Pôsobil v malej obci. Teraz bude chytať za okresné mesto

Marek Varešinský.
Marek Varešinský. (Autor: archív hráča)
Peter Cingel|2. aug 2023 o 10:55

Brankár sa pripravuje na premiérovú sezónu v tretej lige.

GERLACHOV, BARDEJOV. V posledných sezónach obliekal dres štvrtoligového FK Gerlachov. Na dvadsaťdvaročného brankára však čaká veľká výzva. V lete sa vrátil do známeho prostredia. Do klubu, kde vyrastal.

Marek Varešinský zabojuje o post jednotky v Partizáne Bardejov. Bude to jeho premiérová sezóna v tretej lige.

„V Gerlachove som zažil štyri krásne roky, ktoré mi dali veľa. Či už do futbalového alebo osobného života,“ ďakuje dnes už svojmu bývalému klubu. A vysvetľuje, že ho čaká nová výzva.

Presne 197 centimetrov vysoký gólman si po príchode do materského klubu zaspomínal na svoje začiaky.

„S futbalom som začal ako sedemročný po tom, čo sa ma vtedajší spolužiak opýtal, či to nechcem skúsiť. Vtedy som nastúpil do prípravky v Partizáne Bardejov.

S Partizánom som si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami od U8 po U19. Zažil som viacero trénerov. Začal som u trénera Jedináka cez Steranku, Želinského, Fabiana, Siváka až po bývalého mládežníckeho reprezentanta, medailistu z ME a účastníka MS, Mariána Kurtiho,“ spomína brankár Varešinský.

V kategóriách U16 a U17 si zahral v prvej dorasteneckej lige. V U19 to bola druhá najvyššia súťaž. Ako starší dorastenec si to namieril k susedom do Gerlachova.

„Ešte rok som chytal za dorast, no trénoval som a cestoval na zápasy s mužmi. Do Gerlachova som odišiel, pretože mali o mňa eminentný záujem. Za dorast som odohral jednu sezónu, pre koronavírus však nie celú. Počas celého obdobia sme neprehrali ani jeden zápas,“ zalovil v pamäti.

Marek Varešinský.
Marek Varešinský. (Autor: Peter Cingel)

Prirodzene nasledoval presun do štvrtoligového A-mužstva. Brankárskou jednotkou v Gerlachove je dlhý roky 34-ročný, skúsený Lukáš Kačmár, rovnako odchovanec bardejovského Partizána.

Ten podával stabilné výkony, a tak na Varešinského zostala nepopulárna pozícia dvojky.

Jar 2023 však priniesla dlhodobé zranenie Kačmára, preto Varešinský dostal príležitosť.

Po presune do A-mužstva mal niekoľko štartov. Neradi na neho spomínajú v Čani, ktorá ešte ako ašpirant na postup prekvapivo prehrala v Gerlachove 0:1. Marek Varešinský predviedol niekoľko excelentných zákrokov a súpera doslova vychytal.

Pred začiatkom treťoligového ročníka 2023/24 vznikol v Bardejove brankársky problém. Z Partizána odišla dlhoročná opora Ján Čikoš-Pavličko, preto sa tréner Kica a jeho realizačný tím museli poobzerať po jeho náhrade.

Voľba padla na Petra Súkovského (19 rokov), ktorý chytal za Soľ, Vranov nad Topľou, Michalovce, Humenné, Trebišov, Bardejov a Mareka Varešinského.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pôsobil v malej obci. Teraz bude chytať za okresné mesto