Good Angels ešte nekončia

Generálny manažér „anjelok“. Daniel Jendrichovský to potiahne ďalšiu sezónu.
Generálny manažér „anjelok“. Daniel Jendrichovský to potiahne ďalšiu sezónu. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Sportnet|30. jún 2017 o 00:00

V novej sezóne budú hrať v Eurocupe FIBA, Východoeurópskej lige aj v slovenskej extralige.

KOŠICE. Hoci v tejto chvíli nemá klub Good Angels Košice zmluvne zaviazanú žiadnu hráčku, v novej sezóne bude opäť pokračovať v Eurocupe FIBA, vo Východoeurópskej lige a aj obhajovať titul v slovenskej extralige.

Kostrou tímu budú tri reprezentantky

Generálny manažér Daniel Jendrichovský to oznámil v tomto týždni, hoci priznal, že pri rokovaniach o budúcnosti klubu i Angels Aréne bol až šesťkrát v situácii, keď to chcel celé ukončiť.

Kostru tímu by mala tvoriť trojica slovenských reprezentantiek Zuzana Žirková, Anna Jurčenková a Barbora Bálintová, ktoré sa výrazným spôsobom podieľali na úspechu reprezentácie na nedávnych majstrovstvách Európy.

„Sú mimoriadne trpezlivé a zatiaľ odmietajú všetky ponuky a tvrdia, že inde ako v Košiciach hrať nechcú. Predpokladám, že budú tvoriť základ tímu. Rokovať budeme aj s Romanou Stehlíkovou a Dominikou Baburovou, ktorá ešte svoju basketbalovú budúcnosť neriešila, keďže sa pred niekoľkými dňami vydávala. Ako bude tím v nasledujúcej sezóne vyzerať, ukážu najbližšie dni. Máme dva mesiace na to, aby sme vyskladali konkurencieschopný káder,“ uviedol Jendrichovský.

Z minuloročnej súpisky zápasia so zdravotnými problémami Beáta Janoščíková a Denisa Blanárová. Teja Oblak aj Kate Allen mieria do euroligových klubov.

Dobré meno „anjelok“ má prilákať kvalitné hráčky

Ako dodal Jendrichovský, košické „anjelky“ majú v basketbalovom svete dobré meno, a tak sa neobáva, že sa nepodarí získať dobré zahraničné hráčky.

„V Eurocupe FIBA by sme mali byť podľa renkingu nasadení z prvého koša, čo by znamenalo relatívne prijateľnú skupinu. Vo Východoeurópskej lige obhajujeme víťazstvo, ale určite to nebude jednoduché, keďže sa mení formát súťaže a pribudli v nej ďalšie tímy napríklad z Turecka,“ naznačil Jendrichovský ambície v novej sezóne.

V tej budú „anjelky“ hrávať aj naďalej v Angels Aréne, ktorú majú prenajatú od mesta. Podarilo sa vyriešiť problém s energiami, ktoré do haly plynú cez administratívnu budovu, ktorá nie je majetkom mesta.

Jej nový správca v rámci rokovaní s mestom zagarantoval nezmenené ceny za energie i prenájom šatní.

Situáciu im komplikuje zákon o športe

Nová sezóna môže byť podľa Jendrichovského naozaj poslednou vo formáte profesionálneho športu.

„Klub musí podľa nového zákona o športe plniť neuveriteľné množstvo administratívnych záležitostí. Hráčky sa navyše musia stať zamestnankyňami podľa Zákonníka práce. Nastáva tak napríklad problém s dovolenkami, ktoré sú počas sezóny nonsensom. Navyše musíme riešiť inak pracovné povolenia pre zahraničné hráčky, čo je štvormesačná procedúra, a tak by sme v otázke amerických posíl mali mať jasno už rok dopredu, čo prakticky znemožňuje získavanie hráčok z WNBA,“ povedal Jendrichovský o prekážkach, ktoré zákon o športe priniesol pre profesionálny šport.

„Je nevyhnutné ho novelizovať, lebo inak profesionálny šport ako taký, najmä v kolektívnych športoch, bude ohrozený,“ dodal Jendrichovský.

Mládežnícky šport zadotuje aj mesto

Aj tieto problémy viedli k tomu, že sa v klube rozhodli úplne odčleniť tímy basketbalovej akadémie Young Angels Košice.

Pod jej hlavičkou bude pôsobiť 220 detí pod vedením 21 trénerov.

Klubu sa podarilo nájsť spoločnú reč s mestom, ktoré by malo mládežnícky dievčenský basketbal podporovať v rámci dotačného systému.

Ako v tejto súvislosti uviedol primátor Richard Raši, mesto investuje aj do rekonštrukcie telocviční na dvoch základných školách tak, aby ich mohli mladé basketbalistky využívať na tréningy.

„Pod akadémiu Young Angels Košice prešli mladé hráčky aj z ďalších košických klubov, a tak budú v Košiciach pôsobiť už len dva mládežnícke kluby CBK a Young Angels,“ dodal Jendrichovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Good Angels ešte nekončia