Giro má cieľ v alpskom priesmyku

Michele Scarponi.
Michele Scarponi. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. máj 2012 o 19:00

Prvýkrát bude cieľom veľkých pretekov Passo dello Stelvio.

BRATISLAVA. Nikdy v histórii nemali cyklisti na veľkých pretekoch cieľ vyššie ako naplánovali organizátori Giro d'Italia v tomto roku. Passo dello Stelvio je mýtycký priesmyk v Alpách.

S výškou 2757 m je druhý najvyššie položený horský prechod v Európe. Pretekári sem vystúpajú v predposledný deň pretekov - 26. mája. Ak to dovolí sneh.

Dvadsiata etapa bude kráľovskou. S piatimi s stúpaniami a prevýšením takmer 6000 metrov bude kľúčovou. O jej trase rozhodli v internetovom hlasovaní fanúšikovia. Z 32 vrcholov mali vybrať dva, ktoré nesmú v tomto roku na Gire chýbať.

Vyhralo Stelvio a Mortirolo. „Bude to etapa fanúšikov a s najväčšou pravdepodobnosťou aj etapa, ktorá určí víťaza,“ vravia organizátori.

Súčasťou Gira je Stelvio už desiatykrát v histórii. Zakaždým, keď tadeto cyklisti prechádzali boli po krajoch cesty hŕby snehu. Aj preto je priesmyk otvorený iba od štyri mesiace v roku. Od júna do augusta. Stúpanie je dlhé 22 kilometrov s prevýšením 1533 metrov.

Na trojtýždňových pretkeoch v Taliansku bude mať premiéru Martin Velits v tíme Omega Pharma-QuickStep.

Vlaňajší víťaz Alberto Contador pre dopingový trest nemôže štartovať. Jeho titul dodatočne prevzal Talian Michele Scarponi. Medzi veľkých favoritov patrí aj Čech Roman Kreuziger. Vlani piaty.

Tento rok však jazdil na jar vo výbornej forme a športový riaditeľ tímu Astana Giuseppe Martinelli vraví, že trať je pre neho ako ušitá.

Víťaz bude známy 27. mája po 3476 km.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro má cieľ v alpskom priesmyku