Futbalista Pekarík: Vzácny dres si nechám

Nećakaný víťaz bundesligy, futbalisti Wolfsburgu.
Nećakaný víťaz bundesligy, futbalisti Wolfsburgu. (Autor: TASR/AP)
Ladislav Harsányi|24. máj 2009 o 22:00

Bývalý hráč Žiliny v drese Wolfsburgu je prvým slovenským majstrom futbalovej bundesligy v Nemecku. Slovenský futbalista Peter Pekarík prišiel do VfL Wolfsburg v najsprávnejší čas. Po štyroch mesiacoch na novom pôsobisku slávil prvý titul v histórii klubu

. Majstrovská bodka prišla po výhre 5:1 nad Brémami v poslednom kole nemeckej bundesligy.

BRATISLAVA. Keď rozhodca tretí raz fúkol do píšťalky, fanúšikom VfL Wolfsburg nikto a nič nezabránilo v tom, aby vnikli na ihrisko a vyobjímali svojich miláčikov. Neskôr pred radnicou ich oslavovalo stotisíc ľudí.

Z dresu ho nevyzliekli

Slovenský reprezentant Peter Pekarík má, našťastie, rýchle nohy a nestačili z neho fanúšikovia strhnúť majstrovský dres. „Fanúšikovia sa na nás vrhli. Vôbec sme to nečakali. Pôvodne totiž ani nemali mať prístup na hraciu plochu. Trochu nás zaskočili a mali sme čo robiť, aby sme sa dostali do šatní. Dres som si nechal, zostane pre mňa vzácnou pamiatkou," vravel hráč nového nemeckého majstra Pekarík.

Ten sa dostal na trávnik v 55. minúte zápasu. V hľadisku mu držali palce rodičia, brat i priateľka s rodinou. A potom už nestačil prijímať gratulácie v mobile. „Tých bolo neskutočne veľa. Prvé boli od rodiny, potom od kamarátov, bývalých trénerov a všetkých, ktorí mi fandia," vyratúval.

Oslavy trvali do rána. „Po zápase sme oslavovali s fanúšikmi na ihrisku, potom sme sa presunuli do mesta. Ľudia boli fantastickí, celou cestou nás povzbudzovali. Aj preto nám presun na radnicu trval veľmi dlho. Oslavy sme zavŕšili v hoteli Ritz," priblížil opojné chvíle radosti Pekarík.

Tento pravý obranca má podiel na titule, veď zo sedemnástich zápasoch jari sa dostal na ihrisko v pätnástich, z nich trinásťkráť v základe. V novodobej ére slovenského futbalu mal možnosť sláviť titul v európskej toplige okrem neho iba Peter Dubovský (v Španielsku s Realom Madrid).

Doma nezdolaní

Kto by pred sezónou vyhlasoval, že titul získa Wolfsburg, považovali by ho za utopistu. Ešte aj po polovici súťaže, keď mu patrila deviata priečka, by bolo trúfalé brať do úst slovo titul. Lenže jar bola v podaní „vlkov" senzačná. Dokázali vyhrať desať zápasov v slede, čím vyrovnali historický rekord bundesligy.

Domáci štadión bol doslova a do písmena ich hradom. Počas sezóny tam nenašli premožiteľa: zo sedemnástich zápasov šestnásť vyhrali a jeden remizovali.

Zázračné duo Džeko - Grafite

Najväčší podiel na wolfsburskom úspechu má fenomenálna dvojica Edinaldo Grafite a Edin Džeko.

Brazílčan Grafite strelil 28 gólov a bol najlepším strelcom bundesligy. Hneď za ním skončil Bosniak Džeko. Dal 26 gólov, z toho 21 v druhej polovici súťaže. Bývalý hráč českých Teplíc tak nemal na jar v Európe konkurenciu. Grafite s Džekom strelili spolu 54 gólov a prekonali rekord legendárneho dua Gerd Müller a Uli Hoenes, ktoré dalo v sezónach 1971/72 i 1973/74 spoločne 53 gólov.

Hviezdni útočníci boli najväčšou „obeťou" rozvášnených fanúšikov. Hlavne Grafite bol na roztrhanie. Priaznivci ho obkľúčili a trhali z neho dres. Brazílsky útočník nemal na výber, vyzliekol ho. Vzápätí sa rozplakal. Nie od strachu z davu, ale od šťastia.

Druhý hrdina Edin Džeko stačil utiecť. Obalil sa do bosnianskej vlajky a poťahoval z cigary. Nezaprel vlastenca. Ako dieťa prežil vojnu v Sarajeve.

Veľké tituly Slovákov

Július Schubert (AC Turín) 1949

Ladislav Kubala (FC Barcelona) 1952, 1953, 1959, 1960

Peter Dubovský (Real) 1995

Bude si to ešte dlho užívať

V zime nepadlo o titule ani slovo, vraví obranca Wolfsburgu Peter Pekarík. Peter Pekarík (22) prišiel, videl a zvíťazil. Slovenský futbalista si ešte ani nestačil uvedomiť, čo dosiahol v drese Wolfsburgu.

Zvykne sa hovoriť, že posledný krok býva najťažší. Po tom, čo ste sfúkli Brémy z ihriska (5:1) sa však zdá, že to pre váš tím nebol nijaký problém!

„Tréner nám už počas týždňa prízvukoval, že posledný krok býva najťažší. Vravel, že do tohto posledného zápasu musíme dať všetko a potom môžeme oslavovať. Presne to sa aj stalo."

Ste prvým Slovákom, ktorý držal v rukách majstrovský tanier v nemeckej bundeslige. Stihli ste si to už uvedomiť?

