Futbalisti sú po remíze o krok bližšie k ME

Marek Hamšík (vľavo) bol na začiatku mnohých sľubných akcií.
Marek Hamšík (vľavo) bol na začiatku mnohých sľubných akcií. (Autor: SME Tibor Somogyi)
Pavol Spál|8. sep 2015 o 19:50

Po remíze sú slovenskí futbalisti o krok bližšie k postupu na majstrovstvá Európy. V C-skupine si udržali druhú priečku. Postup môžu získať v zápase proti Bielorusku.

Slovensko - Ukrajina 0:0

ŽK: Hamšík, Gyömbér - Rybalka, Konopľanka, Stepanenko. Rozhodovali: Atkinson - Child, Burt (všetci Ang.), 10.648 divákov.

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Hubočan (51. Saláta), Gyömbér - Kucka, Pečovský - Mak (84. Stoch), Hamšík, Ďuriš - Vittek (65. Jakubko).

Ukrajina: Piatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Stepanenko, Rybalka - Jarmolenko, Rotaň, Konopľanka - Kravec

ŽILINA. Na koniec všetci fanúšikovia vstali a tlieskali, ale oslavy sa zatiaľ odkladajú na neurčito. Futbalisti Slovenska v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy remizovali doma s Ukrajinou 0:0. Pre našich je výsledok výhodnejší a postup majú úplne na dosah. Stačí, ak vyhrajú jeden súboj zo zvyšných dvoch zápasov. Buď proti Bielorusku (doma) alebo v Luxembursku. Ukrajina cestuje ešte do Macedónska potom hrá ešte doma zo Španielskom.

((foto))

Kozák: Bod je cenný

"Nehrali sme na údržbu, chceli sme vyhrať. Urobili sme obrovský krok k postupu. Remíza je veľmi spravodlivá. Chlapci išli na dno svojich síl. Tento bod je pre nás veľmi cenný. Neveril by som, keby mi niekto na začiatku kvalifikácie povedal, že tri zápasy pred koncom budeme bojovať o priamy postup na šampionát,“ hovoril tréner Ján Kozák.

Tréner nasadil na hrot útoku toho najskúsenejšieho reprezentanta v kádri. V základnej zostave Slovákov sa prvýkrát od februára 2013 objavil Róbert Vittek, s 23 gólmi najlepší strelec v dejinách národného tímu.

Bol dobre strážený, trošku vpredu stratený - do šance sa nedostal. Rýchlejší stopéri obrany mu nič nedovolili. V druhom polčase ho nahradil Martin Jakubko.

Kozák možno prekvapil tým, že na kraj obrany nasadil Norberta Gyombéra. Hráč AS Rím nepôsobil isto. Ostatní hráči sa v zostave očakávali.

Spoľahlivá obrana

Od začiatku sa hral rušný zápas, bojovný, vyrovnaný s veľkým nasadením. Z hráčov z oboch strán bola však cítiť aj nervozita, z čoho vyplynuli aj zbytočné chyby. Anglický rozhodca pripustil tvrdšiu hru.

V 10. minúte mohol dať gól Konopľanka, v dobrej pozícii bol neskôr aj Jarmolenko.

V bráne neskončila ani skvelá strela Mareka Hamšíka z voleja, brankár Pjatov je vyrazil. Nebezpečne pálil aj Kucka.

Zo Slovákov bol aktívny a nebezpečný hlavne rýchly Róbert Mak. Formu si preniesol z PAOK Solún aj do reprezentácie.

foto_8_r1262.jpg

Róbert Mak. FOTO SME - Tibor Somogyi

Isto pôsobila obrana, stopéri Hubočan a Škrtel v prvom polčase dominovali v osobných súbojoch. Hlavne Hubočan neprehral jediný súboj. Na pravej strane hral spoľahlivo aj Peter Pekarík. V úvode druhého polčasu sa však zranil a musel striedať. Nahradil ho Kornel Saláta, ktorý šiel na stopérky post. Hubočan sa posnul na pravú strany obrany.

