V Anglicku vyšliapal cestičku zahraničným trénerom. O Venglošovi vzniká film

Bývalý futbalista a futbalový tréner Jozef Vengloš v Sieni slávy slovenského futbalu.
Bývalý futbalista a futbalový tréner Jozef Vengloš v Sieni slávy slovenského futbalu. (Autor: TASR)
Sportnet|8. sep 2023 o 11:50

Trénera storočia si pripomenú aj pred zápasom Slovensko - Portugalsko.

BRATISLAVA. Žiadny slovenský futbalový tréner nezískal vo svete také renomé.

V roku 1990 už mal Jozef Vengloš v trénerskom životopise viacero pozoruhodných zápisov.

Získal dva tituly so Slovanom Bratislava vo federálnej lige, s Václavom Ježkom doviedli reprezentáciu Československa v roku 1976 k titulu majstra Európy a o štyri roky neskôr sa už z pozície hlavného trénera tešil aj z bronzu na európskom šampionáte.

Na MS 1990 sa dostalo Československo pod Venglošovou taktovkou do štvrťfinále. O niekoľko týždňov neskôr zazvonil v bratislavskom dome Venglošovcov telefón.

Na druhej strane linky sa ozval Sir Herbert Douglas Ellis, anglický biznismen a dlhoročný šéf anglického futbalového klubu Aston Villa. Tu sa začína výnimočný príbeh, ktorý zaujal tvorcov filmu Joe the First.

"Jozef Vengloš bol prvý tréner v kolíske futbalu, anglickej Premiership, ktorý pochádzal mimo Britských ostrovov alebo Írska. Myslím, že ak by bol Francúz, Talian alebo Holanďan, takýto film by už vznikol dávno, lebo je to úžasná vec," vysvetľuje producent filmu Branko Cap.

Trailer filmu Joe the First

Tvorcovia filmu už majú za sebou rok a pol práce a viacero stretnutí s rodinnými príslušníkmi, futbalovými legendami a trénerskými osobnosťami svetového futbalu.

"Nakrúcali sme desiatky hodín, aj s trénerskými ikonami ako sú Arsène Wenger, Sir Alex Ferguson, Roy Hodgson alebo José Mourinho. Teraz nás čaká druhá fáza, hľadanie a spracovanie materiálov z filmových a televíznych archívov či práca s množstvom fotografií," dodal Branko Cap.

Film by mal byť hotový na jar 2025 a odvysiela ho RTVS. Oficiálny partner snímky bude UEFA.

Jozefovi Venglošovi venujú spomienku aj pred piatkovým zápasom kvalifikácie EURO 2024 Slovensko - Portugalsko na Tehelnom poli.

Vengloš počas bohatej kariéry trénoval okrem Slovana aj Sporting Lisabon, Fenerbahce Istanbul či Celtic Glasgow, s tímom FC Kuala Lumpur získal titul v Malajzii.

Jeho meno je zapísané aj v jednej z najprestížnejších líg sveta, v sezóne 1990/1991 viedol anglický klub Aston Villa.

Sedel na lavičke piatich reprezentačných tímov: Československo, Slovensko, Austráliu, Malajziu a Omán. Na Slovensku ho vyhlásili za futbalového trénera 20. storočia. Zomrel 26. januára 2021 vo veku 84 rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V Anglicku vyšliapal cestičku zahraničným trénerom. O Venglošovi vzniká film