Federer musí začať viac trénovať a vrátiť sa k útočnej hre

(Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|26. júl 2013 o 16:21

Švajčiarskemu tenistovi pomôže z krízy hlavne tvrdý tréning, na ktorý nie je až taký zvyknutý.

BRATISLAVA. Ani domáci fanúšikovia nepomohli Rogerovi Federerovi z krízy. Po tom, ako prehral posledné dva zápasy s hráčmi mimo stovky rebríčka, neuspel ani proti 55. Danielovi Brandsovi z Nemecka, ktorý ho zdolal v Gstaade ľahko vo dvoch setoch.

„Bol som rád, že som zápas odohral. Mám problémy s chrbtom,“ hovoril Švajčiar, ktorý prežíva jednu z najťažších kríz v kariére.

Médiá aj odborníci čoraz viac špekulujú, či sa definitívne nepriblížil koniec sedemnásťnásobného grandslamového víťaza.

Nestačí fyzicky

„Najväčším problémom Federera je, že jeho skvelý talent už nestačí na fyzicky nabitých hráčov, ktorí sú na vrchole rebríčka. Nie je to tak záležitosť veku, ako toho, kam sa dokázali jeho súperi dostať,“ píše v komentári pre televíziu Eurosport uznávaný tenisový publicista Simon Reed.

Podobne rozmýšľa aj známy tenisový odborník Jan Kukal, ktorý si myslí, že Federer je už za zenitom výkonnosti a momentálne ho čaká dôležité rozhodnutie.

„Čas sa nedá zastaviť. On nie je tréningový typ. Preto bude záležať, ako sa ku všetkému postaví a či nájde v sebe silu sa začať tvrdo pripravovať. On úžasne rozumie tenisu, ale nie je najusilovnejší na tréningu,“ povedal SME Kukal.

Nemusel toľko trénovať

Podľa trénera, ktorý doviedol Jiřího Nováka na piate miesto rebríčka, Federer zažíva novú situáciu a bude záležať, ako si na ňu zvykne. Doteraz bol na turnajoch zvyknutý na posledné kolá a nemusel toľko trénovať.

„Najlepším tréningom sú zápasy, čo ho udržiavalo v tempe. Teraz si bude musieť nájsť viac sparingpartnerov a znova si to odmakať. Inak sa ťažko dostane z krízy. Bude to pre neho veľmi ťažké.“

Dá sa predpokladať, že pozícia bazilejského rodáka sa na veľkých turnajoch zmení a už nebude patrí medzi úzku skupinu favoritov.

„Jeho hra bude závisieť od žrebu a momentálnej formy. Ale možno nás prekvapí všetkých a vyhrá US Open. Vlani to skvele ukázal vo Wimbledone,“ dodáva Reed.

Návrat k útočnej hre

Švajčiar bude mať o chvíľu 32 rokov, čo je ďalší fakt, ktorý hovorí, že už nebude tak úspešný ako v minulosti. Výnimiek medzi tenistami je veľmi málo, najúspešnejší bol Andre Agassi, ktorý vyhral ako tridsaťdvaročný Australian Open.

„Roger klesol na piate miesto rebríčka a nemyslím si, že sa dostane späť do trojky, ale prekvapiť ešte môže,“ hovoril bývalý americký tenista Brad Gilbert, ktorý robí analytika pre televíziu ESPN.

Federer si zatiaľ len pomaly zvyká na novú raketu, keď svoj útočnejší model vymenil za širší. Podľa Kukala nie je toto rozhodnutie najšťastnejšie.

„Nie je to len v rakete, ale súvisí to s poklesom. Mal by sa vrátiť k útočnej hre. Kedysi hrával servis, volej. Pinkanie od základnej čiary je nesmierna drina. Fyzicky už nemá na Djokoviča, Nadala či Murrayho.“

Kukal dodáva, že by bola obrovská škoda pre tenis, keby sa Rafael Nadal nedostal zo zdravotných problémov a Federer ukončil kariéru pre slabú výkonnosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer musí začať viac trénovať a vrátiť sa k útočnej hre