Na šlágri o titul polovičného majstra aj security služba

FC Trstice – polovičný majster V. ligy JV.
FC Trstice – polovičný majster V. ligy JV. (Autor: Tibor Somogyi)
Marián Dragúň|15. nov 2022 o 13:30

Vyostrený súboj najlepšieho útoku a najlepšej obrany.

TRSTICE/BRANČ. Letná reorganizácia v regiónoch chcela, že na Západnom Slovensku má jedna 16-členná piata liga až osem nováčikov. Lenže akých.

Kým také Želiezovce nezískali ešte ani bod, trio Trstice, Branč a Šoporňa prezimuje v top štvorke.

No a najlepšia dvojica sa stretla v poslednom kole jesennej časti v priamom súboji o titul polovičného majstra piatej ligy Juhovýchod HUMMEL.

Jesenné „finále“ druhej najvyššej krajskej súťaže sa hralo na pôde vlaňajšieho majstra piatej ligy Juh v Trsticiach, teda na rozhraní okresov Galanta a Dunajská Streda.

Súper prišiel z Dolnej Nitry. A nie hociaký.

Vlaňajší vicemajster piatej ligy Stred OFK Branč nastupoval proti FC Trstice ako nezdolaný tím, s čím sa nemohli pochváliť ani domáci býci, ktorí mali v pozícii lídra jednobodový náskok a v tabuľke pravdy až 19 plusových bodov. Domácim by stačila v rozhodujúcej bitke o post polovičného majstra aj remíza, kým žlto-zelení potrebovali tri body.

Bolo o čo hrať a na piatu ligu doslova nabité mančafty mali o motiváciu i zápasové napätie postarané. Mimochodom, hostia si pre svoju výpravu objednali - pre istotu - security službu. Vášne totiž vzbĺkli v Trsticiach už v letnom „priateľskom“ stretnutí.

Len nedávno sa ale vášne aj rozhoreli po galantskom okresnom derby Šoporňa – Trstice (0:1), ktoré má dohru za zeleným stolom kvôli neprístojnostiam a masovej „konfrontácii“ divákov.

O šlágri jesene Trstice – Branč sa hovorilo už v týždni, no mená rozhodcov boli v digitálnom zápise zverejnené až niekoľko hodín pred výkopom.

Duel prvých Trstíc a druhého Branču nemal jasného favorita, rolu však mohla zohrať podpora z tribún, kde mali jasne navrch domáci.

Majú najlepší útok i strelca

Pri Malom Dunaji si futbal užívajú, Trstice majú najlepší útok i 16-gólového top kanoniera. Domáci nezabudnú pripomenúť, že Nikolas Juhos, ktorý vyhral súťaž strelcov so 6-gólovým náskokom pred Martinom Janúrikom z Pozby a 7-gólovým pred spoluhráčom Gabrielom Csikmákom, je rodákom z ich dediny.

Hráči sa idú na ihrisku rozdať a hrdo nosia býka v klubovom znaku na bielo-modrom drese.

„S jesennými výsledkami a aj predvádzanou hrou sme nadmieru spokojní,“ povie viceprezident FC Trstice Oliver Sárkány.

„My sme si pred sezónou herne verili, no že budeme hrať o prvé miesto, som ja osobne nepredpokladal.

Ak by som mal vyzdvihnúť dva naše najlepšie zápasy, tak spomeniem ten v Pozbe, kde sme zvíťazili 3:0 a ten doma proti Štúrovu, ktorý sme otočili z 0:2 na 3:2.“

Najlepší strelec súťaže Nikolas Juhos (v modrom) v nedeľu takto prekonal Patrika Hippa v bráne Branču a zvýšil na 3:0.
Najlepší strelec súťaže Nikolas Juhos (v modrom) v nedeľu takto prekonal Patrika Hippa v bráne Branču a zvýšil na 3:0. (Autor: Jana Skornsek)

Býci museli skloniť hlavy iba jeden raz. „V Nedede sme prehrali 3:2, no herne sme nesklamali ani tam. Domáci mali nielen povestné hody, ale pred osemstopäťdesiat divákmi v rozhodujúcich momentoch aj viac šťastia.

