Chorváti zachránili Francúzov v A-divízii, rozhodli presné hlavičky

Chorvátsky futbalista Marko Livaja skóruje proti Rakúsku.
Chorvátsky futbalista Marko Livaja skóruje proti Rakúsku. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. sep 2022 o 11:35

Rakúsko po roku vypadáva do B-čka.

VIEDEŇ. Chorvátski futbalisti sa prvýkrát prebojovali do Final Four v Lige národov. Miestenku s zaistili po výhre 3:1 na pôde Rakúska, ktoré zostúpilo po roku v najvyššej divízii späť do "béčka".

Chorváti išli do vedenia už v 6. minúte, keď Nikola Vlašič nahral Lukovi Modričovi, ten si potiahol loptu okolo kapitána Davida Alabu a rozvlnil sieť.

Domáci dokázali odpovedať po tom, čo pred bránu nacentroval Marcel Sabitzer a Christoph Baumgartner vyrovnal napriek tomu, že jeho hlavička nebola ideálna.

Nasledujúcu hodinu udávali tempo domáci. Dohromady mali 17 striel a hostí podržal aj brankár Dominik Livakovič.

Šťastie stálo na jeho strane v 35. minúte, keď sa zapojil do hlavičkového súboja Baumgartnera s Joškom Gvardiolom. Brankár Dinama Záhreb netrafil loptu a domáci stredopoliar v chaose prestrelil z veľkej časti odkrytú bránu.

Po vyše hodine hry rozhodli Chorváti v priebehu troch minút.

Ivan Perišič najskôr našiel centrom pri pravej žrdi Marka Livaju, ktorého hlavička sa odrazila od žrde, a na konečných 3:1 upravil pri podobnej hernej situácii Dejan Lovren, ktorý zaskočil Heinza Lindnera rybičkou.

"Rakúsko nám skomplikovali život, ale víťazstvo bolo nakoniec zaslúžené. Som veľmi šťastný, že sme medzi najlepšou štvorkou," uviedol Modrič pre AFP.

V prípade remízy by postúpilo Dánsko, ktoré si s Francúzskom poradilo 2:0, a ak by sa Rakúšania dostali do vedenia a udržali by ho, zostúpia Francúzi.

Trénera hostí Zlatka Daliča preto neprekvapilo, že súper nepredal kožu lacno.

"V náročnom zápase boli veľmi silný, čo sme aj očakávali. Začiatok nám vyšiel, ale Rakúsko sa po vyrovnaní vrátilo späť.

V druhom polčase sme ukázali našu pravú tvár – agresivitu, silu a veľkú bojovnosť. Majú potenciál, ale chytili náročnú skupinu," opísal stretnutie Dalič.

Jeho mužstvo si urobilo v Lige národov chuť pred MS, na ktorých zabojuje o postup z F-skupiny proti Maroku, Kanade a Belgicku.

"Máme široký výber hráčov, sú rovnocenní, o ich postavení rozhodujú detaily a súper. Chlapci hrajú výborne a sú na jednej vlne. A to je skvelé.

Liga národov bola pre mňa v predošlých rokoch frustrujúca, sme však späť a pripravujeme sa na majstrovstvá sveta," dodal Dalič.

"Šesťdesiatpäť minút sme hrali naozaj dobre. Potom nám ušli dve veľké šance a neustrážili sme našu zadnú žrď," povedal domáci tréner Ralf Rangnick.

Na lavičku prišiel na začiatku júna po ukončení spolupráce s Manchestrom United a začal víťazstvom 3:0 práve nad Chorvátskom, ktoré odvtedy neprehralo. V ďalších piatich zápasoch však jeho zverenci získali len bod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Chorváti zachránili Francúzov v A-divízii, rozhodli presné hlavičky