„Pravdupovediac, ešte nie. Užíval som si to však už bezprostredne po zápase a ešte si to dlho užívať budem."

Spomenul vôbec niekto pri vašom príchode v januári slovíčko titul aspoň zo žartu?

„Keď som prichádzal, slovo titul nepadlo vôbec. Cieľom bolo skončiť do 5. miesta. Pred sezónou by naozaj nikomu nenapadlo, že Wolfsburg bude majstrom. O to je to teraz krajšie."

Takže kde hľadať korene tohto úspechu?

„Tréner Felix Magath tu odviedol skvelú prácu. V každom zápase sme sa zlepšovali. Víťazná šnúra, ktorú sme mali, bola výborná. V tabuľke nás to katapultovalo veľmi vysoko. Potom už bolo otázkou, či na tých pozíciách vydržíme. A nám sa to podarilo. Takže keby som to mal zhrnúť: skvelý tréner, výborná partia, ktorá ťahala spolu na ihrisku i mimo neho. No a strelecký dvojzáprah Džeko - Grafite."

Na verejnosť preniklo predčasne, že tréner po sezóne klub opustí. Ako sa s tým mužstvo dokázalo vyrovnať?

„Veľa sa o tom písalo a hovorilo v médiách a preberali sme to aj v šatni. Napokon sme sa však zhodli na jednom: Budeme sa plne koncentrovať na zápasy, ktoré nás do konca sezóny čakajú a trénerskou otázkou sa budeme zaoberať až po nej. A ja som rád, že sme to všetko takto zvládli."

Aká bola rozlúčka s Magathom?

„Tréner sám povedal, že sa mu bude od nás odchádzať veľmi ťažko, pretože titul si veľmi váži a cení. Poprial nám veľa úspechov v nasledujúcej sezóne a takisto zaželal, aby sa mužstvu darilo v Lige majstrov."

Jeho nástupcom bude Armin Veh, naposledy tréner Stuttgartu. Debatovali ste už o ňom?

„Padla už o tom zmienka v šatni, je to však ešte veľmi čerstvé, takže podrobne sme na túto tému ešte nehovorili."

O skvelé útočné duo vášho mužstva Džeko - Grafite sa kluby budú trhať. Čaká vás Liga majstrov a stratiť ich by bolo nepríjemné. Myslíte, že ich udržia v klube?

„Nepočul som o konkrétnostiach, no záujem o Džeka i o Grafiteho z popredných európskych tímov je eminentný. Nuž uvidíme, či sa ich podarí udržať. Bolo by výborné, keby zostali, pretože v Lige majstrov treba naozaj kvalitný káder. A mužstvu by veľmi chýbali."

V záverečných zápasoch sezóny ste síce iba striedali, no vzhľadom na to, koľko ste počas jari odohrali, nie je dôvod na sklamanie. Súhlasíte?

„Určite som nečakal, že toľko odohrám a hneď v základe. Tomu sa teším. Každý zápas ťahá niekto iný, my sme držali spolu, a tak to bolo až do konca sezóny."

Džeko a Grafite sú nové superhviezdy

BRATISLAVA. Jeden je tichý flegmatik, druhý extravagantný zabávač. Keď však vybehnú Edin Džeko (na snímke ČTK vľavo) a Edinaldo Grafite (vpravo) spolu na trávnik, báječne si rozumejú. Bosniak Džeko dal v sezóne 26 gólov, Brazílčan Grafite ešte o dva viac. Spolu dali 54 gólov, čo je viac ako 12 bundesligových mužstiev.

Obaja mohutnými postavami a výškou 190 cm pripomínajú skôr atlétov. Sú podobné typy. „Aj napriek tomu, že sú robustní, majú výbornú techniku. Uhrajú veľa nepríjemných lôpt. Vedia dobre prikryť loptu. Sú skvelí hlavičkári a silní v osobných súbojoch. Nebezpeční sú i v šestnástke," zamyslel sa ich spoluhráč Peter Pekarík.

Džeko je komplexný hráč s parádnou technikou a najlepší hlavičkár v bundeslige. Dal ňou až 9 gólov. „Má výnimočnú finálnu prihrávku."

Grafite je technicky i rýchlostne skvele vybavený. „Ak mu nevyjdú v zápase dve­tri kľučky či strely, nevzdáva sa. Skúša to znova. Má ohromné sebavedomie. Nezaprie brazílsku krv. Skúša rôzne kľučky či finty. A vychádza mu to."

Tí dvaja sú však mimo ihriska úplne odlišní. Džeko je na ihrisku výbušný, ale v civile je pokojný až nenápadný. Nemá hviezdne maniere. „Edin je tichšia povaha. V kabíne o ňom nikto nevie. Je veľmi priateľský a ústretový. Aj napriek obrovskému záujmu nikdy neodmietne podpis či fotografiu," charakterizoval Pekarík, ktorý hovorí na Bosniaka slovenčinou. Džeko prišiel do Wolfsburgu v roku 2007 z českých Teplíc. „Vie slušne po česky a po slovensky všetko rozumie."

Brazílčan je extravagantný fiškus. Na chrbte má vytetovaný pergamen s citátom z Biblie. „Grafite je veľký vtipkár. Rád sa zabáva, je za každý špás. Neustále niečo v kabíne vymýšľa, aby nebol pokoj," smial sa Pekarík.

Fenomenálni strelci sa po sezóne pravdepodobne rozídu. Grafite plánuje s Wolfsburgom predĺžiť zmluvu o tri roky. Džeko však asi odíde. Vážny záujem už prejavili AC Miláno, Manchester United, Arsenal i Chelsea. Wolfsburg je ho vraj ochotný pustiť za sumu 20 miliónov eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Futbalista Pekarík: Vzácny dres si nechám