Vyhral hru nervov. Haaland kopol penaltu tam, kde to Rodák chcel

Marek Rodák chytá penaltu Erlingovi Haalandovi.
Fotogaléria (26)
Marek Rodák chytá penaltu Erlingovi Haalandovi. (Autor: TASR / AP)
Miroslav Kováčik|27. mar 2024 o 09:50

Futbalisti Slovenska siahali v Osle na nečakaný obrat.

OSLO. Na trávniku bol iba päť minút, keď sa dostal do veľkej šance. Osamotený pred nórskym brankárom už nechcel špekulovať a vystrelil ľavačkou.

Loptu však poslal vedľa brány, a tak sa viacerí jeho spoluhráči iba bezmocne chytali za hlavy. Zdalo sa, že premárnená šanca Ondreja Dudu bude Slovákov mrzieť, no jeho hviezdna chvíľa ešte len mala prísť.

V 87. minúte sa hráč talianskeho Hellasu Verona efektne a najmä efektívne preštrikoval cez trojicu hráčov a z tesnej blízkosti vyrovnal na konečných 1:1.

V ére samostatnosti je po Stanislavovi Lobotkovi (1:0 v roku 2017, pozn.) iba druhým slovenským futbalistom, ktorý skóroval proti Nórsku. 

Aj vďaka tomu sa mužstvo Francesca Calzonu vyhlo tomu, aby marcovú prípravu na EURO ukončilo bez streleného gólu a s dvoma prehrami.

"Mal som aj šťastie, že dôraz nórskych hráčov nebol taký, aký by si predstavovali. Dokázal som si to pripraviť a už keď som mal loptu pod kontrolou, tak som vedel, že je to dobré. 

Bolo to už len o mne, aby som to dobre zakončil," povedal 29-ročný rodák zo Sniny v priestoroch mix zóny štadióna Ullevaal v Osle.

Fotogaléria: Nórsko - Slovensko (prípravný zápas na EURO 2024)

Duda zlomil streleckú smolu

Proti Nórsku to bol duel dvoch rozličných polčasov, pričom skóre 0:1 bolo po 45 minútach k slovenského tímu ešte lichotivé. 

Okrem gólového momentu nepremenil svoju šancu veľmi dobre hrajúci Oscar Bobb, domáci kapitán Martin Ödegaard mieril do brvna a v závere polčasu neuznal rozhodca gól Alexandra Sörlotha pre útočný faul.

Duda naskočil do hry už po prestávke, keď vymenil trápiaceho sa Lászla Bénesa, ktorý v reprezentácii nenadviazal na klubovú formu.

"Chceli sme hrať vyššie a dostať súpera pod tlak v obrannej zóne. Súperovi sa hrá ľahko, ak mu necháte priestor na jeho polovici. Aj vďaka tomu, že sme boli vyššie, tak sme mali viac útočných akcií," vravel Duda.

Pre neho to bol vôbec prvý gól v tomto roku.

Naposledy skóroval tiež v reprezentačných farbách, keď premenil penaltu pri výhre nad Islandom 4:2, ktorá spečatila postup na EURO.

"Nie som vychýrený strelec, takže sa nedá povedať, že by mi padol kameň zo srdca. Samozrejme, gól poteší. Obzvlášť, keď som predtým nepremenil veľkú šancu," reagoval na otázku Sportnetu. 

Okrem toho povedal, že tím má naďalej na čom pracovať a pri absenciách stopérov Škriniara, Vavra či Šatku vyzdvihol výkon Adama Oberta, ktorý bránil elitného kanoniera Erlinga Haalanda.                      

Štatistiky Adama Oberta v zápase Nórsko - Slovensko.
Štatistiky Adama Oberta v zápase Nórsko - Slovensko. (Autor: SofaScore)

"Adam sa mi páčil aj na tréningoch. Myslím si, že to typ moderného stredného obrancu, ktorý má dobrú ľavú nohu, čo je plus a nebojí sa hrať," povedal Duda na adresu 21-ročného stopéra Cagliari.

V nadstavenom čase mohol dokonca strhnúť víťazstvo na slovenskú stranu, ale v dobrej pozícii zneškodnil jeho šancu brankár FC Sevilla Orjan Nyland.

