Medved sa strelecky zobudil aj na jar, Skaličanov zrazili individuálne chyby

Žan Medved sa teší z gólu do siete MFK Skalica.
Žan Medved sa teší z gólu do siete MFK Skalica. (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|24. feb 2024 o 09:45

Košičania prvýkrát porazili súpera, ktorý je v tabuľke nad nimi.

KOŠICE. Prvé nové stoličky na dokončovaných nových tribúnach za bránkami, dve nové veľkoplošné tabule a dôležité víťazstvo nováčika na ceste za záchranou priniesol v Košickej futbalovej aréne úvodný zápas predposledného kola základnej časti futbalovej Niké ligy.

V zápase tabuľkových susedov sa o všetkom rozhodlo už v úvodnej polhodine. Po výbornom závere jesennej časti sa aj v tej jarnej zobudil košický strelec Žan Medved.

Najprv po dvanástich minútach využil vynikajúcu prihrávku Michala Faška a sám zoči voči skalickému brankárovi Matejovi Lukschovi nezaváhal, rovnako ako o necelých deväť minút, keď ho prekonal z pokutového kopu.

Skaličania sa po chybe košickej obrany po necelých piatich minútach vrátili do zápasu, keď Adam Morong potrestal chybu ľavej strany košickej obrany.

Ďalšie šance už ani jeden zo súperov až do konca zápasu využiť nedokázal a tak Košičania prvýkrát zvíťazili nad súperom, ktorý je v tabuľke nad nimi.

Po víťazstve 2:1 si pripísali dôležité tri body v boji o záchranu a znížili stratu na Skaličanov na šesť bodov.

Gólová radosť hráčov Košíc.
Gólová radosť hráčov Košíc. (Autor: TASR)

Medved nebol ďaleko od hetriku

Po prehre v Trenčíne, remíze s Podbrezovou Košičania do tretice pridali prvé jarné víťazstvo vďaka slovinskému útočníkovi Žanovi Medvedovi, ktorý si spomenul na svoju fazónu zo záveru jesennej časti.

„Ťažký, ale pre nás dobrý zápas. Veľmi ma teší, že sme konečne opäť doma získali tri body. Prvých 25 minút sme mali všetko pod kontrolou.

Potom sme dostali zbytočný gól po našej chybe. Ale chyby sa stávajú. Ubránili sme to do polčasu a v tom druhom to bol boj. Mali sme v hlavách tri body a zabojovali sme o nich,“ povedal o zápase dvojgólový Medved.

Šiesty gól sezóny pridal po výbornom zabehnutí za obranu Skalice, siedmy z penalty, ktorá bola pre Košičanov vôbec prvou, ktorú kopali v lige.

Počas overovania systémom VAR si práve Medved postavil loptu na biely bod, hoci v príprave kopával penalty Michal Faško: „Nemáme určené nejaké poradie, kto pôjde kopať penaltu. Loptu zoberie ten, kto sa v tom momente najlepšie cíti.

Zobral som to na seba a som šťastný, že to vyšlo,“ dodal Medved, ktorý nebol ďaleko od hetriku, keď päť minút pred koncom zápasu po výbornom centri Erica Davisa dokázal hlavou z päťky poslať loptu len do stredu bránky do rúk pripraveného skalického brankára Lukscha.

Vpravo Jeremie Obounet (Košice), vľavo brankár Matěj Luksch (Skalica).
Vpravo Jeremie Obounet (Košice), vľavo brankár Matěj Luksch (Skalica). (Autor: TASR)

Faškove čierne myšlienky

Prsty v oboch Medvedových góloch mal aj Michal Faško. Najprv poslal vynikajúcou prihrávkou spoluhráča do tutovky a pred pokutovým kopom práve po jeho napádaní rozohrávky hostí vystrelil z hranice šestnástky Medved a skalický brankár Luksch loptu len vyrazil a vzápätí fauloval dorážajúceho Obouneta.

„So Žanom si v poslednej dobe rozumieme. Ja mu to prajem a nech mu to takto sype ďalej,“ poznamenal Faško, ktorý priznal, že po góle Skalice mu nevdojak prebehli hlavou myšlienky na jesenný domáci zápas s Banskou Bystricou.

Aj v tom Košičania veľmi rýchlo vyhrávali o dva góly, ale napokon prehrali 2:4.

„Úvod zápasu nebol z našej strany dobrý, ale potom sme po peknej akcii dali gól. Pomohla nám aj penalta a zvýšenie na dva nula.

Potom prišlo trochu uspokojenie a po zbytočnej chybe sme dostali gól.

V druhom polčase sme to už umne a takticky ubránili,“ hodnotil zápas Faško, na ktorého nadviazal aj tréner Ján Kozák ml.: „Pre nás veľmi dôležitý zápas. Potrebujeme bodovať. Každý vie v akej sme situácii.

Vedeli sme, že Skalica nedostáva veľa gólov, sú dobre organizovaní. Mali sme výborný úvod. Škoda inkasovaného gólu. Tam sme trochu znervózneli.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Medved sa strelecky zobudil aj na jar, Skaličanov zrazili individuálne chyby