O postup proti Bielorusom

Tradične dobre hral Hamšík, vedel podržať loptu i usmerniť hru. V druhom polčase boli Ukrajinci aktívnejší, snažili sa presadiť viac po pravej strane. Nebezpečný bol hlavne technický driblér Konopľanka z FC Sevilla. Naši sa stiahli a vyčkávali na rýchle brejky.

foto_22_r9045.jpg

FOTO SME - Tibor Somogyi

Žilinská aréna bol plná, ľudia sa zabávali a skákali, ale miestami aj tŕpli.

Slováci pokračujú v kvalifikácii deviateho októbra, keď v Žiline privítajú Bielorusko. Ak v zápase zvíťazia, majú istý štart na majstrovstvách Európy.

Róbert Mak, krídelník SR: "Určite vládne spokojnosť, nechceli sme prehrať. Súpera sme chceli udržať čo najďalej od nás, a to sa podarilo. Bol to náročný zápas, iný ako na Ukrajine. Remíza je určite lepšia, ako keby sme mali prehrať. Vedeli sme od začiatku, že to bude bojovný zápas, šance boli na oboch stranách. Čo je podstatné, do ďalších zápasov máme výhodu my."

Martin Škrtel, kapitán SR: "Spokojní sme hlavne s výsledkom, aj keď ideálne by bolo vyhrať. Videli sme však, že Ukrajina je silný súper. Naše šance sú stále rovnaké, boli by sme radi, keby sme mohli oslavovať dnes, no nateraz musíme oslavy odložiť. Francúzsko je určite blízko, ale stále potrebujeme body. Posledný krok býva najťažší, to sa potvrdilo aj dnes. Verím, že v ďalšom zápase postup spečatíme. Je mi veľmi ľúto zranenia "Pekyho", snáď nebude dlho mimo a vráti sa čoskoro do hry."

Tabuľka C-skupiny:
1. Španielsko 8 7 0 1 18:3 21
2. Slovensko 8 6 1 1 13:5 19
3. Ukrajina 8 5 1 2 12:3 16
4. Bielorusko 8 2 1 5 7:14 7
5. Luxembursko 8 1 1 6 4:19 4
6. Macedónsko 8 1 0 7 6:16 3

Online prenos

Koniec zápasu. Ukrajinci na konci zápasu nemali toľko energie ako v úvode druhého polčasu. Bližšie ku gólu boli Slováci. Ako lepšia voľba v útoku sa ukázal Jakubko. Najlepším slovenským hráčom však bol Marek Hamšík.

Ak o mesiac vyhrajú futbalisti nad Bieloruskom, tak si vybojujú postup na európsky šampionát.

90. min. - V posledných minútach mal ešte šacu Ďuriš, mohol však skôr voliť prihrávku voľným spoluhráčom.

86. min. - Priamy kop Ukrajincov Kozáčik pohotovo chytil. Oba tímy sú v posledných minútach aktívnejšie. Snažia sa rozhodnúť zápas.

84. min - Posledné striedanie v slovenskom tíme. Maka nahradí Miroslav Stoch.

82. min. - Mak pohotovou strelou skvele zakončoval z hranice šesnástky. Škoda, že vysoko nad.

77. min. - Ukrajincov sme pritlačili pred bránkou. Dlhšie držali loptu, vybojovali aj rohový kop. Chýbalo však zakončenie.

73. min - Takmer sme inkasovali gól. Kravec po dlhom sóle prešiel aj okolo ŠKrtela, v poslednej chvíli ho zblokoval Hubočan a Kravec tak pálil vedľa. Veľa však nechýbalo. Zatiaľ to bola najväčšia gólová šanca v zápase. Ukrajinci sú v posledných minútach oveľa aktívnejší, vedia si udržať loptu.

69. min. - Konopľanka sa pokúšal prejsť cez troch slovenských hráčov, no prišiel o loptu. V následnom protiútoku Michal Ďuriš fauloval súpera.

