Weiss nad ním zlomil palicu, kam sa podel? Sľubný útočník Slovana je v Turecku problémový

Ivan Kmotrík mladší a Ivan Šaponjič.
Ivan Kmotrík mladší a Ivan Šaponjič. (Autor: ŠK Slovan Bratislava)
Martin Kozinka|13. apr 2024 o 08:00

Má problém s charakterom, vraví turecký novinár.

BRATISLAVA. Kedysi zdieľal šatňu s futbalovými velikánmi ako sú Luis Suárez či Antoine Griezmann. Na tréningoch od nich zbieral cenné skúsenosti, ktoré chcel neskôr zúročiť. 

„Je pre mňa cťou pracovať s takými fantastickými hráčmi,” tvrdil ešte 21-ročný Ivan Šaponjič po príchode do slávneho Atlética Madrid.

Vyhliadol si ho tréner Diego Simeone. „Bol to môj sen. Dám zo seba všetko, aby som pomohol tímu,” vysvetlila vtedajšia srbská futbalová nádej pre španielsku Marcu.

S výškou 192 centimetrov mal byť zbraňou vo vzduchu, písalo sa o ňom ako o rodenom zakončovateľovi.

Debut v La Lige však zažil až o niekoľko mesiacov, celkovo si v drese “Colchoneros” pripísal len dva štarty.

Srbský útočník Ivan Šaponjič (vľavo) a Diego Costa ešte v drese Atlética Madrid.
Srbský útočník Ivan Šaponjič (vľavo) a Diego Costa ešte v drese Atlética Madrid. (Autor: Reuters)

Weiss v ňom videl stroj na góly, mýlil sa

V roku 2022 ho bratislavský Slovan angažoval ako voľného hráča. Do klubu prišiel plný očakávaní, vravel, že si z Pyrenejského polostrova prináša dobré skúsenosti. Dožadoval sa len zápasovej praxe.

Atlético za neho zaplatilo portugalskej Benfice v roku 2019 pol milióna eur, keď prišiel na Slovensko, jeho trhová hodnota bola 800-tisíc eur.

„Neviem sa dočkať, keď na Tehelnom poli prvýkrát nastúpim v belasom drese pred fanúšikmi. Chcem zostať v Slovane čo najdlhšie, túžim pomôcť k titulom a úspechom,” vravel Šaponjič po príchode.

Riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší priznal, že ho sledovali už roky. „Chceme spoločne reštartovať jeho kariéru. Podarilo sa nám to s Andražom Šporarom, a verím, že teraz môžeme tiež napísať pekný príbeh,” dúfal šéf Slovana.

Tréner belasých takisto veril v jeho potenciál: „Prišiel hráč, ktorému dôverujem,” hlásal pred dvoma rokmi Vladimír Weiss st. 

„Bol jedným z najsľubnejších mladých útočníkov v Európe. Má veľký potenciál, vidím, že je to gólový futbalista,“ vravel o Šaponjičovi kouč Slovana.

Ivan Šaponjič.
Ivan Šaponjič. (Autor: ŠK Slovan Bratislava)

Jediný, kto bol pred jeho pôsobením v hlavnom meste Slovenska takpovediac realista, bol srbský novinár Nebojša Markovič, ktorý mal útočníka dokonale zmapovaného.

„V Slovane bude nosiť na drese deviatku, čo je stále väčšie číslo ako počet gólov, ktoré strelil v najvyšších súťažiach od odchodu z Partizanu pred šiestimi rokmi,” napísal v januári 2022 na Twitter (dnes X).

Rozhneval si fanúšikov, kouč ho vyhodil

Medzi januárom 2022 a januárom 2023 stihol odohrať naprieč všetkými súťažami, či už slovenskou alebo Európskou konferenčnou ligou 43 súťažných duelov, v ktorých sa gólovo presadil len osemkrát.

Dohromady strávil na ihrisku niečo viac ako 2 300 minút. To je v priemere jeden gól na skoro 290 odohraných minút.

Na niekoho, kto patril v klube medzi najlepšie platených hráčov, to bolo málo. Dokonca nad ním tréner Weiss zlomil palicu, keď ho v októbri 2022 vyradil z kádra.

„To nič neznamená, že bol v Atléticu Madrid. On bol v Atléticu Madrid, on nehral v Atléticu Madrid. On bol v Benfice Lisabon, ale nehral v Benfice Lisabon,“ pustil sa do srbského útočníka.

Znepriatelil si dokonca aj fanúšikov belasých, ktorým ukázal vztýčený prostredník po tom, čo mu po nevyužitej šanci začali sarkasticky tlieskať.

„Týmto si si nás definitívne získal,“ napísal sarkasticky na svojom facebookovom profile slovanistický fanklub Ultras. Šaponjičove sebavodmie kleslo, potenciál nenaplnil.

Zmluvu so slovenským šampiónom však podpísal na dva a pol roka, teda do leta 2025. Kam sa vlastne podel?

Bol charakterovým problémom Turkov

Šaponjič opustil Slovan vo februári 2023. Ale nie nadobro. Smeroval do druholigového tureckého Bandirmasporu, na hosťovanie s opciou, ktorú klub neuplatnil.

V druhej polovici sezóny odohral v Turecku dvanásť zápasov, v ktorých osemkrát skóroval. Pozoruhodné čísla na hráča, ktorý sa ešte pred nedávnom vyslovene trápil.

Mal podobný vstup ako do Slovana, skóroval pri svojej premiére, rovno dvakrát v prvých dvoch zápasoch. Keď mal ale také skvelé čísla, prečo ho klub neangažoval aktivovaním opcie?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Weiss nad ním zlomil palicu, kam sa podel? Sľubný útočník Slovana je v Turecku problémový