V našom klube je najpodstatnejšie, že hráči tvoria dobrú partiu. Ani za dôležitý zápas s Brančom sme nesľubovali žiadne mimoriadne prémie, naše mužstvo sa išlo ukázať divákom a podať opäť raz dobrý výkon,“ zakončil činovník klubu, podľa ktorého v obci radi spomínajú aj na augustový pohárový sviatok proti druholigovému Komárnu, či rok predtým proti prvoligovej Seredi.

Stačí na sto percent odrobiť tréning

Mladý tréner FC Trstice Krisztián Molnár z dosiahnutých výsledkov ani futbalovej taktiky veľkú vedu nerobí.

„Nemáme napríklad zbytočne široký káder, na futbal potrebujeme trinásť dobre trénovaných a správne naladených hráčov do poľa, ktorí sú ochotní na ihrisku niečo odovzdať. V krajskej súťaži nepotrebujeme mať napríklad zdvojený každý jeden post. Čo však potrebujeme, sú dobré tréningové podmienky.

Tie v Trsticiach naozaj máme, vrátane osvetlenej hlavnej hracej plochy a aj tréningového ihriska. Na tri tréningy v týždni má mužstvo všetko pripravené a hráči sa nemusia o nič starať. Stačí prísť a na sto percent odpracovať tréning. To je základný predpoklad, aby bolo mužstvo úspešné.

Napríklad v odmeňovaní hráčov sa mi s Brančom porovnávať príliš nemôžeme, tento faktor sa však v zápasovom zápale rýchlo vytratí, rozhodujúcu rolu hrá potom čosi celkom iné. Vôľa a šikovnosť hráčov.“

Pre porovnanie netreba ísť ďaleko, v predposlednom jesennom kole zvíťazili Trstice v galantskom okresnom derby v tretej Šoporni, kde dva týždne predtým konkurenčný Branč remizoval.

„Pri mužstve som štyri roky, no v Šoporni sme do tejto jesene ešte nezvíťazili. Podarilo sa nám to až teraz, pričom sme udržali najtesnejší náskok 1:0 od 27. minúty,“ voľká si 44-ročný tréner.

Radosť futbalistov Trstíc v nedeľnej hmle pri Malom Dunaji v šlágri proti Branču, ktorý zdolali o triedu 3:0.
Radosť futbalistov Trstíc v nedeľnej hmle pri Malom Dunaji v šlágri proti Branču, ktorý zdolali o triedu 3:0. (Autor: Jana Skornsek)

Arbitri pískajú lepšie

„Nedá mi nespomenúť, že v tejto súťaži je vedenie zápasov zo strany rozhodcov lepšie, ako tomu bolo napríklad vlani v nižšej lige, ktorú sme vyhrali,“ obzrel sa dozadu tréner Trstíc.

„Ak by sme však vlani skončili povedzme druhí a prišla by ponuka ísť o súťaž vyššie, nevyužili by sme ju.

Rovnako to plánujeme aj v tejto sezóne, o postupe by sme uvažovali iba v tom prípade, ak by sme skončili opäť na prvom mieste. Inak určite nie.“

Znalí piatej ligy Juhovýchod sa môžu teraz pýtať, ako mohli Trstice v prvom kole vyhrať v bezbodových Želiezovciach „iba“ 1:0 gólom tridsať minút pred koncom.

„Súhlasím, vtedy sme však mali veľa zranených a aj covidových hráčov a v základnej zostave som musel nastúpiť nielen ja , ale napríklad aj prezident klubu František Szabó.“

Pritom šéf klubu futbal v mladosti aktívne nehral, zato teraz sa na tréningoch áčka občas prezlečie.

„Stretnutie v Želiezovciach sme žiadali preložiť, no nestihli sme termín, pretože traja hráči s covidom to oznámili len deň pred samotným zápasom.

Vrátane prvého kola v Želiezovciach som s jesennou časťou maximálne spokojný. To, že sme skončili na prvom mieste je iba čerešnička na torte. Výsledky ale nepreceňujem, futbalom sa budeme baviť, aj keď sa nám bude dariť o čosi menej,“ znejú presvedčivo slová Krisztiána Molnára.

