FIFA zverejní mená skorumpovaných funkcionárov

TASR|22. okt 2011 o 11:18

Zverejnenie mien predstaviteľov, ktorí brali úplatky, je prekvapujúce, pretože v minulosti FIFA zabránila, aby súd dokumenty sprístupnil verejnosti.

ZÜRICH. Šéf Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sľúbil, že zverejní dokumenty, ktoré sa týkajú korupčného škandálu s bývalou marketingovou agentúrou ISL. Verejnosť tak spozná mená futbalových predstaviteľov, ktorí brali úplatky v miliónoch dolárov.

"Tieto informácie dáme nezávislej organizácii mimo FIFA, ktorá ich preskúma a odprezentuje nám výsledky," povedal Blatter po dvojdňovom stretnutí exekutívy FIFA. Toto rozhodnutie je prekvapujúce, pretože v minulosti FIFA zabránila, aby švajčiarsky súd dokumenty sprístupnil verejnosti.

Materiály identifikujú osoby, ktoré brali úplatky od marketingovej agentúry ISL. Malo ísť o úplatky v celkovej hodnote až 100 miliónov dolárov. Práve táto kauza je testom Blatterových sľubov očistiť meno organizácie zastrešujúcej svetový futbal po škandáloch s úplatkárstvom, kupovaním volebných hlasov či inými podvodmi.

"Ak by FIFA neplnila svoje sľuby, bola by to katastrofa," vyjadrila sa Sylvia Schenková, ktorá pracuje ako poradca pre šport v organizácii Transparency International. "Som šťastný, pretože napredujeme. Myslím, že plníme naše ambiciózne plány a cítim sa spokojnejší," vyhlásil Blatter, ktorý sa snaží očistiť pošramotené renomé FIFA.

Informovala agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov