Chránia ich zmluvy? Ak sa škandál dokáže, Red Bull bude mať problém

Šéf tímu Red Bull Christian Horner.
Šéf tímu Red Bull Christian Horner. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|6. feb 2024 o 14:45

Red Bull a Christian Horner čelia pred štartom sezóny F1 kauze.

BRATISLAVA. Po správe o prestupe Lewisa Hamiltona do Ferrari rezonuje svetom motošportu ďalšia nečakaná téma. Tentokrát z kuchyne Red Bullu.

Iba 22 dní pred štartom novej sezóny formuly 1 spustil rakúsky tím interné vyšetrovanie proti mužovi, ktorý stojí za úspechmi tohto tímu.

Christian Horner čelí obvineniam z nevhodného správania, pričom detaily nie sú oficiálne prezentované. Podľa viacerých zahraničných webov sa šéf Red Bullu mal nevhodne správať k nemenovanému členovi tímu.

"Spoločnosť sa zaoberá týmito záležitosťami veľmi vážne a vyšetrovanie bude ukončené hneď, ako to bude možné," znie v stanovisku Red Bullu Racing.

Horner obvinenia popiera

V praxi to znamená, že Horner nateraz zostáva vo svojej pozícii a bude záležať na výsledkoch vyšetrovania, či v nej zotrvá alebo bude musieť odstúpiť. 

Nemecký denník Bild tvrdí, že vyšetrovanie spustili preto, že 50-ročný Horner posielal nevhodné fotky svojej kolegyni. Samotný Horner sa pre De Telegraaf vyjadril jasne a obvinenia popiera. 

Od roku 2015 je ženatý s Geri Halliwellovou, ktorá ho často sprevádza na pretekoch. S členkou skupiny Spice Girls má syna menom Montague George.

Špekulácii o tom, že Horner sa dopustil nejakého vážnejšieho prehrešku, nahrávajú aj informácie špecializovaného portálu motorsport-total.com.

Šéf Red Bullu Christian Horner,
Šéf Red Bullu Christian Horner, (Autor: TASR/AP)

Podľa neho sa v zákulisí F1 šepká o tom, že Horner dostal priateľské odporúčanie, aby sám odstúpil z funkcie šéfa tímu a uvoľnil svoj post.

Okrem toho web vo svojom článku uvádza: "Naša redakcia vie o podrobnostiach, ale nebudú zverejnené v záujme ochrany súkromia všetkých zúčastnených."

Ak odíde jeden, pôjde aj druhý?

Spojenie Red Bullu a Christiana Hornera je dlhodobo úspešné. Tímu šéfuje od roku 2005 a získal s ním sedem jazdeckých a šesť konštruktérskych titulov.

So Sebastianom Vettelom vytvoril éru, v ktorej bol Nemec nezastaviteľný. Získal štyri tituly po sebe (2010 - 2013), čo sa poradilo len Michaelovi Schumacherovi, Lewisovi Hamiltonovi a v 50-tych rokoch aj Juanovi Manuelovi Fangiovi.

Sériu štyroch titulov v sérii by tento rok mohol skompletizovať Max Verstappen, ktorý vlani vytvoril rekord v počte víťazstiev v rámci jednej sezóny. 

Celkovo bol Red Bull natoľko dominantný, že nevyhral iba jednu z 22 veľkých cien. Stopercentnú bilanciu mu prekazil v Singapure Carlos Sainz.

Pokiaľ by Horner odstúpil z funkcie, mohlo by to predznamenať koniec dominancie Red Bullu. Nemusel by byť totiž jediný, kto by z tímu odišiel.

"Už dlho sa hovorí, že Christian Horner a Adrian Newey (technický riaditeľ, pozn.) majú kontrakty, ktoré ich navzájom chránia.

Ak odíde jeden, to isté môže spraviť aj druhý. Nikdy to nebolo potvrdené, ale je to zaujímavé v súvislosti s tým, ak by Horner odstúpil," napísal reportér Joe Saward na sociálnej sieti X.

Šéf tímu Red Bull Christian Horner (vpravo) a technický riaditeľ Adrian Newey.
Šéf tímu Red Bull Christian Horner (vpravo) a technický riaditeľ Adrian Newey. (Autor: Reuters)

S mladým jazdcom sa tím nemaznal

"Jedna vec je jasná: Ak sa obvinenia potvrdia, Horner už nemôže zostať ako tímový šéf pretekárskeho tímu majstra sveta Verstappena," píše Bild.

Red Bull pred necelými dvoma rokmi riešil inú nepríjemnú situáciu a na základe svojich hodnôt nemal problém ukončiť spoluprácu s mladým jazdcom.

Dnes 23-ročný Estónec Jüri Vips bol po dobrých výkonoch v F2 rezervných jazdcom Red Bullu v sezóne 2022. V Španielsku absolvoval svoj tréningový debut, keď nahradil Mexičana Sergia Péreza.

Následne si však pri hraní počítačovej hry Call of Duty na streamovacej sieti Twitch nedal pozor na ústa a pri hraní použil slovo "neger".

Najskôr bol Vips za svoje správanie suspendovaný a zakrátko po oficiálnom prešetrení situácie bol jeho kontrakt k 28. júnu 2022 predčasne ukončený.

"Ako organizácia odsudzujeme urážanie akejkoľvek rasy a v rámci našej organizácie uplatňujeme politiku nulovej tolerancie voči rasistickým výrokom alebo rasistickému správaniu," uviedol vtedy Red Bull. 

Je otázne, ako dopadne prípad Christiana Hornera a či sa 15. februára zúčastní na oficiálnom predstavení monopostu pre novú sezónu, respektíve či bude sedieť na boxovom múriku počas Veľkej ceny Bahrajnu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Chránia ich zmluvy? Ak sa škandál dokáže, Red Bull bude mať problém