Strata 23 minút? Nič to neznamená. Sagan bol v cieli víťazom

Peter Sagan v cyklámenovom drese.
Peter Sagan v cyklámenovom drese. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. máj 2021 o 17:56

Víťazom 18. etapy sa stal Alberto Bettiol.

BRATISLAVA. Nie je to jeho bežná úloha. Skôr sa koncentruje na záverečné kilometre, hľadá si svoju pozíciu alebo sám vyráža do útoku.

Preto ho fanúšikovia obdivujú, pre aktívny štýl cyklistiky.

Veľmi často Peter Sagan bojuje o etapové víťazstvá. Vo štvrtok v 18. etape pretekov Giro d'Italia, ktorá bola rovinatá, tomu však tak nebolo. Do cieľa prišiel s výraznou viac ako 23-minútovou stratou.

Vyhral Talian Alberto Bettiol, no Sagan bol v cieli aj tak veľmi spokojný.

Súperi ho už nedobehnú

Vývoj etapy mu totiž už v prvej polovici zaistil, že na konci dňa bude takmer istým víťazom bodovacej súťaže a o cyklámenový dres ho súperi neoberú.

Saganovi prišlo vhod, že do úniku sa vydala veľmi veľká skupina – až 23 cyklistov.

Krátko po tom, ako sa skupina odtrhla, Sagan jazdil na čele pelotónu a snažil sa zneutralizovať aktivitu súperov. S kolegami skôr brzdil čelo hlavnej skupiny.

Zrejme aj dohováral, aby zvoľnili. Náskok úniku tak v priebehu pár kilometrov vyletel nad desať minút a pelotón šliapal stabilným tempom do cieľa. 

V úniku nebol nikto z rivalov, ktorí by ho ešte o cyklámenový dres mohli obrať.

Keďže v etape získali všetky body jazdci z úniku, Sagan si udržal pred Davidem Cimolaiom aj Fernandom Gaviriom rovnaký náskok.

"Dnešná etapa šla podľa nášho plánu. Chceli sme sa uistiť, že Gaviria ani Cimolai nepôjdu do úniku. Radšej som si udržal dres ako by som mal bojovať o ďalšiu etapu," cituje Petra Sagana CyclingWeekly.com. 

"Nedávalo by zmysel, aby som do úniku šiel, pretože so mnou by tam chceli byť Gaviria aj Cimolai. Vždy záleží, aké máte ciele. Mojim bolo udržanie cyklámenového dresu," dodal Sagan. 

V nasledujúcich dňoch sa ešte bude o body bojovať. Lenže z troch etáp sú dve horské a jedna je časovka. Je prakticky nemožné, že by na vrchole dlhého stúpania zvíťazil niektorý zo šprintérov.

V ich silách je iba šprintérska prémia v sobotňajšej etape 17 km po štarte. Lenže víťaz si pripíše iba 12 bodov a Sagan vedie o 22.

Na víťazstvo v súťaži mu stačí prísť v nedeľu v Miláne do cieľa.

Sagan sa vyrovná Kellymu

Saganova zbierka farebných dresov je obrovská. Bodovaciu súťaž vyhral na etapových pretekoch už 35-krát. Najviac triumfov má na Tour de France – 7.

V historickom poradí v počte víťazstiev v bodovacej súťaži na najväčších etapových pretekoch - Gire, Tour a Vuelte by sa v nedeľu v Miláne mal posunúť na 2. priečku.

Vyrovná sa írskej legende Seanovi Kellymu. Erik Zabel na prvej priečke má 9 triumfov v bodovačke (6x Tour de France a 3x Vuelta). 

V troch záverečných etapách na Gire budú bojovať cyklisti v celkovom poradí.

Egan Bernal vedie s náskokom 2:23 minúty pred Damianom Carusom. Poradie v najlepšej desiatke sa môže stále meniť.  

„Bola to dlhá etapa. Snažili sme sa oddýchnuť si najviac ako to len je možné. Myslím, že sa nám to podarilo,“ vravel v cieli líder pretekov Egan Bernal.

„Záverečné etapy budú veľmi náročné. Čakajú nás tri dni, ktoré rozhodnú o víťazovi - dva ťažké dni v horách a potom časovka.

Mám náskok, ale videli sme, že keď príde zlý deň, môžete prísť o všetko.“ 

V piatok cyklistov čaká na Gire horská etapa s tromi vrchárskymi prémiami.

Cieľové stúpanie na Alpe di Mera (1531 m) je desať kilometrov dlhé s priemerným sklonom deväť percent. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Strata 23 minút? Nič to neznamená. Sagan bol v cieli víťazom