Tarkovičovi ostáva 22 dní. Čo povedal na možný koniec pri reprezentácii?

Štefan Tarkovič.
Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)
SITA|15. nov 2021 o 09:45

Druhé miesto bolo pre nás povinnosť. Je to neúspech, odkázal šéf zväzu Ján Kováčik.

BRATISLAVA. Štefan Tarkovič má kontrakt do konca roka a minimálne do 7. decembra 2021 zostane trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie. V ten deň zasadne výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a zhodnotí Tarkovičovo pôsobenie pri najsledovanejšom tíme v kolektívnych športoch.

Ak by sa mali brať do úvahy výsledky reprezentačného tímu v roku 2021, Slováci pod jeho vedením neuspeli hneď na dvoch frontoch. Na majstrovstvách Európy nepostúpili zo základnej skupiny do vyraďovacej časti a neboli úspešní ani v kvalifikácii MS 2022.

Celková bilancia kalendárneho roka 2021 z pohľadu A-tímu SR je vyrovnaná: 4 víťazstvá - 7 remíz - 4 prehry a skóre 20:20.

Víťazstvo 6:0, ale aj prehra 0:5

Z podrobnejšieho pohľadu účinkovania Slovákov v tomto kalendárnom roku je zrejmé, že z vyššie postavených krajín v rebríčku FIFA v súťažných zápasoch zdolali len Poliakov na majstrovstvách Európy (2:1) a Rusov v domácom zápase kvalifikácie MS 2022 (2:1).

Naopak, doma nečakane zakopli s Malťanmi (2:2) a remizovali na Cypre (0:0), čo ich v konečnom dôsledku stálo šancu bojovať o majstrovstvá sveta.

Najťažšiu prehru utŕžili Tarkovičovi zverenci na ME v Seville od domácich Španielov (0:5), najvyššie víťazstvo prišlo na záver kvalifikácie MS 2022 na Malte (6:0), keď už reálne išlo iba o nepostupové tretie miesto v skupine.

"Až 7. decembra na výkonnom výbore zhodnotíme kvalifikáciu. bude to jeden z najdôležitejších bodov jeho programu. Tréner predloží analýzu kvalifikácie a my urobíme závery. Dovtedy by nebolo korektné hovoriť nejaké rozhodnutia, ani sme sa dosiaľ nezaoberali otázkou reprezentačného trénera," uviedol prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik na oficiálnom webe SFZ.

K celkovému výsledku - 3. miestu v H-skupine s odstupom ôsmich bodov na druhých Rusov a deviatich na priamo postupujúcich Chorvátov šéf SFZ poznamenal:

"Druhé miesto v kvalifikačnej skupine bolo v našich silách aj naša povinnosť. Stojím si teda za tým, čo som povedal už predtým - táto kvalifikácia bola pre nás neúspešná. Je pravda, že od septembra do novembra sme hrali dobre, ale nedosiahli sme požadované výsledky a futbal sa hrá na výsledky. Opakujem teda, je to neúspech."

Tarkovič: Bola by pre mňa česť pokračovať

Tréner Štefan Tarkovič na tlačovej konferencii po záverečnom víťazstve na Malte (6:0) priznal, že keď prevzal reprezentáciu v novembri 2020, dlho mu trvalo, kým našiel hernú tvár a správne zloženie mužstva.

Najprv síce z baráže postúpil na majstrovstvá Európy, ale tam sa jeho zverenci prezentovali neľúbivým a v konečnom dôsledku neúspešným futbalom.

Požadovaný úspech neprišiel ani v kvalifikácii o postup na MS 2022.

"Skupina nebola jednoduchá, ale naším cieľom bol postup. Pol roka sme iba hľadali optimálne zloženie tímu a musím povedať, že sme ho našli. Posledné zápasy ukázali jasný progres v hernom prejave. Mužstvo má charakter, vie zvládať herné situácie v poli, ale nebolo dostatočne efektívne," zhodnotil Tarkovič.

Na priamu otázku, či si vie predstaviť svoje pokračovanie pri A-tíme SR, odpovedal: "Najprv mám ambíciu dobre zhodnotiť kvalifikáciu, nájsť plusy aj mínusy. A, samozrejme, pre mňa osobne bude česť, keď mi výkonný výbor znova zverí do rúk reprezentáciu Slovenska."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Tarkovičovi ostáva 22 dní. Čo povedal na možný koniec pri reprezentácii?