Futbalistov preverí superútok

Huntelaar (vpravo) dal v sezóne vo všetkých súťažiach 44 gólov. Viac dali  iba Messi a Ronaldo.
Huntelaar (vpravo) dal v sezóne vo všetkých súťažiach 44 gólov. Viac dali iba Messi a Ronaldo. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|28. máj 2012 o 21:49

Van Persie šéfoval kanonierom v Anglicku, Huntelaar bol najlepším strelcom Bundesligy. Spolu strelili v sezóne osemdesiatjeden gólov. Jeden z najlepších útokov sveta preverí v stredu slovenskú defenzívu.

Van Persie šéfoval kanonierom v Anglicku, Huntelaar bol najlepším strelcom Bundesligy. Spolu strelili v sezóne osemdesiatjeden gólov. Jeden z najlepších útokov sveta preverí v stredu slovenskú defenzívu.

BRATISLAVA. Taký atraktívny a kvalitný súper Slovákov preverí iba zriedka. Holanďania sú úradujúci vicemajstri sveta, ich tím tvorí koktail futbalových hviezd z najlepších klubov planéty.

V kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2012 strelili tridsaťsedem gólov – najviac zo všetkých. I na hlavnom turnaji ME v Poľsku a Ukrajine budú patriť medzi najväčších favoritov. Už v stredu (o 20.30 na Dvojke) vyzvú v Rotterdame v prípravnom zápase Slovákov.

„Holandsko je futbalová veľmoc. Každého hráča musí tešiť, že nastúpi proti nim,“ tvrdil slovenský útočník Marek Bakoš.

„Ich jednoznačným a jediným cieľom je stať sa majstrom Európy. Ich kvalita je veľká,“ vravel tréner Slovákov Michal Hipp, ktorý analyzoval hru súpera už pred dvoma rokmi. Naši vtedy na MS v Afrike prehrali s Holanďanmi v osemfinále 1:2.

Senzačná ofenzíva

„Od nášho vzájomného duelu na majstrovstvách sveta nastala len jedna vážna výmena v ich hráčskom kádri. Obranca Van Bronckhorst ukončil kariéru a na jeho poste dostali príležitosť mladí hráči. Na MS 2010 skončili druhí, ale boli sklamaní. Je pred nimi ďalšia výzva,“ dodal Hipp.

Kuyt, van Persie, Huntelaar, Robben, Sneijder - to je obrovská ofenzívna sila. Poslední dvaja Slovákov gólmi vytrestali Afrike.

Tréner Bert van Marwijk prevzal reprezentáciu pred štyrmi rokmi a jemne zmenil prístup hráčov. Holandskú eleganciu s loptou doplnil o disciplínu. Marwijk vniesol do hry organizáciu a vypestoval v hráčoch bojovnosť, to k prednostiam Holanďanov nie vždy patrilo.

Holanďania prešli suverénne kvalifikáciou o ME 2012, prehrali iba raz. Ťahúňom bol Klaas Jan Huntelaar - s dvanástimi gólmi najlepší strelec celej kvalifikácie.

Útočník Schalke 04 má za sebou výnimočnú sezónu, s 29 gólmi bol najlepším strelcom bundesligy. Celkovo dal vo všetkých súťažiach 44 gólov.

Parádny ročník má za sebou i útočník a kapitán Arsenalu Londýn Robin van Persie, s tridsiatimi gólmi najlepší kanonier anglickej ligy. Eminentný záujem má oňho Barcelona.

Bulhari ich pokorili

Medzi najnebezpečnejších hráčov sveta patrí i ďalší ľavák Arjen Robben. Čiperný krídelník Bayernu Mníchov má skvelú techniku, je rýchly, vie tvrdo vystreliť. Miluje loptu a nerád ju púšťa z nohy, vyniká driblingom. Nemá však ľahkú povahu, vie vybuchnúť, neraz mal konflikty so spoluhráčmi. Je sebecký a často až nezdravo sebavedomý.

V sezóne premárnil dve kľúčové penalty, ktoré možno stáli Bayern víťazstvo v Bundelige i v Lige majstrov. Špílmacher Wesley Sneijder (Inter Miláno) je popri dispečerských schopnostiach špecialistom na štandardné situácie. Posledný ročník mu však veľmi nevyšiel – sužovali ho zranenia.

Obrannej činnosti vládne defenzívny stredopoliar Mark van Bommel. Tvrdý až zákerný hráč.
Holanďanov v sobotu v príprave senzačne zaskočili Bulhari, čo v Amsterdame vyhrali 2:1. A fanúšikovia domáceho favorita vypískali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov