tatrana Prešov Tomáš Rečičár oslavuje postup
Hráč a asistent trénera Tatrana Prešov Tomáš Rečičár oslavuje postup (Autor: TASR)

 „Luky“ Urban počas oboch zápasov proti Islanďanom z ihriska prakticky nezišiel. „Áno, hral v podstate v kuse po oba dni. Sily som si musel preto nejako rozložiť takpovediac za pochodu. V sobotu som sa väčšmi sústredil na prácu v obrane. Tam som to považoval za rozhodujúce z hľadisku našich postupových zámerov.

Našťastie, v útoku to šlo skvelo Davidovičovi a strelecky sa znovu ukázal aj Adama Sako. Zápas bol ťažký po každej stránke, hlavne ale fyzicky. Sily sme ale napokon rozložili správne, pretože nám ostali na ten zdrvujúci a vlastne rozhodujúci finiš. Prehrali sme síce o päť, potom ale vyhrali o osem, takže do štvrťfinále ide lepší.“

Výkon ľavého krídelníka Damiána Mitaľa si vysoko cenil aj majiteľ Tatranu Prešov M. Chmeliar. Rýchly a dynamický hádzanár nepremenil síce v úvode pokutový hod, no ten ho nezlomil.

Skôr opak bol pravdou. Kvalitne bránil a v druhom polčase práve on bol autorom gólu, ktorým Tatran zmazal päťgólový náskok hostí a o chvíľu zvýšil ho na šesť a neskôr pridal aj svoj tretí gól v stretnutí.

„Tento zápas a hlavne jeho záver, to boli najkrajšie momenty aké som v ostatnom čase na ihrisku zažil. Jasné, tieto góly mi iste ostanú v pamäti nejaký čas. Za to, že to vyšlo som ozaj nesmierne šťastný a už utekám do kabíny vychutnať si postupové oslavy i tam,“ povedal už silno chrapľavým hlasom jeden z veľkých prešovských hádzanársky talentov.

Radosť hráčov Tatrana Prešov
Radosť hráčov Tatrana Prešov (Autor: TASR)

Najlepší zápas v sezóne, myslí si Davidovič

Marko Davidovič, strelec štrnástich prešovských gólov, obletovaný po zápase novinármi a fanúšikmi, z ktorých viacerým neodmietol foto, na margo i preň výnimočného duelu povedal.

„Bol to dozaista najlepší zápas aký sme v tejto sezóne odohrali. V prvom zápase sa mi príliš nedarilo. Pred druhým som však cítil, že potrebujem napraviť si reputáciu, zabrať na sto percent a možno i naviac.

Dlho sa nám síce nedarilo prelomiť päťgólový náskok súpera. Avšak keď sme prekonali i túto bariéru, prišiel náš fenomenálny finiš a s ním zaslúžený postup. Skvelý zápas, skvelá atmosféra. Bodaj by takých zápasov Tatran odohral čo najviac.“

Brankár Igor Čupryna odchytal celý druhý zápas vo veľkom štýle. „Všetko čo nám nevyšlo v prvom zápase, vychádzalo nám v druhom. Pravda, spočiatku nebolo ale všetko ideálne. Stratili sme i zopár ľahkých lôpt. Lenže keď sme zlikvidovali náskok Islanďanom, razom akoby mužstvu narástli krídla.

Chlapci lietali z kvalitnej obrany do zdrvujúcich útokov a výsledkom bol aj deväťgólový a napokon konečný osemgólový postupový náskok. Úspech sa patrí osláviť s fanúšikmi a zablahoželať ním k narodeninám pánovi Chmeliarovi. Na druhej strane nás ale nesmie ukolísať. Naopak, v nasadenom kurze by sme mali pokračovať.“                         

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Ukázali sme, že hádzanú predsa len vieme hrať na úrovni, znie z Prešova