Belgicko už nie je tím dôchodcov. Má talent, identitu a po zmene trénera neprehralo

Belgickí futbalisti pózujú pred zápasom s Čiernou Horou v príprave na EURO 2024.

Belgicko už nie je tím dôchodcov. Má talent, identitu a po zmene trénera neprehralo

Belgickí futbalisti pózujú pred zápasom s Čiernou Horou v príprave na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Belgickí futbalisti pózujú pred zápasom s Čiernou Horou v príprave na EURO 2024.
Belgickí futbalisti pózujú pred zápasom s Čiernou Horou v príprave na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|10. jún 2024 o 10:00

Belgicko bude prvým súperom Slovenska na EURO 2024.

BRATISLAVA. Nečakaná otočka Hala Robsona-Kanua, hlavička Samuela Umtitiho či technická strela Lorenza Insigneho spoza pokutového územia. 

Tieto momenty sa zapísali do histórie belgického futbalu v negatívnom zmysle. V konečnom dôsledku rozhodli o tom, že výnimočná generácia hráčov okolo Edena Hazarda má vo svojej zbierke "len" bronzovú medailu z MS 2018.

Od septembra 2018 do februára 2022 boli Belgičania nepretržite na čele rebríčka FIFA, no ich najväčší futbalový úspech sa naďalej datuje do roku 1980, keď vo finále majstrovstiev Európy podľahli Západnému Nemecku 1:2.

Belgicko bude prvým súperom Slovenska na EURO 2024 a hoci na prvý pohľad nevzbudzuje taký rešpekt ako "zlatá generácia", zdanie môže klamať.

"Nie sme top favoriti, ale určite nie je veľa tímov, ktoré by chceli proti nám hrať. Náš tím je teraz ešte lepší, ako keď som hral pred vyše rokom proti Nemecku. Určite sme vyrástli," povedal Kevin De Bruyne. 

Slovensko odohrá zápas s Belgickom v skupine E na EURO 2024 v pondelok 17. júna o 18.00 h vo Frankfurte nad Mohanom.

V Katare boli tieňom úspešného tímu

Stredopoliar Manchestru City odohral v príprave proti Čiernej Hore (2:0) svoj 100. zápas v národnom tíme. Dobre si však pamätá aj na to, ako Belgičania na poslednom vrcholnom podujatí zhoreli do tla. 

Na MS v Katare síce najskôr dosiahli utrápené víťazstvo nad Kanadou 1:0, no následná prehra s Marokom 0:2 a bezgólová remíza s Chorvátskom spôsobili, že "červení diabli" stroskotali už v skupine. 

Belgickí futbalisti po zápase s Chorvátskom na MS 2022.
Belgickí futbalisti po zápase s Chorvátskom na MS 2022. (Autor: SITA/AP)

Na svoju adresu si vypočuli mnohé nepríjemné komentáre, no pravdou je, že prestarnutý tím herne nestačil. The New York Times napísal, že belgický tím bol úbohý a len tieňom toho, ktorý získal bronz na MS.  

Tréner Roberto Martínez poslal do zápasu proti Chorvátsku druhú najstaršiu jedenástku, aká nastúpila na zápas majstrovstiev sveta v tomto storočí. 

Priemerný vek hráčov bol 31 rokov a 95 dní. Starší boli už len Austrálčania v zápase proti Nemecku na šampionáte v Juhoafrickej republike 2010.

"Neboli sme dosť dobrí. Príliš málo hráčov bolo v dobrej kondícii a príliš veľa dosiahlo dôchodkový vek," uviedol belgický denník Het Laatste Nieuws.

Lukaku bol nezastaviteľný

Za týmto turnajom bolo potrebné urobiť hrubú čiaru. 

Vo februári minulého roka prebral reprezentáciu Domenico Tedesco, do tímu zakomponoval mladých hráčov a netrvalo dlho, kým sa dostavili výsledky. 

VIDEO: Romelu Lukaku a všetky jeho reprezentačné góly v roku 2023

V kvalifikácii o EURO 2024 zažiaril 14-gólový Romelu Lukaku a Belgicko ako jeden zo šiestich tímov neprehralo ani jeden zápas. V F-skupine obsadilo prvú priečku, hoci odohralo len sedem a pol zápasu.

Domáci duel so Švédskom bol totiž predčasne ukončený, keďže po teroristickom útoku v Bruseli zomreli na následky streľby dvaja fanúšikovia Švédska. Aj preto, že už nešlo o postup, UEFA uznala polčasové skóre 1:1 za konečné. 

Tedesco doposiaľ viedol belgický národný tím v štrnástich zápasoch. Desaťkrát zvíťazil, ani raz neprehral a čo je najdôležitejšie, našiel stratenú hernú identitu.

"Za veľmi krátky čas Tedesco zostavil útočne ladený tím, pričom vsadil na vychádzajúce talenty s cieľom získať prvú veľkú trofej pre Belgicko," napísal novinár Samuel Petrequin z agentúry AP.

V Tedescovej nominácii je až desať hráčov, ktorí majú maximálne 24 rokov. 

Vypichnúť možno Jérémyho Dokua z Manchestru City, Johana Bakayoka, ktorý sa na titule PSV Eindhoven podieľal bilanciou 12+9 či útočníka Loisa Opendu, ktorému portál Transfermarkt pridelil cenovku 60 miliónov eur. 

O futbale neustále premýšľa

Pred začiatkom záverečnej časti prípravy na EURO pôsobil Tadesco na tlačovej konferencii istým dojmom. Na otázky novinárov odpovedal vyše polhodinu. 

Podľa De Bruyneho je trochu prísnejší ako Pep Guardiola, no takisto verí tomu, čo robí. "Máme brilantný a kvalitný tím, ktorý je mixom mladých a skúsených hráčov. Mám z toho veľmi dobrý pocit," povedal 38-ročný rodák z Rossana.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Belgicko už nie je tím dôchodcov. Má talent, identitu a po zmene trénera neprehralo