Futbalové MS sa budú konať aj v Petrohrade, Kaliningrade a Volgograde

Štadión Lužniki.
Štadión Lužniki. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. sep 2012 o 21:43

Otvárací aj finálový duel šampionátu v roku 2018 sa uskutočnia na moskovských Lužnikách.


MOSKVA. Futbalové majstrovstvá sveta 2018 sa uskutočnia v jedenástich mestách, ktorých mená zverejnili v sobotu v priamom prenose štátnej televízie.

Svetový šampionát, ktorý je najambicióznejším projektom v krajine od rozpadu ZSSR, sa bude hrať v Moskve, Petrohrade, Soči, Kazani, Jekaterinburgu, Kaliningrade, Nižnom Novgorode, Samare, Rostove na Done, Saransku a Volgograde.

Zo širšieho zoznamu vypadli Jaroslavľ a trochu prekvapujúco Krasnodar. Celkovo sa bude hrať na dvanástich štadiónoch, dvoma by mala disponovať Moskva - 90-tisícovými Lužnikami a jedným s polovičnou kapacitou, ktorý majú postaviť miestne kluby Spartak a Dinamo.

Rozdiel troch časových pásem

Fanúšikovia budú musieť na šampionáte prekonať veľké vzdialenosti, napríklad Jekaterinburg sa nachádza asi 1800 km od Moskvy a 2500 km od najzápadnejšieho mesta šampionátu Kaliningradu.

Najvýchodnejšie a najzápadnejšie mesto turnaja delia tri časové pásma.

Na slávnostnom predstavení miest nechýbali prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter a ruský minister športu Vitalij Mutko, ktorý je zároveň šéf organizačného výboru.

Rusko v decembri 2010 pomerne nečakane uspelo vo výbere dejiska šampionátu v konkurencii Anglicka a spoločných projektov Španielska s Portugalskom a Holandska s Belgickom.

Na rozdiel od zimných olympijských hier, ktoré usporiadajú Rusi v roku 2014 v Soči, si organizácia majstrovstiev sveta vyžiada miliardové investície do športovísk, turistickej infraštruktúry a dopravy po celej krajine.

"Som presvedčený, že šampionát sa skončí veľkým úspechom a budú to najlepšie majstrovstvá sveta v histórii. Turnaj nepodporujú len futbaloví fanúšikovia, ale celá krajina, prezident, vláda, parlament. Ďakujem, Rusko," povedal pri prezentácii Sepp Blatter.

Sklamanie v Krasnodare

Sobotňajšie zverejnenie miest, v ktorých sa uskutoční šampionát v roku 2018, trpko znášali predovšetkým v Krasnodare. Očakávalo sa totiž, že jedno z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa ruských miest, ktoré má v najvyššej súťaži až dva kluby, dostane právo hostiť niektoré zápasy MS.

"Je to neuveriteľné. Vyhodili Krasnodar - najvášnivejšie futbalové mesto v Rusku," vyhlásil na Twitteri majiteľ FK Krasnodar Sergej Galickij. "Musí v tomto rozhodnutí byť nejaká logika, ale ja tomu stále nerozumiem. Som v šoku," povedal vlastník druhého krasnodarského klubu Kubaň Suren Mkrtyčan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Futbalové MS sa budú konať aj v Petrohrade, Kaliningrade a Volgograde