Bývalý líder Tottenhamu podstúpil liečbu, bol závislý na tabletkách

Dele Alli v drese Tottenhamu.
Dele Alli v drese Tottenhamu. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. júl 2023 o 22:45

Rozhodol sa otvorene hovoriť o svojich problémoch.

MANCHESTER. Anglický futbalista Dele Alli podstúpil v USA šesťtýždňovú rehabilitáciu, cieľom ktorej bolo vyrovnať sa s problémami mentálneho zdravia.

Tie pramenili z traumatického detstva športovca a jeho závislosti na tabletkách na spanie. V minulosti bol súčasťou reprezentácie Anglicka na MS 2018 v Rusku, v národnom tíme však absentuje už štyri roky.

Na klubovej úrovni po úspešnom pôsobení v Tottenhame Hotspur je aktuálne hráčom konkurenčného FC Everton z Liverpoolu, v sezóne 2022/2023 hosťoval v tureckom tíme Besiktas Istanbul.

Chcel otupiť svoje pocity

Teraz prijal možnosť rozhovoru s niekdajším obrancom Garym Nevillom a otvorene hovoril o problémoch, ktoré ho v ostatnom období sprevádzajú. 

"Trvalo to dosť dlho a bez toho, aby som si to uvedomoval. Robil som to, aby som otupil pocity, ktoré som mal. Neuvedomil som si však, že to robím za týmto účelom, či už to bolo pitie (alkoholu) alebo čokoľvek iné.

Sú veci, ktoré robí veľa ľudí, ale ak to zneužiješ a použiješ nesprávnym spôsobom a robíš to preto, aby si sa snažil pred niečím skryť, môže ťa to veľmi poškodiť.

Stal som sa závislým na tabletkách na spanie a je to problém, ktorý nemám len ja. Myslím si, že je to niečo, čo sa deje viac, ako si ľudia vo futbale uvedomujú," hovoril 27-ročný Dele Alli.

VIDEO: Dele Alli v otvorenom rozhovore s Garym Nevillom

Hovoril aj o ťažkom detstve

Z liečenia sa vrátil v druhej polovici júna. "Spoliehal som sa na veci, ktoré mi robili zle. Každý deň som sa zobúdzal, chodil som na tréningy, usmieval sa a ukazoval som, že som šťastný.

Vo vnútri som však prehrával boj a nastal čas, aby som to zmenil," pokračoval futbalista a vyzdvihol dôležitosť rehabilitačnej liečby: "Pred jej začiatkom som si ani nedokázal predstaviť, že mi až tak môže pomôcť."

Porozprával tiež o svojom detstve, že ako šesťročného ho v USA obťažoval priateľ jeho biologickej matky, potom krátko obchodoval s drogami.

Neskôr v Nigérii chodil do medzinárodnej školy. Vo veku 12 rokov ho vo Veľkej Británii adoptovala rodina jeho spoluhráčov z tímu Milton Keynes Dons.

Dele Alli tiež prezradil, že pôsobenie v Tottenhame si užíval pod vedením trénera Mauricia Pochettina, no neskôr pod Josém Mourinhom bol na tom zle.

Na margo svojho aktuálneho stavu podotkol: "Po mentálnej stránke som na tom asi najlepšie, ako som kedy bol."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Bývalý líder Tottenhamu podstúpil liečbu, bol závislý na tabletkách