Borbély prirovnal Superligu k neželanému dieťaťu. Je to neakceptovateľné, tvrdí

Ladislav Borbély
Ladislav Borbély (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|22. apr 2021 o 17:56

Súťaž elitných klubov je namierená proti futbalu.

BRATISLAVA. Správy o vzniku Európskej Superligy obleteli celý svet. Dvanásť elitných futbalových klubov prejavilo záujem konfrontovať sa v novej súťaži, ktorá by bola synonymom atraktivity, ale aj poriadneho balíka peňazí.

Po niekoľkých hodinách je však zrejmé, že z kontroverzného projektu nič nebude.

Fanúšikovia i najväčšie strešné futbalové organizácie FIFA a UEFA spustili obrovskú vlnu kritiky, ktorá spôsobila odstúpenie už deviatich z dvanástich veľkoklubov. Zostali už len Real Madrid, FC Barcelona a Juventus Turín.

Podľa futbalového experta Ladislava Borbélyho zohrali v poslednej možnej chvíli kľúčovú rolu práve futbaloví fanúšikovia po celom svete.

"Prvé čo mi napadlo, keď som počul túto informáciu bolo, že ak chceme ešte zvrátiť tento proces, musí sa zmobilizovať cieľová skupina celého projektu - diváci. Neverím, že by hráči boli ochotní sa proti tomu postaviť, pretože tí najkvalitnejší a najatraktívnejší sú prijímateľmi výhod.

Diváci ako konzumenti urobili obrovskú prácu tým, že vyjadrili svoj legitímny postoj, na ktorý majú právo. A čo považujem za veľmi pozitívne je, že mnohí majitelia klubov to prijali a odstúpili," povedal Borbély pre Podcast index. 

Vákuum v rozpočtoch 

Na už len potenciálny vznik Superligy podľa Borbélyho vplývalo viacero faktorov, pričom svoju rolu zohrala súčasná pandemická a ekonomická situácia. 

"Kluby majú nastavené určité procesy. Tým, že chýbajú diváci a teda relevantný príjem zo vstupeniek, vzniklo v ich rozpočtoch veľké vákuum.

Chápem, že futbal sa v tejto dobe premenil na veľký komerčný, marketingom sýtený biznis a dominantnou prioritou už nie je samotný športový výkon.

Vďaka vstupu veľkého kapitálu sa však finančná zložka dostala príliš vysoko, čo je podľa mňa veľké riziko," uviedol reprezentačný tréner SR v malom futbale.

Egoistické a arogantné 

Podľa Borbélyho by v Superlige elitné kluby ponúkali elitnú produkciu za elitné peniaze. Cena vysielacích práv by sa viac ako zdvojnásobila a víťaz by zinkasoval 400 miliónov eur. Pre porovnanie ostatný víťaz Ligy majstrov Bayern Mníchov si finančne prilepšil "iba" o 130 miliónov.

Ako by však vyzeralo futbalové hnutie bez najlepších klubov?

"Keď si povieme zjednodušene, tak mi to pripadá, že máme narodeninovú tortu a príde niekto, kto zlíže šľahačku a zje všetky jahody. A zostane len korpus.

To je presne to, čo by zostalo zvyšku futbalového sveta. Je to egoistické, je v tom kus arogancie a vzniká anomália, že peniaze sú najpodstatnejšie," hovorí Borbély.

Superliga ako neželané dieťa 

Na správy o vzniku Európskej Superligy rýchlo reagovali FIFA aj UEFA. Hráčom pohrozili zákazom pri reprezentačných zápasoch a klubom vylúčením z domácich súťaži či z aktuálnej edície Ligy majstrov.

"Vytiahli defenzívny kaliber najhrubšieho zrna, pretože cítili bezprostredné ohrozenie. To bol ťažký, zničujúci pressing. Protiatómové zbrane.

Použili prostriedky, ktoré boli možno za hranicou, no v danom okamihu strategicky správne. Právna relevancia je však otázna," uviedol Borbély.

Na druhej strane tvrdí, že UEFA musela o celej situácii vedieť. 

"Samotný Pérez pre španielske rádio povedal, že tento projekt pripravovali tri roky. Bol tam prienik viacerých funkcionárov, a tak sa mi nechce veriť, že by k vrchnému vedeniu UEFA neprenikli informácie o tom, že sa niečo deje.

Neurobili nič a nechali toto "neželané dieťa" vzniknúť. A myslím si, že je šťastím pre futbal, že prišlo k týmto spontánnym negatívnym reakciám," skonštatoval. 

Namierené proti futbalu 

Súboje najlepších tímov na svete právom vzbudzujú veľký divácky záujem. Superliga však rozhodne nie je pre Borbélyho správnym riešením. 

"Pre mňa je to neakceptovateľné, pretože je to namierené proti futbalu. Darmo mi bude Pérez hovoriť, že chcú zachrániť futbal," priznal. 

"Myslím, si, že nesmieme pripustiť to, aby jediným kritériom úspešnosti bol ekonomický zisk. Je veľmi dôležitý, ale niekde musí byť strop.

Musíme si uvedomiť, že futbal sa stal civilizačnou a najpopulárnejšou hrou. Nepokazme to vstupom kapitálu, nenechajme ho robiť negatívnu prácu. Hra potrebuje kapitál, ale nie vo väčšej miere ako je zdravé," dodal Borbély

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Borbély prirovnal Superligu k neželanému dieťaťu. Je to neakceptovateľné, tvrdí