Slovensko vo svete často znamená Hamšík. Potrvá roky, kým príde nový

Marek Hamšík v drese Slovenska.

Slovensko vo svete často znamená Hamšík. Potrvá roky, kým príde nový

Marek Hamšík v drese Slovenska. (Autor: TASR)
Marek Hamšík v drese Slovenska.
Marek Hamšík v drese Slovenska. (Autor: TASR)

Na lídra slovenskej reprezentácie spomínajú bývalí spoluhráči a tréneri.

BRATISLAVA. Takmer pätnásť rokov bol neodmysliteľnou súčasťou slovenskej futbalovej reprezentácie, ako jej líder, ťahúň a kapitán.

Marek Hamšík odohrá v nedeľu v Bratislave rozlúčkový zápas za Slovensko. V ankete si na neho zaspomínali bývalí tréneri a spoluhráči z reprezentácie.

Odpovedali na otázku, čo znamenal Marek Hamšík pre slovenský futbal alebo ako reagovali na jeho outfit, keď ho prvýkrát stretli.

Štefan Tarkovič (tréner Slovenska v rokoch 2020 - 2022)

Tréner Štefan Tarkovič.
Tréner Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)

Pre slovenský futbal a reprezentáciu je najdôležitejšie, že jej dokázal výrazne pomôcť v mnohých zápasoch, ktoré odohral.

Bol súčasťou generácie, ktorej sa podarilo postúpiť na majstrovstvá sveta a potom dvakrát na majstrovstvá Európy.

Veľmi dôležité bolo, že počas celej kariéry nemal vážnejšie zranenie, ktoré by ho vyradilo na dlhší čas, a neustále bol ochotný prísť reprezentácii pomôcť. Bez ohľadu na to, či išlo o kvalifikáciu, prípravné alebo turnajové zápasy. To si na ňom veľmi vážim.

Z takých typov hráčov, ktorí rozmýšľajú v prvom rade o úspechu tímu a dajú bokom svoje osobné ciele, sa môže formovať dobré mužstvo. Pre trénera je to veľmi dôležité.

Je introvertný typ človeka, nerozpráva veľa, ale niekedy nie je dôležité to, ako vás vníma okolie, ale ako sa prejavujete na ihrisku.

Marek dokázal svojim výkonom mužstvu pomôcť v zlomových situáciách, keď sa zápas láme vo váš prospech či neprospech. To je oveľa dôležitejšie než nejaké frázy či veľké vyhlásenia.

Jeho výzor mi neprináleží komentovať, ale myslím si, že marketingovo to nebolo zlé riešenie.

Ak sa dnes v rámci európskeho, či minimálne talianskeho futbalu, bavíme o Marekovi Hamšíkovi, každý vie, ako vyzerá. Od ostatných hráčov sa odlišuje nielen výkonom na ihrisku, ale aj takýmto spôsobom.

Spoločných historiek je strašne veľa, nie všetky sú publikovateľné. Vyzdvihol by som napríklad zápas proti Španielsku v kvalifikácii EURO 2016, ktorý sme odohrali v Žiline.

Marek nastúpil na pozícii útočníka, kde nehrával a nemal zautomatizované činnosti, čím išiel do veľkého rizika. Napokon to dopadlo dobre a na ihrisku bol jedným z hlavných režisérov veľkého víťazstva.

Dokázal sa prispôsobiť a dať svoje ego v prospech mužstva. To ho dokonale charakterizuje. To je Marek Hamšík.

Ján Kocian (tréner Slovenska v rokoch 2006 - 2008)

Tréner Ján Kocian.
Tréner Ján Kocian. (Autor: Jozef Bedej)

Od svojho debutu v roku 2007 sa stal novodobou futbalovou legendou. Nie iba štarty, čo má na svojom konte, hovoria, že to bola najvýznamnejšia futbalová osoba po Petrom Dubovskom. Bude roky trvať, kým takéhoto Hamšíka vychováme, objavíme a budeme mať z neho osoh.

Keď som ho viedol ja, ešte nebol líder. Do mužstva prišiel ako tínedžer, mladý hráč, ktorý nie je vyhratý. Mal však skúsenosti z druhej talianskej ligy za Bresciu.

Imperatívom výkonného výboru vtedy bolo, aby sme našli adeptov na novú generáciu hráčov. Na Mareka ma upozornil jeho manažér Juraj Vengloš, s ktorým sme sa na neho chodili pozrieť do Talianska.

Mal sedemnásť rokov, preto si neraz odtrpel. Boli zápasy, keď sa nedostal ani do mužstva. Spĺňal však nielen futbalové, ale aj charakterové predpoklady, čo za reprezentáciu ukázal v ďalších pätnástich rokoch.

Zlomovým bodom bol zápas v júni 2007 proti silnému Nemecku, v ktorom nastúpil Marek od začiatku. Spolu so Zdenom Štrbom vytvorili dvojicu, ktorá nás ťahala aj na MS 2010. Od vtedy bol neodmysliteľnou súčasťou mužstva.

Keď oprášim spomienky, úplne prvý zápas za Slovensko odohral na sústredení v Španielsku proti Poľsku. Do hry sa dostal v závere, pýtala sa tá možnosť. A bola to správna voľba.

Prvý gól za Slovensku dal v októbri 2007 proti San Marínu, skóroval po centri z pravej strany. Vyhrali sme 7:0.

A jeho vizáž?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovensko vo svete často znamená Hamšík. Potrvá roky, kým príde nový