Eso Slovana je svetová trieda: Všetky čísla ho oprávňujú hrať anglickú ligu, tvrdí expert

Futbalisti Slovana Bratislava.

Eso Slovana je svetová trieda: Všetky čísla ho oprávňujú hrať anglickú ligu, tvrdí expert

Futbalisti Slovana Bratislava. (Autor: TASR)
Futbalisti Slovana Bratislava.
Futbalisti Slovana Bratislava. (Autor: TASR)
Pavol Spál|23. jan 2024 o 07:30

Akú rýchlosť a čísla majú najlepší slovanisti?

Využívajú nové trendy, ťažia z vedy. Počas zápasu majú zapnuté počítače, aj na základe čísel z dátovej analýzy sa rozhoduje tréner Vladimír Weiss, ako bude striedať.

Denník Sportnet nahliadol do zákulisia futbalového Slovana.

"Snažíme sa, aby hráči pochopili, že ich telo je ich firma, ktorá im zarába peniaze. Zároveň reprezentujú klub," vysvetľuje ROMAN ŠVANTNER.

Uznávaný kondičný tréner v druhej časti rozsiahleho rozhovoru pre Sportnet vysvetľuje, prečo talentovaný Nino Marcelli hráva menej , ako si fanúšikovia predstavujú. Prečo bol často zranený, ako mu pomohli? Nakoľko vážne problémy mal Weiss junior?

Ako sa slovanisti stravujú? Čo im tréner Weiss vyložene zakázal. Koľko pív im odborník odporúča po zápase? Akú rýchlosť dosahujú najlepší slovanisti? Kto je z nich najväčší vytrvalec? Ktorý mladík má výnimočnú rýchlosť a svetové parametre, ale ešte sa nedokázal presadiť?

Vlani mal Slovan akoby dva rozdielne tímy. Jeden na európske poháre, druhý na slovenskú ligu. V niektorých ligových zápasoch ste menili aj celú jedenástku, ale v tejto sezón sú zásahy do zostavy oveľa menšie. Možno na štyroch postoch. Prečo? 

Došlo aj k z mene pohľadu, čo sa týka striedania. Nie je tajomstvom, že proti Slovanu majú všetky slovenské tímy extra motiváciu a hrajú na 120 percent. Snažili sme sa neunaviť kľúčových hráčov a točili sme veľký počet.

Náhradníci však nie vždy dokázali adekvátne reagovať a preto dochádzalo k výsledkom, ktoré nás takmer stáli titul. Dohodli sme sa, že v tejto sezóne to budeme robiť trošku inak. Precíznym meraním sa dať zistiť stav hráčov, aby sme si boli istí, či takú záťaž zvládnu. Áno, je to o diagnostike, zmene pohľadu aj o skúsenostiach hlavného trénera a teda o kombinácii faktorov.  

Roman Švantner.
Roman Švantner. (Autor: skslovan.com/)

Bývalý tréner Žiliny Pavol Staňo tvrdil, že rýchlosť 34 kilometrov za hodinu dosiahne až zhruba 70 percent tímu. Slovan má oveľa starší a skúsenejší káder. Ako je to u vás?  

Mnohí žilinskí hráči sú naozaj rýchli. Súboje s nimi a proti Banskej Bystrici sú pre nás fyzicky najnáročnejšie v lige. Hrajú s nami otvorenú partiu, nechcú stáť v nejakom bloku. Aj my máme veľmi rýchlych hráčov ako je Sharani Zuberu, ktorý dosahuje rýchlosť okolo 36 kilometrov za hodinu.

Čavrič je ešte o čosi lepší s rýchlosťou 36,6 km/h , čo sú už čísla na úrovni Premier League. A potom máme ďalších hráčov s rýchlosťou cez 34 km/H. Keď chcete hrať rýchly futbal, ktorý je založený na jednom dotyku a rýchlom prepínaní, tak potrebujete mať rýchlych hráčov.

Ak tí hráči nedosahujú takéto čísla, o ktorých sa bavíme, tak môžu mať fantastické videnie ihriska, perfektný prvý dotyk, či vynikajúce technické zručnosti, ale pre moderný európsky futbal sú nepoužiteľní.

Na krajoch musíte mať určite extrémne rýchlych hráčov, ale potrebujete mať aj takých, ktorí robia obrovské množstvo akcelerácii a decelerácii (spomalenie, pozn. red.) v strede poľa. Potrebujete mať stopéra, ktorý vie vyskočiť do výšky päťdesiat centimetrov. Hráči musia mať pohyblivé predpoklady na to, aby hrali zaujímavý európsky futbal.  

Aj toto sa dozviete v článku

  • Prečo talentovaný Nino Marcelli hráva menej, ako si fanúšikovia predstavujú? 
  • Ako Weiss využíva počítač v zápase a potom strieda? 
  • Prečo bol často zranený, ako mu pomohli? 
  • Nakoľko vážne problémy mal Weiss junior? 
  • Aké jedlá konzumujú slovanisti? 
  • Čo im tréner Weiss vyložene zakázal? 
  • Koľko pív im odborník odporúča po zápase? 
  • Akú rýchlosť dosahujú najlepší slovanisti? 
  • Kto je z nich najväčší vytrvalec? 
  • Ktorý mladík má výnimočnú rýchlosť a svetové parametre, ale ešte sa nedokázal presadiť?

Medzi najväčšie esá Slovana patria veteráni Juraj Kucka a Jaba Kankava, ktorí majú až tridsaťsedem rokov. Ako sú na tom rýchlostne?  

Sú na úrovni rýchlosti okolo 30 km/h. Od nich sa však vyžadujú iné atribúty, vzhľadom na ich post. Chceme, aby mali veľký počet zrýchlení a spomalení. To znamená, že často menia smer. Dokážu rýchlo zabrzdiť, odobrať loptu súperovi, odohrať ju a zrýchliť.

Od každého postu sa vyžadujú iné hodnoty, ktoré sledujete. Na základe toho si v budúcnosti vyberáte hráčov do svojho systému. Hráči ako Kucka nemusia mať najvyššiu bežeckú rýchlosť, ale vyžaduje sa od nich skôr značná úroveň silových schopností a aeróbnej vytrvalosti.

Je Čavrič rýchlostne na úrovni najväčších svetových hviezd ako Kylian Mbappé?  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Eso Slovana je svetová trieda: Všetky čísla ho oprávňujú hrať anglickú ligu, tvrdí expert