FC Chelsea čaká náročná sezóna

SITA|29. júl 2007 o 11:26

LONDÝN 29. júla (SITA, AFP) - Portugalský futbalový tréner anglického vicemajstra FC Chelsea Jose Mourinho sa od svojho príchodu do klubu ocitol v doposiaľ nepoznanej situácii. Majiteľ "The Blues", ruský ...

LONDÝN 29. júla (SITA, AFP) - Portugalský futbalový tréner anglického vicemajstra FC Chelsea Jose Mourinho sa od svojho príchodu do klubu ocitol v doposiaľ nepoznanej situácii. Majiteľ "The Blues", ruský oligarcha Roman Abramovič, totiž hviezdnym nákupom povedal stop. Mourinho však aj napriek tomu verí v silu svojho mužstva.

Kým Manchester United a FC Liverpool minuli pred blížiacou sa sezónou na posilnenie kádra vysoké sumy, Mourinho potreboval iba 13 miliónov libier na francúzskeho reprezentačného krídelníka Florenta Maloudu, ktorý na Stamford Bridge prišiel z tímu francúzskeho šampióna Olympique Lyon. Malouda je výraznou posilou, keďže portugalský tréner avizoval návrat k útočnému rozostaveniu 4-3-3, s ktorým vo svojich prvých dvoch sezónach v Chelsea slávil úspechy. Tento systém hry sa Mourinho rozhodol pred minulou sezónou po príchode hviezdnych posíl Michaela Ballacka a Andrija Ševčenka opustiť. Obaja hráči však nezapadli do mužstva podľa očakávaní, preto sa Mourinho rozhodol vrátiť sa k osvedčenému systému. Didiera Drogbu by na hrote mali dopĺňať Joe Cole a práve Malouda.

"Naši súperi sa posilnili, ale to aj my," vyhlásil Mourinho a pokračoval: "Nemyslím si, že ide o to, kto minie viac peňazí, ale o to, kto nakoniec vyhrá ligu. O to predsa išlo vždy. Kľúčom k úspechu je bojovne naladené a súdržné mužstvo, záleží i na tom, či opory majú dobrú sezónu. Hlavným dôvodom, prečo Manchester vyhral v minulej sezóne titul, bola dobrá forma Cristiana Ronalda počas celej sezóny. Tento rok potrebujeme, aby sa v útoku chytili dvaja-traja hráči, a o to sa budeme snažiť predovšetkým." V uplynulej sezóne bol ťahúňom tímu Didier Drogba, ktorý vo všetkých súťažiach zaznamenal v drese "The Blues" 33 presných zásahov. Drogba však v ofenzíve zostal viac-menej osamotený.

Medzi vlastníkom klubu Abramovičom a trénerom Mourinhom panovali počas minulej sezóny napäté vzťahy. Abramovič v snahe o lepší herný výkon mužstva menoval novým futbalovým riaditeľom Avrama Granta, čo Mourinha, ktorý to považoval za zásah do svojich kompetencií, nepotešilo. Mourinho s Abramovičom sa však v polovici júla stretli, aby si vydiskutovali vzájomné vzťahy. Po tejto schôdzke bol portugalský tréner spokojný, pretože Grantova úloha v klube bola definovaná k jeho spokojnosti. "Boli to veľmi dlhé a užitočné rozhovory. Všetko sme si vysvetlili a rozumieme si. Vzduch je opäť čistý," povedal po stretnutí portugalský kouč.

FC Chelsea, ktorá má od Abramovičovho prevzatia len tie najvyššie ambície, čaká náročná sezóna. Manchester a Liverpool obetovali desiatky miliónov libier a výrazne sa posilnili. Navyše, začiatkom nového roka sa bude konať Africký pohár národov, čo pre "The Blues" znamená najmenej mesiac bez služieb Didiera Drogbu, Michaela Essiena, Johna Obiho-Mikela a Salomona Kaloua, všetko pre Mourinha dôležitých hráčov. Vedomý si tejto skutočnosti angažoval Portugalčan okrem Maloudu i voľných hráčov Claudia Pizzara, Steva Sidwela a Tal Bena Haima. Chelsea si navyše do budúcnosti poistila kapitána Johna Terryho.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»FC Chelsea čaká náročná sezóna