Mužstvo, ktorého súčasťou je bývalý futbalista maďarského Györi ETO FC či kFC Komárno 24-ročný András Lénárt, alebo osvedčení a šikovní Ukrajinci Olexandr Piven s Dmytrom Kozyrom a kanonier Nikolas Juhos, drží - podľa trénera - spolu.

„Napríklad András Lénárt mal nedávno ponuky aj z vyšších súťaží. U nás to však funguje tak, že hráč, ktorý do kolektívu príde, väčšinou zotrvá dlhšie, ako povedzme jednu-dve sezóny,“ povedal kormidelník.

Zo zápasu prvých Trstíc (v modrom) a druhého Branču.
Zo zápasu prvých Trstíc (v modrom) a druhého Branču. (Autor: Jana Skornsek)

Aj Branč už prehral. O triedu

FC Trstice – OFK Branč 3:0 (2:0)

Góly: 21. a 31. Gabriel Csikmák, 58. Nikolas Juhos, 400 divákov.

/Zostavy a štatistiky zo zápasu nájdete na tomto odkaze >>>/

Otázkou ostro sledovaného jesenného „finále“ bolo, či sa presadí najlepší útok proti najlepšej obrane. V nej nastúpil popri exligistovi Mariánovi Hadovi napríklad aj Peter Maršala, ktorý hral pred štyrmi rokmi práve za Trstice.

Súboj rivalov nemal favorita, lenže na koňa sa dostali domáci už v 21. minúte, keď sa po rohovom kope najlepšie zorientoval pohotový Gabriel Csikmák, ktorý rozjasal publikum. Prvú veľkú šancu mal v 8. minúte hosťujúci Ronald Lukács, ktorý sa ale zo štyroch metrov nepresadil a iniciatívu potom prebrali domáci hráči. Autor prvého gólu zvýšil o desať minút na 2:0 a Trstice dominovali. Ich gól na 3:0 strelil krátko po prestávke Nikolas Juhos, ostatné pochytal Brančan Patrik Hipp, ale o jesennom kráľovi bolo rozhodnuté. Najlepšia obrana inkasovali v jesennej derniére až trikrát.

Tréner FC Trstice Krisztián Molnár: „Hostia mali v úvode jednu dobrú šancu, potom sme jasne dominovali a zaslúžene triumfovali. Prezident klubu mi telefonoval, že Branč je na našom štadióne už hodinu a pol pred zápasom, my sme však dodržali náš zaužívaný režim, ako pred bežným majstrovským zápasom a prišli sme hodinu pred zápasom.

Že prečo som nikoho nestriedal? Pretože som nechcel riskovať, hráči na striedačke totiž neboli stopercentne pripravení a zdraví, a ani nebolo treba. Už som vravel, že nám stačí jedenásť pripravených futbalistov. Dnes sme to potvrdili, za čo hráčom ďakujem. Štvorbodový náskok som nečakal, ale pokiaľ pôsobím v Trsticiach, vždy sme mali lepšiu jar. Už teraz máme dohodnutých deväť prípravných zápasov a tešíme sa na poriadnu zimnú prípravu.

Neodpustím si, ale ja potrebujem, aby hráč prišiel na majstrák v pohode. A ak mu k tomu dopomôže napríklad jedna cigaretka, alebo jedno pivko, tak si ho môže dať.“

Tréner OFK Branč Zoltán Čekey: „Domáci zvíťazili zaslúžene, priznávam, že som našim výkonom a bojovnosťou sklamaný.

Náš predsezónny cieľ, pohybovať sa do tretieho miesta sme však splnili. V odvetách sa budeme snažiť našu výkonnosť ešte viac stabilizovať a Trstice ponaháňať.

Mimochodom, my sme pred zápasom zaužívaný režim nemenili tiež, vždy chodíme hodinu a pol pred výkopom.“

Fotozáber je z augustového zápasu Slovnaft Cupu Trstice – Komárno.
Fotozáber je z augustového zápasu Slovnaft Cupu Trstice – Komárno. (Autor: Tibor Somogyi)

V závere hosťom až 13 bodov

V jesennej derniére sa nielenže rozhodlo o titule polovičného majstra, ale šiesta Pozba privítala tretie Tovarníky a body sa po remíze 1:1 delili, hoci hostia - ako mierny favorit - vyrovnali až v „presilovke“. Pozba totiž dohrávala polhodinu bez vylúčeného brankára Urbana Krnčana.

