Slovensku robí spoločnosť Malta či Gibraltár. Vyžrebujú ho z piateho koša

Slovenskí futbaloví reprezentanti.
Slovenskí futbaloví reprezentanti. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Sportnet|27. sep 2022 o 00:27

Kvalifikáciu EURO 2024 vyžrebujú 9. októbra.

BRATISLAVA. Tak nízko bola slovenská futbalová reprezentácia pri žrebe kvalifikácie na veľký turnaj iba raz.

Hneď na začiatku, rok po rozdelení spoločného štátu s Čechmi, figurovali Slováci pri žrebe kvalifikácie EURO 1996 v piatom koši spolu s Faerskými ostrovmi, Maltou či Cyprusom.

V kvalifikácii však dokázali preskočiť troch súperov (Poľsko, Izrael a Azerbajdžan).

Pondelňajšie víťazstvo Bulharska v Severnom Macedónsku v C-divízii Ligy národov rozhodlo o tom, že Slováci budú v piatom výkonnostnom koši aj počas žrebu kvalifikácie EURO 2024 9. októbra vo Frankfurte. Spoločnosť im v ňom budú robiť napríklad Gibraltár, Litva, Malta či Moldavsko. 

V kvalifikácii EURO 2024 bude hrať 53 krajín. Účastníkov pred žrebom rozdelia do šiestich výkonnostných košov na základe rebríčka Ligy národov.

V ňom momentálne figuruje 55 tímov, ale Nemecko (organizátor šampionátu) a Rusko (naďalej s trestom pre inváziu na Ukrajinu) kvalifikáciu nebudú hrať.

Slovensko získalo v 3. skupine C-divízie v konkurencii Azerbajdžanu, Bielorusku a Kazachstanu iba sedem bodov a v rebríčku sa nevošlo ani do štyridsiatky.

Účastníci kvalifikácie vytvoria desať skupín. Sedem bude päťčlenných a tri šesťčlenné. Útechou pre Slovákov môže byť, že aj pri takomto nízkom postavení sa môžu dostať do prijateľnej skupiny.

V prvom výkonnostnom koši totiž bude aj Maďarsko, Poľsko a jeden z dvojice Švajčiarsko a Česko, v druhom aj Izrael a Rakúsko, v treťom napríklad Albánsko či Arménsko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovensku robí spoločnosť Malta či Gibraltár. Vyžrebujú ho z piateho koša