Iskra od karatistu. Ako sa z odpísaného hráča stala najväčšia hviezda Slovana?

Roman Švantner (vľavo) a tréner Slovana Vladimír Weiss na sústredení v Katare.

Iskra od karatistu. Ako sa z odpísaného hráča stala najväčšia hviezda Slovana?

Roman Švantner (vľavo) a tréner Slovana Vladimír Weiss na sústredení v Katare. (Autor: skslovan.com)
Roman Švantner (vľavo) a tréner Slovana Vladimír Weiss na sústredení v Katare.
Roman Švantner (vľavo) a tréner Slovana Vladimír Weiss na sústredení v Katare. (Autor: skslovan.com)
Pavol Spál|23. jan 2024 o 07:00

Ako sa zmenila v Slovane kultúra?

Jeden z veteránov udivuje takou silou, že barovou tyčou zdvihne raz toľko ako váži sám. Sú pod neustálou kontrolou. Pravidelne ich vážia, ich tuk nesmie presiahnuť hranicu, ktorá je aj na európske pomery prísna. Tréner Vladimír Weiss si na to potrpí. Slovanisti nosia špeciálny náramok, ktorý meria ich únavu, sleduje, či majú dobrý spánok. Každý deň vypĺňajú aj špeciálny dotazník. 

„Trebárs takto sme dokázali vlani ochrániť Čavriča pred závažnými zraneniami,“ prezrádza v prvej časti rozsiahleho rozhovoru pre Sportnet kondičný tréner ROMAN ŠVANTNER. Uznávaný odborník postavil na nohy viaceré hviezdy NHL, ale aj legendárneho futbalistu Martina Škrtela.

Ako z ´vyhoreného´ Čavriča urobili najlepšieho hráča? Kto je najväčší silák v tíme slovenského majstra? Koľko dní nemuseli robiť hviezdy Slovana absolútne nič? Aké prísny majú testy? Ako sa zmenila v Slovane kultúra.

Ste bývalý karatista, reprezentant. Nakoľko bojové umenie aplikujete vo vašej súčasnej profesii?  

Keby som mal byť úprimný, tak ho veľmi nevyužívam. Keď sme sa snažili spevniť hráčom ramená, ktoré sú veľmi dôležité pri šprinte či akcelerácii, tak sme boxovali. Z karate ťažím iné veci, trebárs pestré strečingové cvičenia.

Taktiež sa toto bojové umenie vyznačuje disciplínou a precíznosťou techniky, čo v praxi znamená, že máte akýkoľvek pohyb pod kontrolou. Musíte vedieť kopnúť, alebo udrieť súpera bez toho, aby ste ho vážne zranili. To nie je MMA. Musíte absolútne ovládať svoje telo.

Tým, že som potreboval na výkon v karate pestrosť a plynulosť pohybu, musel som robiť v rámci prípravy rôzne doplnkové športy ako vzpieranie, gymnastiku, atletiku a podobne. Keď som pred 24 rokmi začal trénovať športovcov, tak som mal veľkú výhodu, že som z týchto informácii ťažil.  

V minulosti ste individuálne trénovali známe osobnosti ako Martin Škrtel, Vladimír Országh, Andrej Sekera a mnohých ďalších. Stíhate to ešte popri práci v Slovane?  

V diagnostickom centre v Nemciach pri Banskej Bystrici mám svoj tím ľudí, ktorých je spolu už osemnásť. Tvoria ho štyria fyzioterapeuti a štrnásť kondičných trénerov. Ja som už iba supervisor a poradca.

Či už sú to hráči z NHL alebo iní športovci, tak sa u nás otestujú a ja im na základe výsledkov odporučím, čo treba robiť v tréningu. Fyzicky už osobne nestíham trénovať ľudí. Firma je postavená na diagnostike a následnom systéme zlepšovania.

Keď moji kolegovia otestujú športovcov, tak ja im na základe nameraných rezultátov zostavím individuálny tréningový plán, ktorí realizujú buď u nás v centre, alebo v mieste svojho pôsobenia. Následne v rámci retestovania zistím, či je systém, ktorý som nastavil efektívny.  

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako z vyhoreného Čavriča urobili najlepšieho hráča?
  • Ako ho zachránil pred vážnym zranením?
  • Ako sa zmenila v Slovane kultúra.
  • Ako slovanistom pomáha špeciálny náramok?
  • Kto je najväčší silák v tíme slovenského majstra? Koľko zdvihne kg?
  • Koľko dní nemuseli robiť hviezdy Slovana absolútne nič?
  • Aké prísne majú testy? Koľko môžu mať iba tuku?
  • Prečo sú dnešní futbalisti svalnatejší?

Snažíte sa športovcov vylepšiť. Ste na niekoho extra pyšný?  

V mojej kariére bolo veľa vzostupov aj pádov. V úvode sa mi podarilo trebárs z hokejistu Vladimíra Országha spraviť najlepšie pripraveného hráča kempu Nashville Predators. A to bolo v roku 2003, tam to niekde začalo.

Aj Martin Škrtel bol viackrát vyhodnotený ako najlepší hráč Liverpoolu, o čom hlasovali fanúšikovia, a som veľmi rád že som k tomu mohol aspoň malou dávkou prispieť. Rovnako som hrdý, že som ako kondičný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie pomohol k pamätnej striebornej medaile z majstrovstiev sveta v roku 2012.

Aktuálne ma veľmi napĺňa práca v Slovane s ktorým sa nám spoločne tiež podarilo dosiahnuť podľa mňa zaujímavé úspechy.

Je nejaký tím v Európe, ktorý je pre vás zvlášť inšpiráciou?  

Málokedy sa dostanete ku konkrétnym číslam viacerých hráčov, trebárs Realu Madrid. Možno poznáte dáta najväčších hviezd. Nemám vysnívaný tím, ktorý by som chcel skopírovať.  

Mojim cieľom je neustále zlepšovať hráčov. Potvrdilo sa mi to na príklade Čavriča. Keď som prišiel do Slovana, tak mi mnohí tvrdili, že je to hráč, ktorého už nikto nikde neposunie. Lebo je vraj vyhorený. Pre mňa a celý realizačný tím to bola veľká výzva. Bol to hráč, ktorý mal parametre a potenciál a bolo treba to z neho dostať.  

Čavrič má za posledný rok aj pol rovnaké gólové čísla ako predtým za šesť sezón pôsobenia v Slovane. Ako ste z neho spravili hviezdu?  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Iskra od karatistu. Ako sa z odpísaného hráča stala najväčšia hviezda Slovana?