Klub z dediny trápi Slovan a objavil svetovú triedu: Bol to plán, ktorý vyšiel dokonale

Futbalisti Podbrezovej na snímke so svojimi fanúšikmi.

Klub z dediny trápi Slovan a objavil svetovú triedu: Bol to plán, ktorý vyšiel dokonale

Futbalisti Podbrezovej na snímke so svojimi fanúšikmi. (Autor: TASR)
Futbalisti Podbrezovej na snímke so svojimi fanúšikmi.
Futbalisti Podbrezovej na snímke so svojimi fanúšikmi. (Autor: TASR)
Pavol Spál|8. dec 2023 o 07:00

Chceme ukazovať svetu zaujímavý produkt, tvrdí šéf.

Na malý futbalový štadión s kapacitou štyritisíc sa zmestí celá obec. Podbrezová má iba tritisícpäťsto obyvateľov. Na Slovensku je unikátom.

V najvyššej futbalovej súťaži nehral nikdy klub z takej malej obce. Žiaden tím z elitnej šestky nemá taký nízky rozpočet. Už vlani bola Podbrezová senzáciou, keď ako jediná dokázala dvakrát zdolať Slovan. Aj v tejto sezóne patrí medzi elitu, spolu so Slovanom strelila najviac gólov. 

Generálny manažér klubu MIROSLAV POLIAČEK v rozsiahlom rozhovore pre Sportnet opisuje ako zlákali do Podbrezovej hráča, z ktorého vyrástol stopér lídra anglickej ligy. Vysvetľuje ako funguje ich biznis plán.

Patríte medzi kluby s najnižším rozpočtom v lige. Ako je možné, že sa už druhý rok za sebou dokážete merať s najlepšími? 

Je to jednoznačne o ľuďoch. Kľúčové pozície máme obsadené kvalitnými personami. Aj preto dokážeme dorovnávať iné deficity. U nás pracuje veľa šikovných ľudí, trebárs tréneri. Dokážeme si sami vychovať, alebo aj priviesť kvalitných hráčov, čo nie je vôbec jednoduché. 

Môžete byť konkrétnejší?

Nebojíme sa spraviť ani zmeny. Aj minulá sezóna sa vyvíjala celkom fajn. V jej polovici sme mali namierené do prvej šestky, ale tiež sme urobili ťažké rozhodnutia. Odišli aj niektorí hráči, ktorí pre klub veľa urobili. Veľa ľudí to spochybňovalo, neverili, že ich dokážeme nahradiť. Nám sa to však podarilo. Je to o ľuďoch a ťažkých rozhodnutiach. Hráči potrebujú mať v prvom rade kvalitu a následne potrebujú dobrý servis. To sú práve tí tréneri, maséri, fyzioterapeuti. Nechcem na nikoho zabudnúť.

Čo sa dočítate v rozhovore:

  • Ako prehovorili hráča, aby šiel do Podbrezovej a potom z neho vyrástla európska trieda?
  • Diktuje šéf klubu trénerovo do zostavy?
  • Prečo v kabíne visí obraz majiteľa klubu? A čo Lobotka?
  • Ako dokážu zlákať hráčov aj za neveľké mzdy?
  • Čo je so 17 - ročným talentom, ktorý žiaril proti Slovanu?
  • Skuhravý avizuje, že raz zdolá najsilnejší Slovan. Myslia v klube aj na titul?
  • Aký ročný rozpočet má Podbrezová?
  • Aké sú platy v Podbrezovej?

Najväčšou hviezdou tímu je český tréner Roman Skuhravý, ktorého sa snažili získať aj oveľa bohatšie kluby. Vy ste s ním podpísali štvorročnú zmluvu, čo je na slovenské pomery unikát. Ako sa vám ho podarilo presvedčiť a udržať? 

Máme nadštandardný vzťah, práve ja som ho do Podbrezovej priviedol. Vybudovali sme si veľmi seriózny vzťah. Máme istý plán a dnes určite ešte nie sme na konci cesty, kde sa chceme dostať. Sám Skuhravý tvrdí, že sa mu tu dobre pracuje s ľuďmi aj s hráčmi. Chce vidieť, kam až môžeme dôjsť. Nešlo o veľké presvedčovanie. Proste sme si sadli a veľmi rýchlo sme sa dohodli. 

Zrejme to nebude o peniazoch, lebo vo väčších kluboch by trénerovi ponúkli viacej. Má Skuhravý u vás obzvlášť kompetencie, či možnosti, ktoré by nemal nikde inde? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Klub z dediny trápi Slovan a objavil svetovú triedu: Bol to plán, ktorý vyšiel dokonale