Debut v 16 rokoch? Nie je to normálne. Bývalý hráč Barcelony kritizuje trend mladých hráčov

Zľava Lamine Yamal, strelec Marc Guiu a Fermin López sa tešia po strelenom góle v zápase FC Barcelona - Athletic Bilbao.
Zľava Lamine Yamal, strelec Marc Guiu a Fermin López sa tešia po strelenom góle v zápase FC Barcelona - Athletic Bilbao. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. nov 2023 o 15:51

Malo by sa to zastaviť, myslí si niekdajší útočník.

BRATISLAVA. Niekdajší futbalový útočník Bojan Krkič zastáva názor, že deti začínajúce s futbalom a pôsobiace v mládežníckych akadémiách jednotlivých klubov by si mali za svoje vzory brať skôr hráčov ako útočník Joselu než hviezdy ako Lionel Messi.

Podľa webu football-espana.net sa Krkičovi nepáči "zrýchľovanie" procesu vývoja hráčov a poukázal na to, že napríklad Lamine Yamal sa do kádra FC Barcelona dostal v pätnástich, Gavi v šestnástich a Pedri v sedemnástich rokoch.

Krkič to tvrdí napriek tomu, že sám debutoval v A-mužstve barcelonského klubu v podobnom veku, mal vtedy 17 rokov a 19 dní.

Pozornosť verejnosti v takom mladom veku mu však uškodila a údajne trpel záchvatmi paniky.

"Keď 15-ročný chlapec už má ísť trénovať s rezervou a 16-ročný chlapec ide do prvého tímu, normalizujeme tým niečo, čo nie je normálne,“ vyhlásil syn srbského otca a katalánskej matky.

FC Barcelona sa dlhodobo nebojí dávať šancu mladým talentom v A-mužstve napriek ich príliš mladému veku.

Naposledy v drese "blaugranas" debutoval 16-ročný Marc Guiu, ktorý pri premiére proti Bilbau dokonca strelil víťazný gól po polminúte na ihrisku.

"Ekonomická otázka má veľký vplyv, pretože tímy sú také, aké sú. A stavanie na mladých je takmer povinné. Situácia spôsobuje, že všetko ide príliš rýchlo a všetci by sme to mali zastaviť.

Hovoríme o deťoch vo veku, keď sa majú učiť. O deťoch, s ktorými by sme sa mali rozprávať,“ dodal Krkič.

Bojan Krkič v drese Barcelony
Bojan Krkič v drese Barcelony (Autor: TASR/AP)

Ten v A-tíme FC Barcelona hral v rokoch 2007 až 2011. Neskôr pôsobil v Taliansku (AS Rím, AC Miláno), Holandsku (Ajax Amsterdam), Anglicku (Stoke City), Nemecku (Mainz) a opäť v Španielsku (Alavés)

Taktiež hral aj v zámorí v kanadskom tíme Montreal Impact a potom v japonskom družstve Vissel Kobe. Kariéru ukončil v marci 2023 vo veku 32 rokov.

Podľa Krkiča by bolo ideálne, keby sa talentovaní mládežníci čo najdlhšie rozvíjali v akadémiách.

"Hráčovi v mládežníckom tíme musíme vštepiť hodnoty toho, že je v doraste a nechce sa hneď posúvať vyššie. Takto si budú mladí futbalisti viac vážiť príchod do A-mužstva.

Dostať sa tam si vyžaduje množstvo úsilia. Messi, Cristiano Ronaldo či Rafael Nadal nie sú bežné prípady, nemôžu byť príkladom pre mladých ľudí. Oni sú výnimoční," poznamenal Krkič.

Poukázal aj na to, že lepším vzorom spravidla býva cesta s udržateľnejšou trajektóriou ako v prípade Joseluho, ktorý sa v 33 rokoch dostal po pôsobení v menších kluboch do Realu Madrid.

"Úspešným športovcom je pre mňa aj Sergio Canales, ktorý sa dostal do španielskej reprezentácie po tom, ako si trikrát roztrhol väzy v kolene,“ dodal Krkič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Debut v 16 rokoch? Nie je to normálne. Bývalý hráč Barcelony kritizuje trend mladých hráčov