Slovenské juniorky nehrali na MS takmer štvrťstoročie. Teraz sú vo zvláštnej situácii

Slovenské hádzanárky do 20 rokov.
Slovenské hádzanárky do 20 rokov. (Autor: SZH)
SITA, TASR|22. jún 2022 o 06:00

Juniorsky SR si postup zabezpečili vlani vďaka 12. miestu na ME 19 v Celje.

CELJE. Po dlhých 23 rokoch sa slovenské juniorky predstavia na majstrovstvách sveta v hádzanej, predtým naposledy si zahrali na svetovom šampionáte v Číne 1999.

Mladé Slovenky pod dohľadom Michala Lukačína sa na šampionát dostali prostredníctvom 12. priečky z minuloročných ME, teraz už tím vedie tandem Ján Beňadik a Juraj Hudák.

Svetový šampionát sa koná v Slovinsku, slovenské hádzanárky sa predstavia v základnej A-skupine a ich súperkami budú postupne Japonky, Holanďanky a Indky.

"Nevytvárame tlak ohľadom cieľov. Treba ísť deň po dni, do každého stretnutia dať maximum a keď sa podarí vyhrať, tak sa môžeme baviť, čo ďalej. Dôležité je, že veľa hráčok už hráva ženskú súťaž, čiže sú zvyknuté hrať pod tlakom," povedal pred šampionátom kouč Beňadik, cituje ho oficiálny web Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Program Sloveniek

Streda 22. júna, 14.30 h
Slovensko - Japonsko

Štvrtok 23. júna, 18.30 h
Slovensko - Holandsko

Sobota 25. júna, 12.30 h
India - Slovensko

Otvárací zápas s Japonskom vysiela v priamom prenose televízna stanica Sport1, zvyšné dva budú na stanici Sport2.

Analýza súperov je náročná

Z každej z ôsmich štvorčlenných skupín postúpia do hlavnej fázy prvé dve družstvá, ostatné čaká účinkovanie v bojoch o Prezidentský pohár.

"Predpokladám, že o dvoch postupujúcich sa rozhodne medzi nami, Japonkami a Holanďankami, preto budú pre nás prvé dva hracie dni dôležité. Veríme, že to dobre dopadne," odhaduje tréner Beňadik.

"Pred úvodným duelom sme vo zvláštnej situácii, keďže nie je jednoduché sa dostať k materiálom o našom súperovi. Snažili sme sa zistiť nejaké informácie, ale sú skôr všeobecného charakteru.

Bavili sme sa aj so španielskym trénerom našej ženskej reprezentácie Jorgem Dueňasom, čo aplikovali družstvá pod jeho vedením, keď hrali s Japonkami. Vieme, že sú silné pohybovo, v hre jedna na jednu, očakávame ofenzívne varianty obrany. Bude to veľmi náročné," doplnil Beňadik.

Prípravu hodnotia pozitívne

Mladé Slovenky pred MS absolvovali tri prípravné bloky, v júni si zmerali sily s Češkami a dvakrát s Poľkami.

"Hodnotím ich pozitívne. S Českom sme odohrali veľmi dobrý zápas, až na 5-7 hluchých minút. S Poľskom to bol doma zápas v ešte väčšej kvalite. Družstvo ukázalo, že má predpoklady, aby sa na šampionáte pobilo o postup do ďalšej fázy.

Na druhý deň nám odveta už tak nevyšla, celý čas sme sa pokúšali zvrátiť vývoj. Dievčatá to však oddreli, čo je dôležité aj z pohľadu MS, kde sa budú musieť vedieť preniesť aj cez náročnejšie chvíle. Myslím si, že družstvo je nastavené dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ povedal Ján Beňadik.

Jeho zverenky tesne šampionátom absolvovali dve stretnutia proti Chorvátkam, podľahli im 23:27 a 26:27.

"Čakali sme, že nadviažeme na kvalitné predchádzajúce vystúpenia, ale až posledný polčas priniesol hernú kvalitu, akú by sme chceli preniesť na MS. Aj tak sme však radi, že sme to v rámci prípravy mohli absolvovať,“ dodal hlavný kouč.

V záverečnej príprave bolo 17 hráčok, po dvoch zápasoch s Chorvátskom sa od tímu odpojila Michaela Špavorová zo Šale. V 16-člennom kádri chýba opora Barbora Lanczová.

"S touto generáciou hráčok fungovala a absolvovala aj dva šampionáty. Žiaľ, ku koncu sezóny sa zranila. Bola by to pre nás dôležitá hráčka, ktorá by nám pomohla, veď pôsobí v kvalitnej ženskej ligovej súťaži a navyše je ľaváčka. Musíme sa však zaobísť bez nej," uviedol Beňadik.

Web slovakhandball.sk upozornil, že pre súčasnú generáciu to bude už tretie vrcholné podujatie v rovnakom dejisku. Hádzanárky aktuálneho výberu v Celje absolvovali v roku 2019 ME "17" a vlani aj ME "19".

Nominácia SR

Brankárky: Viktória Voržáčková, Kristína Kusyová (obe HK Slovan Duslo Šaľa), Silvia Bronišová (Kisvárdai KC/Maď.)

Pivotky: Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Petra Pálová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Krídelníčky: Monika Pénzes (HC DAC Dunajská Streda), Emma Lukáčová (ŠŠK SLŠ Prešov), Natalia Dmytrenko (MŠK Iuventa Michalovce), Rebeka Kucserová (HC DAC Dunajská Streda)

Spojky: Alena Dvorščáková (MŠK Iuventa Michalovce), Olívia Ščípová, Vivien Zlatinská, Diana Mária Vargová (všetky HK Slovan Duslo Šaľa), Panna Hornyák (HC DAC Dunajská Streda), Dorota Bačenková (Kisvárdai KC/Maď.), Sára Erika Zsákovics (Szombathelyi KKA/Maď.)

Zloženie základných skupín:

A-skupina:
India, Slovensko, Holandsko, Japonsko

B-skupina:
Švédsko, Irán, Tunisko, Guinea

C-skupina:
Dánsko, Argentína, Čierna Hora, Taliansko

D-skupina:
Francúzsko, Nórsko, Brazília, Kórejská republika

E-skupina:
Rumunsko, Česko, Angola, Litva

F-skupina:
Nemecko, Slovinsko, Čile, Mexiko

G-skupina:
Chorvátsko, Švajčiarsko, Kazachstan, Rakúsko

H-skupina:
Maďarsko, Poľsko, Egypt, USA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovenské juniorky nehrali na MS takmer štvrťstoročie. Teraz sú vo zvláštnej situácii