Večná dvojka zarmútila hviezdu

Pre vývoj zápasu v Osle bolo dôležité, že domácim sa napriek hernej prevahe nepodarilo odskočiť na vyšší ako jednogólový rozdiel.

Veľký podiel na tom mal brankár Marek Rodák, ktorý to nemá ľahké. 

Za posledného polroka nastúpil len do piatich zápasov, keďže v reprezentácii dostáva prednosť Martin Dúbravka a vo Fulhame Bernd Leno.

Dokázal však niečo, čo sa každému brankárovi nepodarí. Uspel zoči-voči Haalandovi, keď mu zneškodnil pokutový kop. "Určite to poteší," uviedol a následne opísal súboj s nórskym kanonierom.

"Mal som ho napozeraného, ale často menil zakončenie. Skúsil som mu trocha ponaznačovať, dostať ho tam, kde chcem ísť a kopol to tam. Som šťastný, že mi to vyšlo. Napokon sa nám podarilo remizovať.

Myslím si, že som predviedol dobrý výkon, hoci na takom teréne sa brankárovi chytá ťažko, lebo nevie, čo môže od lopty čakať," povedal.

VIDEO: Marek Rodák zneškodnil penaltu Erlinga Haalanda

Pri otázke, či to bol jeho najlepší zápas v reprezentačnom drese odpovedal bez váhania: "Nie, nie. Určite bol cennejší domáci zápas s Írskom a potom v Severnom Írsku, keď sme si vybojovali postup na EURO."

Napriek tomu, že Slováci boli lepší len približne 35 minút, tento zápas im môže zvýšiť sebavedomie. Aj keď Nóri budú na EURO chýbať, majú veľmi kvalitný tím, najmä čo sa týka ofenzívy.

"Nesmieme sa báť, ale počúvať trénera a hrať svoju hru. Potvrdilo sa, že môžeme hrať proti hocikomu a vieme uhrať dobrý výsledok," dodal Rodák.

Štatistiky Mareka Rodáka v zápase Nórsko - Slovensko.
Štatistiky Mareka Rodáka v zápase Nórsko - Slovensko. (Autor: SofaScore)

Slováci chcú hrať aktívne aj na EURO

Spolu s Dudom si priali za tretieho súpera v E-skupine ME Island, s ktorým majú Slováci skúsenosť z nedávnej kvalifikácie. Ten však neudržal tesný náskok a vo finále baráže play-off sa tešila Ukrajina.

O miesto v Calzonovej základnej zostave bojuje aj Michal Tomič, ktorý bol prvou voľbou za zraneného Petra Pekaríka na pravej strane obrany.

V Nórsku postupne jeho výkon gradoval.

"V druhom polčase sme konečne začali plniť to, čo trénujeme. Dali sme do toho srdce, pritvrdili sme v súbojoch a úplne inak to vyzeralo. Druhý polčas bol náš. Myslím si, že remíza je zaslúžená," povedal.

"Stále je čo zlepšovať. Od prvého zrazu, keď som bol nominovaný, nonstop pracujeme na taktike, ktorú sme ukázali po zmene strán. 

Ja sa cítim dobre, mám okolo seba vynikajúcich hráčov, ktorí mi pomáhajú. Je radosť s nimi hrať," doplnil obranca pražskej Slavie.

VIDEO: Súperom Slovenska na EURO 2024 bude aj Ukrajina

Sympatické bolo, že z dvojice Ukrajina - Island chcel, aby postúpil lepší tím a tým pádom bola kvalita európskeho šampionátu čo najvyššia.

Slováci začnú súboje v základnej skupine 17. júna proti Belgicku, následne ich čaká Ukrajina a na záver reprezentanti Rumunska. 

"Vieme, akí súperi nás čakajú, ale už aj v zápasoch proti Portugalsku sme sa presvedčili o tom, že keď hráme našu hru a sme kompaktní, tak vieme zatlačiť aj veľké tímy a nemusíme sa nikomu prispôsobovať," dodal Tomič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Vyhral hru nervov. Haaland kopol penaltu tam, kde to Rodák chcel