65. min. - Martin Jakubko strieda Róberta Vitteka. Vittek mal ťažkú pozíciu, proti súperom sa nevedel presadiť.

60. min. - Po prihrávke od Maka pálil z dvadsiatich metrov rozbehnutý Marek Hamšík. Vysoko nad.

57. min. - Tretí rohový kop vybojoval Mak, Saláta hlavičkoval vedľa.

55. min. - Ukrajinci pohrozili bleskovým protiútokom. Jarmolenko však hlavičkoval našťastie vedľa.

53. min. - Do útoku sa hneď v zápätí pustili Vittek aj Mak. K strele sa však nik z nich nedostal. Obrancovia ich dobre pokryli.

50. min. - Pekaríka nahradí v zápase Kornel Saláta.

48. min. - Peter Pekarík sa pri behu za loptou pokĺzol na trávniku a zrejme si poranil rameno. Hra je prerušená, tréner ho bude striedať.

47. min. - Gyömbér dostal žltú kartu za faul. Je to celkovo jeho tretia a v ďalšom zápase nebude môcť hrať.

46. min - Začal sa druhý polčas.

Zápas je zatiaľ veľmi vyrovnaný s množstvom osobných súbojov. Obrancovia sú pozorní. Málo bolo zatiaľ vidieť Róberta Vitteka. Najaktívnejším hráčom je Marek Hamšík, skvele si svoje miesto zastali aj stopéri.

V útoku Slováci rýchlejšie strácali loptu v útoku. Ukrajinci si vedeli lepšie prihrať.

45. min. - Na konci prvého polčasu Ukrajinci zahrávali priamy kop, obrancovia však boli pozorní. Odvrátili aj rohový kop.

43. min. - Mak obišiel pätičkou jedného z obrancov, druhý mu však loptu zobral.

37. min - Rybalka zachytil Vittekovu prihrávku ramenom pred šestnástkou. Kucka sa pri priamom kope pokúšal o signál. Prudkú prihrávku však Mak nedobehol.

V Macedónsku vedie Španielsko zásluhou Juana Matu 1:0. Bielorusko vedie nad Luxemburskom 1:0.

30. min - Hamšík je takmer pri každej slovenskej útočnej akcii. Teraz sa snažil dlhým pasom nájsť Michala Ďuriša. Loptu však zachytila ukrajinská obrana. Obrany sú pozorné, chýbajú väčšie gólové šance. Oba tímy sú veľmi vyrovnané.

25. min. - Ukrajinci zahrávali priamy kop. Hamšík však loptu pohotovo odhlavičkoval. Ukrajinci teraz majú dlhšie loptu pod kontrolou. K ďalšej strele na Kozáčika sa však nedostali.

20. min. - Kucka po peknej a rýchlej akcii napodobnil Hamšíka. Jeho strela mierila mierne nad.

17. min. - Hamšík bol najbližšie k streleniu gólu. Jeho strelu z voleja z hranice šestnástky mierila pod brvno. Brankár Piatov ju vyrazil na roh.

Hamšíkova strela

hamsik.gif

14. min. - Po autovom vhadzovaní Pekarík vysunul Hamšíka. Ten prihrávkou hľadal Róberta Vitteka v šestnástke, loptu však zachytil ukrajinský obranca.

12. min. - Po faule dostal Marek Hamšík žltú kartu.

10. min. - Ukrajinci sa rýchlo dostali do protiútoku. Konopľanka oklamal Pekaríka a len tesne minul žrď slovenskej brány. Hostia sa dokážu rýchlo presunúť. Loptu si posúvajú na jeden dotyk.

Konopľankmova strela

ukrajina.gif

5. min. - Od začiatku zápasu je na ihrisku plno súbojov. Slovenskí futbalisti sú o niečo aktívnejší. Škrtel sa pri rozohrávke dostal až ďaleko na súperovi polovicu a musel sa rýchlo vrátiť späť. Jeho prihrávka bola nepresná.

