Federerove šance pred US Open sú veľkou hádankou

Roger Federer sa ešte nechce lúčiť.
Roger Federer sa ešte nechce lúčiť. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|25. aug 2013 o 15:37

Švajčiarsky tenista potrebuje na poslednom grandslame roka ukázať, že má stále na najlepších, keďže v rebríčku sa prepadol až na siedme miesto.

BRATISLAVA. Návrat k starej rakete a viac útočnej hry? Sú otázky, ktoré môže od pondelka fanúšikom zodpovedať Roger Federer. Možno najlepší tenista histórie si prešiel cez leto najťažším obdobím v kariére a na US Open chce dokázať, že čoraz hlasnejšie špekulácie o blížiacom sa konci kariéry, ešte nič neznamenajú.

„Nechcem nad tým rozmýšľať, lebo čím ďalej budem nad tým rozmýšľať, tým skôr sa priblíži koniec a mojej hre to nepomôže. Nepotrebujem sa vracať každý rok na Wimbledon, prežijem bez toho, ale tenis ma stále baví. To je moja odpoveď,“ hovoril Švajčiar The New York Times.

Pred dvoma rokmi pád zvrátil

Ťažkým obdobiam Federer čelil už viackrát, ale vždy sa z nich dokázal dostať. Naposledy to ukázal pred dvoma rokmi, keď sa skvelým koncom sezóny 2011 a podobnou polovicou ďalšieho ročníka znova vyšvihol na prvé miesto rebríčka, kde s 237 týždňami vytvoril nový rekord.

Teraz ho však čaká ťažšia skúška. Jeho fantastická bilancia, keď až do prehry v druhom kole Wimbledonu so Stachovským sa dostal do 36 grandslamových štvrťfinále za sebou, je už zabudnutá.

„Federer je hráč, ktorý vyhral sedemnásť grandslamových titulov, okrem toho vyhral US Open päťkrát za sebou, odvtedy má turnaj každý rok iného víťaza. Nikdy ho nesmiete odpisovať,“ napísal v komentári pre espn.com Peter Bodo.

Opačný názor má John McEnroe. Nedokážem si predstaviť, že bude v stave, že môže vyhrať sedem zápasov, v ktorých zdolá dvoch, troch skvelých tenistov," hovoril ESPN.

Pre Bazilejčana je toto pätnásta profesionálna sezóna. Stihol odohrať už 1100 zápasov, zatiaľ čo Pete Sampras v rovnakom čase nemal odohranú ani tisícku. Aj to sú fakty, ktoré sa odrážajú na opotrebovanosti tridsaťdvaročného Federera. US Open ukáže aké vážne sú jeho problémy s chrbtom.

V minulosti vyhrávali aj starší

V dnešnej dobe, keď majú top hráči neuveriteľnú fyzičku, sa niektoré porovnania so súpermi z minulosti zdajú nepredstaviteľné.

Sampras vyhral US Open ako tridsaťjedenročný, Andre Agassi dokonca ako tridsaťdvaročný a Jimmy Connors sa prebojoval do semifinále v 39.

Svoje hovoria aj štatistiky. Medzi rokmi 2005 až 2009 sa dostal Federer do finále sedemnástich grandslamov, odvtedy si zahral finále len trikrát. Hru postupne prispôsobil defenzívnejšiemu štýlu mladších súperov. Zaujímavo o tom vypovedá štatistika, keď v roku 2001 prekvapil na Wimbledone Samprasa vo štvrtom kole, zahral 109 úderov servis – volej, pri poslednom titule v roku 2012 proti Murraymu ich predviedol len jedenásť.

„Mal by sa vrátiť k útočnej hre. Kedysi hrával servis - volej. Pinkanie od základnej čiary je nesmierna drina. Fyzicky už nemá na Djokoviča, Nadala či Murrayho,“ hovoril SME známy tréner Jan Kukal.

Federer verí, že k lepším výsledkom v New Yorku mu pomôže návrat k starej rakete. Raketu s väčšou hlavou testoval na turnajoch po Wimbledone, na ktorých pri normálnych okolnostiach neštartuje. So starou útočnejšou sa dostal do štvrťfinále v Cinncinati, kde prehral len tesne s Nadalom.

„Po US Open bude na testovanie viac času, teraz potrebujem všetko zjednodušiť,“ dodal Švajčiar, ktorý na turnaji obhajuje štvrťfinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federerove šance pred US Open sú veľkou hádankou