Za posledné dva roky zarobil Slovan ako nikdy predtým

Andraž Šporar po strelenom góle v zápase 16. kola Fortuna ligy 2019/2020 ŠK Slovan Bratislava - ŠKF Sereď.
Andraž Šporar po strelenom góle v zápase 16. kola Fortuna ligy 2019/2020 ŠK Slovan Bratislava - ŠKF Sereď. (Autor: Michal Svítok - TASR)
Pavol Spál|23. feb 2022 o 06:00

Koľko Slovan zarobil na predaji hráčov za posledných desať rokov?

BRATISLAVA. Pred dvoma rokmi sa futbalovému Slovanu Bratislava podaril obchod ako nikdy predtým. Za jedného hráča získal sumu, ktorú predtým nedostal dohromady za viac ako desať rokov a za desiatky hráčov.

Koľko zarobili slovenské kluby na predaji hráčov: 1. časť

Slovinec Andraž Šporar prestúpil v januári 2020 do Sportingu Lisabon. Hodnota transferu dosiahla šesť až sedem miliónov eur. Šporar sa tak vyšvihol na čelo rebríčka najdrahších futbalistov, ktorí prestúpili zo slovenskej ligy do zahraničia.

Slovanu sa podarilo vyrokovať aj bonusy. V prípade prestupu Slovinca do iného klubu zinkasuje desať percent z prestupovej sumy.

V posledných rokoch sa vo Fortuna lige objavilo viacero hráčov, ktorých kluby predali za viac ako dva milióny eur.

Prestupná stanica

A nebyť pandémie koronavírusu, bolo by ich ešte viac. Niektorí šéfovia slovenských klubov tvrdia, že za to môže zlepšenie kreditu slovenskej ligy. Hlavným dôvodom je však zrejme situácia na futbalovom trhu a inflácia.

Slovenské kluby často zarábajú aj z ďalšieho predaja hráčov. Snažia sa vyťažiť z toho, že slovenská liga je pre futbalistov iba prestupnou stanicou do elitnej ligy.

"Hýbe sa to od desať a niekedy až do 45 až 50 percent (podiel z ďalšieho prestupu hráča - pozn. red.). Závisí to aj od počiatočnej sumy, za akú hráč z Trenčína prestúpi. Podľa toho sa snažíme percentá nastavovať," tvrdil generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček.

Je jediný, kto priznáva, že jeho klub sa vďaka prestupom samofinancuje. Slovenské rekordy padali najmä v posledných piatich rokoch. 

Sportnet v článku spočítal, koľko financií slovenské kluby získali z predaja hráčov v horizonte posledných desiatich rokov.

Slovan dlhodobo prerábal

Ktoré kluby zarobili najviac a koľko? Kluby z ktorých krajín zaplatili slovenským klubom najviac peňazí? Ako funguje prestupový biznis v slovenskej Fortuna lige? Ktorí hráči majú najväčší potenciál na lukratívne speňaženie? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Za posledné dva roky zarobil Slovan ako nikdy predtým