3. min. - Po faule na Hamšíka, zahrával priamy kop Juraj Kucka. Mieril vysoko nad ukrajinskú bránu.

Zápas sa začal.

Ukrajinci majú výbornú obranu, v siedmich zápasoch kvalifikácie dostali iba 3 góly. Okrem dnešného zápasu ich čaká v závere kvalifikácie ešte súboj so Španielmi.

Slováci budú hrať iba so slabšími súpermi - Bieloruskom a Luxemburskom.

foto_2_r1999.jpg

Prvýkrát od februára 2013 nastúpi v národnom tíme útočník Róbert Vittek. V reprezentácii je s 23 gólmi najlepším strelcom.

Tréner Kozák prekvapil aj tým, že v základnej zostave nasadil na ľavú stranu obrany Norberta Gyömbéra. Oproti zápasu so Španielskom je v tíme päť zmien.

Žilinský štadión je vypredaný. Desaťtisícová kapacita sa vypredala za 45 minút.

Pred zápasom

ŽILINA. Keď hrali naposledy futbalisti Slovenska na európskom šampionáte, získali ešte v drese Československa bronz.

Medzi hrdinov vtedajšieho tímu patril aj súčasný tréner Slovenska Ján Kozák, v penaltovom rozstrele o medailu dal gól. Odvtedy ďalšie generácie márne čakajú na postup na ME. Už tridsaťpäť rokov.

Slovenská reprezentácia mala v minulosti v boji o európsky šampionát päť neúspešných pokusov. Teraz je k postupu je blízko ako nikdy doteraz.

Víťazstvo nad Ukrajinou znamená priamy postup na šampionát, remíza futbalistov k majstrovstvám výrazne priblíži.

Vlani vyhrali Slováci na Ukrajine 1:0 gólom Róberta Maka. Je to jediné víťazstvo Slovákov nad Ukrajinou. Oba tímy nastúpili proti sebe štyrikrát.

"Z minuloročného zápasu sa dá vychádzať, ale teraz by mal nastúpiť Konopľanka i Rotaň, takže to bude iné. Ukrajinci hrajú spolu dlho, majú veľa vecí zautomatizovaných. Je to skúsené a vyvážené mužstvo, s veľkým sebavedomím a skúseným trénerom. Bude to pre nás ťažká previerka. Keď som na začiatku kvalifikácie počítal, tak s tromi bodmi z Ukrajiny som veľmi nerátal. Futbal je však hra a tak človek nemôžem počítať s ničím naisto," povedal tréner Ján Kozák.

Škrtel sa teší, že môže hrať

Oproti predchádzajúcemu zápasu v Španielsku môže počítať aj s Martinom Škrtelom a Jurajom Kuckom.

"Som rád, že už môžem zasiahnuť do hry, nebolo to pre mňa v Španielsku ľahké. Na zápas sa veľmi teším, urobím všetko pre úspech nášho tímu," vravel Škrtel.

svk---ukr_2_r9296.jpg

FOTO SME - TIBOR SOMOGYI

"My ideme od zápasu k zápasu. Máme za sebou zápas v Španielsku a pred nami sú ďalšie tri stretnutia. Verím, že ich zvládneme k našej spokojnosti a pôjdeme tam, kam všetci veľmi chceme ísť - na šampionát."

Nechcú tretie miesto

Ukrajinci sú v tabuľke len o tri body za Slovenskom a ide im o veľa. V predchádzajúcom zápase prevalcovali Bielorusko 3:1.

"Potrebujeme víťazstvo, pre ktoré sme si sem prišli. Ak zajtra nevyhráme, môžeme zabudnúť na druhé miesto. Tomu bude zodpovedať aj naša hra. Chceme sa revanšovať za prehru u nás a získať tri body, pretože tretie miesto nás nezaujíma,“ hovoril ukrajinský stredopoliar Andrij Jarmolenko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Futbalisti sú po remíze o krok bližšie k ME