Viedol slávny klub, teraz súpera Slovákov. Nič lepšie sa nemohlo stať, tvrdí líder

Tréner rakúskej futbalovej reprezentácie Ralf Rangnick.
Tréner rakúskej futbalovej reprezentácie Ralf Rangnick. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|22. mar 2024 o 07:30

Slovensko začína prípravu na EURO 2024 zápasom proti Rakúsku.

BRATISLAVA. Odkedy v septembri 2020 debutoval v najcennejšom drese, žiadny rakúsky futbalista nedal v reprezentácii viac gólov.

Christoph Baumgartner ich v 34 zápasoch nastrieľal jedenásť a výrazne sa podieľal na tom, že si Rakúsko tretíkrát za sebou zahrá na finálovom turnaji ME. 

V sobotu o 18.00 h nastúpia Rakúšania v Bratislave na Tehelnom poli proti Slovensku. Pre oba tímy pôjde o prvý prípravný zápas na EURO 2024.

Ofenzívny záložník bundesligového Lipska, ktorého portál Transfermarkt ocenil na 24 miliónov eur, patrí v 24 rokoch k lídrom reprezentácie. 

"Lídrom sa nestanete za noc. Je to proces, ktorý sa deje predovšetkým vďaka vašim výkonom. Snažím sa byť taký, aký som. Vytvárať niečo umelo nie je autentické a ani to nefunguje," vraví Baumgartner pre Sky Sport Austria.

Tréner im nedovolí zaspať na vavrínoch

Keď Rakúšania naposledy zdolali Slovákov, nemal Baumgartner ani tri roky. V marci 2002 zvíťazili v Grazi domáci futbalisti po výsledku 2:0.

Odvtedy sa trikrát zrodila remíza, v posledných dvoch prípadoch 0:0, a raz sa tešili aj Slováci, ktorí v roku 2011 uspeli v Klagenfurte 2:1. 

Skóre zápasu otvoril premiérovým gólom v slovenských farbách Juraj Kucka a ako rozhodujúci sa ukázal byť zásah Róberta Ježa z 30. minúty.

Sumár zápasov Slovenska proti Rakúsku

  • 27. marca 2002, Graz: Rakúsko - Slovensko 2:0
  • 31. marca 2004, Bratislava: Slovensko - Rakúsko 1:1
  • 10. augusta 2011, Klagenfurt: Rakúsko - Slovensko 1:2
  • 15. novembra 2016, Viedeň: Rakúsko - Slovensko 0:0
  • 6. júna 2021, Viedeň: Rakúsko - Slovensko 0:0

Dnes je Slovensko v rebríčku FIFA na 48. mieste, teda o 23 priečok nižšie ako Rakúsko. To sa v kvalifikácii o postup na EURO prezentovalo vo výbornom svetle a nechýbalo veľa, aby svoju skupinu ovládlo. 

Dvakrát zdolalo Švédsko a neporadilo si len s Belgickom (1:1 vonku a 2:3 doma), ktoré bude aj súperom Slovenska na blížiacom sa šampionáte.

Baumgartner vyzdvihuje aj prínos 65-ročného nemeckého trénera Ralfa Rangnicka, ktorý istý čas viedol aj slávny Manchester United. Od mája 2022 je však reprezentačným koučom Rakúska. 

Tréner Manchestru United Ralf Rangnick s Cristianom Ronaldom.
Tréner Manchestru United Ralf Rangnick s Cristianom Ronaldom. (Autor: TASR/AP)

"Jeho príchod je to najlepšie, čo sa mohlo rakúskemu futbalu stať. A nehovorím to preto, že sa mu chcem podlizovať. Prináša obrovské množstvo odborných znalostí a investuje do svojej práce veľa času a energie.

To je pre nás dôležité, pretože sme národ, ktorý rýchlo zaspí na vavrínoch. On je však človek, ktorý to rozhodne nedopustí a každý deň nás posúva dopredu," povedal Baumgartner v relácii Talk und Tore. 

Nechýba hráč, ktorý prekonal rakovinu

Futbalisti Rakúska si pred prípravnými stretnutiami so Slovenskom a Tureckom rozložili tréningový kemp v meste Marbella na juhu Španielska. 

S tímom však za teplom necestovala dvojica dlhoročných opôr. 

Obranca Realu Madrid David Alaba nedávno podstúpil operáciu roztrhnutého krížneho väzu v kolene a namiesto súbojov na ihrisku zvádza súboj s časom. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Viedol slávny klub, teraz súpera Slovákov. Nič lepšie sa nemohlo stať, tvrdí líder