Lepšiace sa Dvory nad Žitavou chcela preveriť štvrtá Šoporňa, ktorá však pri Žitave neuspela a po víťazstve 2:1 sa Dvorčania dotiahli na tri body.

Tradičný remízový kráľ Veľké Lovce po posledných nerozhodných výsledkoch (s Brančom, Trsticami, Dvormi a Nededom) cestoval na Žitný ostrov a v Okoličnej sa rodila ďalšia deľba. Striedajúci 20-ročný Šimon Bujdák však bol proti a pohotovým gólom rozhodol o tesnom víťazstve hostí 1:2.

Domáci Neded nemal ľahkú úlohu proti Veľkému Mederu, ktorému zabezpečil tri body Nicolas Bujka minútu pred koncom gólom na 0:1.

V novozámockom okresnom derby si Šurany potrebovali vylepšiť domácu bilanciu (2 - 0 - 4) a proti priemernému Štúrovu sa im to - aj bez dua Brazílčanov - po víťazstve 2:0 podarilo.

Predposledné Nesvady privítali Bešeňov a po góloch nestarnúcich Zsolta Magyara i Attilu Molnára a na strane hostí góloch futbalovej exotiky rozhodol o víťazstve Bešeňovčanom 2:3 osem minút pred koncom De Jesus Villar Pernet.

V konfrontácii tímov z konca tabuľky si bezbodové Želiezovce doma nepolepšili, kým Podhájska si pripísala po výhre 3:1 tri plusové body.

Domáci získali 10 bodov, kým hostia až 13.

Tabuľka V. ligy JV

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
Telovýchovná jednota Družstevník TrsticeTelovýchovná jednota Družstevník TrsticeTelovýchovná jednota Družstevník Trstice
28
25
1
2
88:17
76
V
V
V
V
V
2
OFK BrančOFK BrančOFK Branč
28
22
4
2
64:23
70
P
V
V
V
V
3
OFK TovarníkyOFK TovarníkyOFK Tovarníky
28
15
8
5
50:24
53
V
V
V
V
V
4
MŠK - Thermál Veľký MederMŠK - Thermál Veľký MederMŠK - Thermál Veľký Meder
28
17
2
9
48:30
53
V
P
P
P
P
5
FK Sokol PozbaFK Sokol PozbaFK Sokol Pozba
28
16
2
10
56:49
50
P
V
V
V
V
6
TJ Družstevník Dvory nad ŽitavouTJ Družstevník Dvory nad ŽitavouTJ Družstevník Dvory nad Žitavou
28
13
7
8
53:31
46
R
V
R
V
R
7
ŠK ŠoporňaŠK ŠoporňaŠK Šoporňa
28
13
5
10
54:32
44
R
P
V
P
P
8
TJ Veľké LovceTJ Veľké LovceTJ Veľké Lovce
28
10
8
10
46:39
38
V
P
R
P
V
9
ŠK BešeňovŠK BešeňovŠK Bešeňov
28
9
6
13
44:48
33
V
V
R
V
R
10
ŠK ŠuranyŠK ŠuranyŠK Šurany
28
10
3
15
40:54
33
P
P
P
P
V
11
MŠO ŠtúrovoMŠO ŠtúrovoMŠO Štúrovo
28
9
4
15
49:44
31
V
P
V
P
P
12
FC NededFC NededFC Neded
28
6
5
17
35:66
23
P
V
P
P
P
13
FC Okoličná na OstroveFC Okoličná na OstroveFC Okoličná na Ostrove
28
4
6
18
26:62
18
P
V
R
P
P
14
MŠK ŽeliezovceMŠK ŽeliezovceMŠK Želiezovce
28
5
2
21
19:83
14
P
P
V
P
V
15
Športový klub NesvadyŠportový klub NesvadyŠportový klub Nesvady
28
3
3
22
25:95
12
P
P
P
P
P
16
ŠK Termál PodhájskaŠK Termál PodhájskaŠK Termál Podhájska
0
0
0
0
0:0
0
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na šlágri o titul polovičného majstra aj security služba