Gavel po strate občianstva: Reprezentovať chcem

(Autor: Basket.sk)
Tomáš Prokop|18. jún 2013 o 13:30

Skvelý slovenský rozohrávač vyhral s Bambergom štvrtýkrát za sebou bundesligu a okrem toho sa stal najlepším hráčom finále. Bohužiaľ však nemôže zatiaľ reprezentovať Slovensko, keďže pred časom získal nemecké.

BRATISLAVA, BAMBERG. „Tono Gavel je pýchou slovenského basketbalu. Som naňho hrdý za to, čo dokázal,“ povedal pred nedávnom Martin Rančík.

Skromný kolega z reprezentácie jeho slová potvrdil v nedeľu, keď vyhral s Bambergom štvrtýkrát za sebou bundesligu a okrem toho sa stal aj najužitočnejším hráčom finále.

„Nikto nám neveril, že dokážeme opäť vyhrať. Bola to najťažšia sezóna zo všetkých štyroch majstrovských. Ukázali sme všetkým, kam patríme. Individuálne ocenenie poteší, ale titul je prvoradý,“ hovoril do telefónu SME Gavel.

Bamberg sa zaradil štvrtým titulom za sebou k historickej špičke bundesligy. Najväčší problém mal v ceste za triumfom proti Bayernu Mníchov, s ktorým vyhral tesne 3:2 na zápasy. Finále s Oldenburgom bolo už po výsledku 3:0 jasnou záležitosťou Brose Baskets.

„Bayern si môže kúpiť drahých hráčov. Séria sa brala ako finále, preto zápasy s Oldenburgom už ľudia tak nesledovali. Aj keď aj finále bolo tesné, vyhrali sme tri zápasy dokopy o sedem bodov,“ pokračoval uznávaný rozohrávač, ktorý v tejto sezóne obhájil titul pre najlepšieho obrancu nemeckej ligy.

Gavel sa v tíme postupne vypracoval medzi lídrov aj strelecky. V 43 zápasoch mal priemer 14,8 bodu, 3,3 asistencie a 2,7 doskoku na zápas. Darilo sa mu aj v prestížnej eurolige, v ktorej mal priemer vyše dvanásť bodov.

Obrovský záujem Bayernu Mníchov

„Všetko záleží na trénera. Dostal som dôveru od začiatku a preto sa vystupňovala moja rola v tíme. Spravil som najlepší krok, že som prešiel pred rokmi do Bambergu.“

Kvality rodáka z Košíc si všimli aj súperi. Obrovský záujem má o neho dlhodobo hlavne spomínaný Bayern Mníchov, ktorý buduje veľkoklub po vzore futbalového tímu.

„Záujem zo strany Bayernu je a uvidíme ako sa veci vyvinú. Nevylučujem zatiaľ nič. Pre ďalšie sezóny mám viacero otvorených možností.“

Smolou je, že skúsený líder nepomôže reprezentácii v dodatkovej kvalifikácii o európsky šampionát. Problémom je, že získal nemecké občianstvo a tým pádom stratil slovenské a nemôže reprezentovať.

Kaliňák: Chceme, aby reprezentoval

„Najviac som sa obával, že to bude problém v Nemecku, ale u nich to je v pohode, môžete mať dvojité občianstvo. Veril som, že sa zo slovenskej strany sa to bude dať vyriešiť, ale zatiaľ sa to nedá, čo ma mrzí,“ dodal Gavel, ktorý zdôraznil, že jeho úmyslom nebolo prísť o slovenské občianstvo.

Jediným dôvodom bolo uvoľnenie miesta v kádri Bambergu pre ďalšieho cudzinca.

Smutné je, že funkcionári okolo Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) s Gavelom situáciu okolo straty občianstva neriešili.

„Veril som, že keď je záujem o to, aby som reprezentoval, že niečo spravia. Nádej som zatiaľ nestratil. Reprezentovať chcem.“

SBA sa začala viac o situáciu zaujímať až v poslednom čase, čo SME potrvdil minister vnútra Robert Kaliňák. "Situácia sa rieši, chceme, aby Anton Gavel naďalej reprezentoval Slovensko." Minister dodal, že Gavel je v podobnej situácii ako Argentínčan David Depetris, ktorý má talianske a slovenské občianstvo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Gavel po strate občianstva: Reprezentovať chcem