Mládežnícky reprezentant bude hrať v Estónsku. Futbal je tu na vysokej úrovni, tvrdí

Jakub Luka v novom klube.
Jakub Luka v novom klube. (Autor: Jakub Luka - facebook)
Ivan Mriška|15. feb 2024 o 10:00

Jakub Luka prežil v kariére viacero sklamaní.

RUŽOMBEROK. Na domácich ME 2022 do 19 rokov patril medzi opory tímu. Nastúpil vo všetkých stretnutiach, tri začínal v základnej zostave.

Hovorilo sa o ňom ako o jednom z najväčších defenzívnych talentov na Slovensku.

Mnoho hráčov sa práve na juniorských turnajoch dostane do pozornosti zahraničných agentov, čo im môže odštartovať zaujímavú kariéru.

Obranca Ružomberka Jakub Luka bol sám na prahu veľkého prestupu. Záujem o neho prejavil taliansky druholigový klub Ternany Calcio. Prestup sa však neuskutočnil.

„Dlho sa to naťahovalo a nevedel som, kde vlastne budem. Napokon sa to naťahovalo až do konca prestupového obdobia, kedy som už nemal kam ísť. Bolo to veľmi blízko, ale kluby sa nedohodli,“ nedávno vysvetlil pre Sportnet Jakub Luka.

Polroka zostal bez futbalu a napokon bojoval o záchranu za druholigový Dolný Kubín. Podarilo sa.

Napriek tomu však mal zmiešané pocity. Stratil totiž miesto v reprezentácii Slovenska do 20 rokov, ktorá sa predstavila na juniorských majstrovstvá sveta v Argentíne.

„Keď som sa dozvedel, že na zozname chýbam, bolo to pre mňa ťažké. Bol som smutný a zároveň sklamaný. Ale postupom času som sa s tým vysporiadal. Som namotivovaný ukázať viac, makať navyše,“ dodal.

Jakub Luka už na jar 2021 debutoval vo Fortuna lige pod trénermi Jánom Hasprom mladším a Marekom Saparom. Stále len 20-ročný kmeňový hráč MFK Ružomberok sa však aktuálne do hlavného tímu nedostal, preto bude rok hosťovať v estónskom Jalgpalliklubi FC Nomme United.

Bola to pre mňa najlepšia voľba. Cieľom je hrať pravidelne a podávať kvalitné a stabilné výkony, aby sa tréneri mohli na mňa spoľahnúť, po podpise hosťovania uviedol pre Sportnet Luka.

Najvyššia estónska súťaž sa hrá systémom jar – jeseň, prvé kolo je na programe 1. marca. FC Nomme United hrá na pôde obhajcu trofeje FC Flora Tallinn, FC Nomme United je v súťaži nováčikom.

V najvyššej súťaži je klub prvý rok, takže sa budeme chcieť vyhnúť spodným priečkam. Verím, že sa nám to podarí, dodal.

Estónsko nie je typická krajina pre slovenských futbalistov, hral tam však napríklad Ivan Pecha, ktorý obliekal dres FC Levadia Tallin.

Majiteľom FC Nomme United je legenda estónskeho futbalu Mart Poom, ktorý hral v kluboch ako Arsenal, Sunderland či Watford.

Nevedel som, čo od toho čakať, ale futbal je tu na vysokej úrovni. Krajina je moderná, o čom veľa ľudí nevie. Podmienky sú tu naozaj výborné či už na futbalový, ale rovnako aj osobný život. Zatiaľ si veľmi pochvaľujem, uzavrel Jakub Luka, nová tvár FC Nomme United.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Mládežnícky reprezentant bude hrať v Estónsku. Futbal je tu na vysokej úrovni, tvrdí