Futbalový Slovan včera predali

Sportnet|25. jan 2005 o 00:00

Futbalový ŠK Slovan Bratislava sa konečne dočkal. Je predaný. Podľa slov Milana Valašika, šéfa spoločnosti Sportfin, doterajšieho "provizórneho" akcionára klubu, došlo k definitívnemu podpisu zmluvy včera. Po dlhotrvajúcich "naťahovačkách" sa súčasné ...

Štadión Slovana Bratislava, ktorý slúži aj reprezentácii, bol koncom roka centrom záujmu Slovenského futbalového zväzu, ktorý tu plánoval výstavbu nového národného štadióna. Včera naň získala nárok spoločnosť Slavia Capital. ŠTARTFOTO - PETER POSPÍŠIL

Futbalový ŠK Slovan Bratislava sa konečne dočkal. Je predaný. Podľa slov Milana Valašika, šéfa spoločnosti Sportfin, doterajšieho "provizórneho" akcionára klubu, došlo k definitívnemu podpisu zmluvy včera. Po dlhotrvajúcich "naťahovačkách" sa súčasné vedenie klubu dohodlo so silnou skupinou Slavia Capital, ktorej najvýznamnejším predstaviteľom je Ľudovít Černák, bývalý dvojnásobný minister hospodárstva SR. Akciová spoločnosť ŠK Slovan a Slavia Capital, a. s., podpísali zmluvu o predaji klubu a zároveň zmluvu o budúcej zmluve o prevode majetku ŠK Slovan.

Podľa prvotných informácií šlo teda iba o predaj futbalového klubu ako takého, ale nie len ten bol logicky zámerom silnej investičnej skupiny. Futbalový štadión bude postupnými krokmi v priebehu troch až štyroch mesiacov taktiež prevedený do majetku spoločnosti Slavia Capital.

"Musíte vydržať. Všetky detaily o predaji budú zverejnené na utorkovej tlačovej besede," brzdil naše otázky súčasný predseda predstavenstva ŠK Slovan, a. s., Eugen Cirák, ktorý prišiel do bratislavského futbalu z hornonitrianskeho.

Mestský poslanec Jozef Augustín, ktorý sa výrazne aktivizoval vo veci predaja Slovana, pozýva na zajtrajšie stretnutie svojho prípravného výboru (vznikol ako opozícia proti súčasnému vedeniu) členov občianskeho združenia, bývalých hráčov, členov fanklubu a sympatizantov Slovana. Zároveň pozýva aj nových majiteľov s tým, že súčasní členovia občianskeho združenia im chcú odovzdať "štafetu". Stretnutie sa uskutoční o 18.00 v aule Domu športu na Junáckej ulici v Bratislave.

"Zvolanie členskej schôdze je konečne aktuálne z dôvodu oficiálneho vysvetlenia krokov vedenia občianskeho združenia pri predaji klubu. Na toto stretnutie srdečne pozývam aj nových majiteľov, aby sme diskutovali o ich plánoch. Chceme vytvoriť príjemnú atmosféru, odovzdať im žezlo, keďže naše poslanie sa už skončilo, Slovan je konečne na dobrej ceste," vyhlásil Augustín.

V každom prípade konečne odzvonilo dvojročnej, azda i dlhšej neistote spojenej s naším najslávnejším futbalovým klubom. Súčasný druholigista Slovan je v najhlbšej kríze vo svojej histórii. Na štadióne netečie voda, nekúri sa. Mladé nádeje trénujú v horších ako neštandardných podmienkach nehovoriac o A-mužstve. To začalo zimnú prípravu radšej na umelej tráve Rapidu Bratislava len so 14 hráčmi, ktorí postupom času ubúdali.

K podpisu zmluvy malo prísť už vo februári 2004, keď nádejný nemecký kupec Daniel Jammer "odskočil" od tejto definitívy doslova o minútu dvanásť.

Kto je Ľudovít Černák a Slavia Capital

BRATISLAVA - Po tom ako slovenská finančná skupina J&T kúpila najslávnejší český futbalový klub pražskú Spartu sa konkurenčná, opäť slovenská finančná skupina Slavia Capital, rozhodla kúpiť najslávnejší slovenský klub - bratislavský Slovan.

Na jeho čele by mal stáť Ľudovít Černák, bývalý dvojnásobný minister hospodárstva, dnes člen dozornej rady spoločnosti.

Černák bol ministrom najskôr od roku 1992 - 1993 vo vláde Vladimíra Mečiara ako nominant, neskôr predseda Slovenskej národnej strany. V roku 1998 sa stal opäť ministrom za SDK vo vláde Mikuláša Dzurindu, pred voľbami v roku 1998 bol šéfom volebného tímu tejto strany. Slávia Capital poskytla podľa týždenníka Formát úver reklamným agentúram na kampaň SDK. V kresle ministra vydržal Černák rok a po kauze Nafta Gbely, kde bol obviňovaný, že nadržiaval jednej zo spoločností, ktorá chcela do spoločnosti vstúpiť, odstúpil. Išlo o kanadskú spoločnosť, ktorú zastupovala Slavia Capital. Minister Černák sa dostal do zlého svetla aj pri takzvanej skrytej privatizácii Priemyselnej banky, kde sa opäť angažovala Slavia Capital, ktorej mal podľa oponentov nadržiavať.

Po Černákovom odchode z vlády Slavia pomáhala Černákovej firme Sitno Holding pri ozdravení podniku Kovohuty Krompachy. Neskôr bola poradcom pri predaji 66 % akcií tohto podniku, ktoré kúpil rakúsky koncern Montanwerke Brixlegg.

Slavia Capital má podľa obchodného registra základné imanie 830 miliónov korún. Špecializuje sa najmä v oblasti poradenstva pri kúpe a predaji podnikov domácim alebo zahraničným záujemcom. Na jej odporúčanie bola za privatizačného poradcu pri predaji Slovenských telekomunikácií vybratá spoločnosť Deutsche Bank. Bola poradcom firmy Jukos pri kúpe 49 % akcií štátnej prepravnej spoločnosti Transpetrol a bola aj poradcom ČEZ pri privatizácii Slovenských elektrární.

Od svojho vzniku poskytla Slávia Capital podľa týždenníka Formát poradenské služby pri vyše 20 zahraničných transakciách - v oblasti fúzií a akvizícií v celkovom objeme prevyšujúcom 1,6 miliardy dolárov. (rk)

Nachádzate sa tu:
Domov